«Παράθυρο» για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία

Gazzetta team
«Παράθυρο» για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία
Ελπίδες αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει χτυπήσει κόκκινο τα τελευταία 24ωρα στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στις ανατολικές της επαρχίες, γέννησε η κατ' αρχήν συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι εκπρόσωποι ΗΠΑ, Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ που συναντήθηκαν τη Μεγάλη Πέμπτη στη Γενεύη.

Η συμφωνία, μετά από συνομιλίες που κράτησαν περισσότερο από επτά ώρες, προβλέπει μια σειρά «βημάτων» με στόχο την εκτόνωσης της έντασης των τελευταίων ημερών.

Η κοινή δήλωση, για την οποία έκαναν λόγο τόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, όσο και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, σε χωριστές συνεντεύξεις τύπου που παραχώρησαν κάνει λόγο για συμφωνία που ζητά τον αφοπλισμό των ενόπλων ομάδων, την εκκένωση των κατειλημμένων κτιρίων και δρόμων καθώς και τη χορήγηση αμνηστίας για όσους συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών στις πόλεις της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Παράλληλα η Ουκρανία θα ξεκινήσει την επεξεργασία συνταγματικής μεταρρύθμισης με απώτερο στόχο την προώθηση της περιφερειακής αυτονομίας, της τοπικής αυτοδιακυβέρνησης και της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

«Η συνάντηση της Γενεύης για την κατάσταση στην Ουκρανία κατέληξε σε αρχικά συγκεκριμένα βήματα για την εκτόνωση της έντασης και την αποκατάσταση της ασφάλειας για όλους τους πολίτες» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση. «Όλες οι πλευρές πρέπει να απομακρυνθούν από την βία, τον εκφοβισμό και τις προκλητικές πράξεις».

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας δήλωσαν ότι θα παράσχουν επιπλέον βοήθεια στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ που είναι ήδη παρόντες στην Ουκρανία ώστε να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειες αποκλιμάκωσης θα προχωρήσουν όπως προβλέπει το σχέδιο.

Στη Γενεύη ωστόσο δεν υπήρξε καμία συζήτηση για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε Ρώσους πολίτες με τον Τζον Κέρι να προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση τότε θα υπάρξουν «επιπρόσθετες συνέπειες».

Όπως αναφέρουν, πάντως, οι Financial Times οι όροι της συμφωνίας ομοιάζουν με τις προηγούμενες προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης, οι οποίες γρήγορα ακυρώθηκαν από όλες τις πλευρές καθώς υπενθυμίζεται ότι ο αφοπλισμός των ένοπλων ομάδων ήταν τμήμα της αρχικής συμφωνίας του Φεβρουαρίου με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ πριν την διαφυγή του πρόεδρου Γιανουκόβιτς.

Πηγή: protothema.gr