Επιβεβαίωσε η Eurostat τo πρωτογενές πλεόνασμα‏

Gazzetta team
Επιβεβαίωσε η Eurostat τo πρωτογενές πλεόνασμα‏
Επιβεβαίωσε πλήρως η Eurostat, την Τετάρτη, τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2013 από τα οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα πέτυχε για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούυρα το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης όπως καθορίζεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού της Eurostat έφθασε τα 3,4 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό το 70% δηλαδή, 1,050 δισ. ευρώ θα δοθεί για το κοινωνικό μέρισμα και για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, ενώ το 30% για τη διαγραφή χρέους. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου εξάλλου, στις 9 Μαΐου θα έχουν καταβληθεί τα 37 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τους ένστολους.

Η Eurostat συγκεκριμένα επικύρωσε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ήταν 23,09 δισ. ευρώ ή 12,7% του ΑΕΠ. Από αυτό αφαιρούνται 19,2 δισ. ευρώ όσο ήταν η επίπτωση για την υποστήριξη των τραπεζών. Επομένως το έλλειμμα διαμορφώνεται σε 3,82 δισ. ευρώ ή 2,1 % του ΑΕΠ. Από αυτό το νούμερο προκύπτει, αφαιρώντας την επίπτωση των τόκων, το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το νούμερο αυτό δεν το περιλαμβάνει η ανακοίνωση της Eurostat αλλά αναμένεται να δοθεί αργότερα από τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν και να είναι 3,4 δισ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat η οποία συμπίπτει και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το χρέος της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε 175,1 % του ΑΕΠ. Με τα στοιχεία αυτά η κυβέρνηση θα μπορεί να διεκδικήσει πλέον από την ευρωζώνη να προχωρήσει σε ρύθμιση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος όπως είχε δεσμευθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Την Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Εurogroup Working Group αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης 8,3 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης θα καταβληθεί μέσα στον Απρίλιο (6,3 δισ.), ενώ από 1 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Στην ίδια συνεδρίαση ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου θα παρουσιάσει τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, εν όψει της συζήτησής του στο Eurogroup της 5ης Μαΐου. Σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό σκέλος του εθνικού σχεδίου, αυτό θα επιδιωχθεί να στηρίζεται στην υγιή χρηματοδότηση και όχι μόνο σε δανεισμό με τη στήριξη του τραπεζικού τομέα και μη τραπεζικών χρηματοδοτικών εργαλείων που απορρέουν από το ΕΣΠΑ.

Το νέο παραγωγικό μοντέλο θα στηριχθεί στα πλεονεκτήματα της χώρας -στην αγροτική παραγωγή, στη βιομηχανία τροφίμων και την τουριστική βιομηχανία, στην ελληνική εμπορική ναυτιλία, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην έρευνα και την καινοτομία. Τέλος, όσον αφορά στο κοινωνικό κράτος, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το εθνικό σχέδιο θα περιλαμβάνει ακόμη προβλέψεις για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ ή τον καθολικό συμψηφισμό όλων των απαιτήσεων έναντι όλων των οφειλών του πολίτη σε σχέση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Πηγή: tanea.gr