«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο»

Gazzetta team
«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο»
Άστοχη είναι η συζήτηση γύρω από ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα αναφέρει έκθεση της Goldman Sachs αφού οι ανάγκες της χώρας είναι περιορισμένες μέχρι το 2020.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, υπάρχουν ακόμη ανεκμετάλλευτα κεφάλαια από το τρέχον πακέτο διάσωσης που μπορούν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό.

Τη συζήτηση για τρίτο πακέτο διάσωσης πυροδότησε το γεγονός ότι η δεύτερη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν συγκέντρωσε το ίδιο ενδιαφέρον των επενδυτών, όπως τον Απρίλιο.

Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η μεταβλητότητα στα ελληνικά ομόλογα από τα μέσα Ιουνίου συνδέεται άμεσα με τον υψηλό κίνδυνο του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Πορτογαλία και με μια ευρύτερη αναταραχή στην Ευρωζώνη.

Το μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι το πώς θα χειριστεί την μεγάλη συσσώρευση χρέους και τονίζεται ότι το κλειδί για την πορεία της χώρας βρίσκεται στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, και στην αποφυγή των πρόωρων εκλογών.

Η έκθεση τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δεύτερου πακέτου διάσωσης.

Ένα τρίτο πακέτο βοήθειας θα ήταν πολιτικά δυσάρεστο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ισορροπίες στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι τέτοιες που δεν θα επιτρέψουν την ψήφιση νέων μέτρων και επιπλέον μία τέτοια κίνηση θα έφερνε έντονη δυσφορία σε Κοινοβούλια άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Έτσι η έκθεση καταλήγει ότι "για το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης είναι καλύτερο να αποφευχθεί η πρόκληση οικονομικής αρρυθμίας. Αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία των δυο πλευρών για διατήρηση της ισορροπίας είναι δυνατή".

Πηγή: enikos.gr