Προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Gazzetta team
Προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Στο Κάιρο ο Τζον Κέρι επιχειρεί την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας με τους Παλαιστίνιους να θρηνούν περισσότερα από 500 θύματα -στην πλειονότητά τους άμαχοι- και το Ισραήλ να μετρά 27 νεκρούς, οι 25 στρατιώτες.

Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν πλέον άμεσο ρόλο στις μεσολαβητικές προσπάθειες, και η παρουσία του Τζον Κέρι σήμερα στο Κάιρο το αποδεικνύει. «Προτεραιότητά μας και προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας είναι να επιτύχουμε εκεχειρία για να βάλουμε τέλος στις μάχες και να σώσουμε τη ζωή αθώων πολιτών, τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε διάγγελμα που παραχώρησε από τον Λευκό Οίκο.

Υπεραμύνθηκε εκ νέου του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ωστόσο στη σκιά της σφαγής στη γειτονιά Σατζάιγια υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν ιδιαίτερα» για τον αυξανόμενο αριθμό των αμάχων που χάνουν τη ζωή τους.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε από το Κάιρο ότι θα δοθούν 47 εκατομμύρια δολάρια ως ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας. Στα βασικά θύματα δηλαδή της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς.

Ο Τζον Κέρι αναμένεται να παραμείνει στο Κάιρο μέχρι και το πρωί της Τετάρτης

Η χειρότερη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς από το 2009 έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή περισσότερων από 550 Παλαιστινίων, ανάμεσά τους 112 παιδιά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UNICEF. Oι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.000 και δεκάδες χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι εξαιτίας των αεροπορικών και χερσαίων επιθέσεων.


Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να μπει άμεσα ένα τέλος στον πόνο του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν

πηγή: protothema.gr