Το «διαμάντι του Ειρηνικού που κάηκε (pics)

Gazzetta team
Το «διαμάντι του Ειρηνικού που κάηκε (pics)
«Θα το ξαναχτίσουμε το Βαλπαραϊσο». Αυτή την υπόσχεση έδωσε η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, λίγες μόλις μέρες μετά την τρομακτική πυρκαγιά στην όμορφη παραθαλάσσια πόλη που έχει αφήσει πίσω της τουλάχιστον 15 νεκρούς, πάνω από 2.000 καμμένα σπίτια και 10.000 άστεγους.

Η φωτιά ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου από άγνωστη ακόμα αιτία και κατέστρεψε σημαντικό κομμάτι της πόλης, χτισμένο στους λόφους γύρω από το ιστορικό κέντρο. Η ζέστη και ο αέρας σε συνδιασμό με τη δόμηση της συγκεκριμένης περιοχής (μικρά φτωχόσπιτα από ξύλο και τσιμέντο, χτισμένα το ένα κολλητά στο άλλο, στενά σοκάκια) δεν άργησαν να κάνουν τη ζημιά. Οι πύρινες φλόγες εξαπλώθηκαν με απίστευτη ταχύτητα, αναγκάζοντας περίπου 10.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σωθούν.

Xιλή: Μετά το σεισμό, η φωτιά -Kάηκε το «διαμάντι του Ειρηνικού, μια από τις ωραιότερες πόλεις στον κόσμο [εικόνες]

Οι πυροσβέστες, αν και έχουν θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά, προειδοποιούν ότι ίσως χρειαστεί να περάσουν ακόμα και 20 μέρες ώσπου να σβήσoυν εντελώς όλες οι εστίες. Για την κατάσβεσή της έχουν επιστρατευθεί περίπου 1.300 άντρες όχι από την πυροσβεστική δύναμη του Βαλπαραϊσο, αλλά κι από ολόκληρη τη χώρα. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι μήπως ο αριθμός των θυμάτων είναι τελικά μεγαλύτερος, καθώς κανένας δεν ξέρει ακόμα τι δυσάρεστες εκπλήξεις μπορεί να κρύβονται ανάμεσα στα αποκαϊδια.

Η κυβέρνηση της Χιλής υποσχέθηκε να καταβάλει σε πρώτη φάση 500 εκατομμύρια πέσος (γύρω στις 900.000 ευρώ) για τον καθαρισμό της περιοχής. Τόνισε όμως ότι θα χρειαστεί επιπλέον χρηματική βοήθεια για την ανοικοδόμηση, καθώς και για την προσωρινή στέγαση των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους. «Είναι η χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία του Βαλπαραϊσο», δήλωσε η πρόεδρος Μπατσελέτ. Η πόλη είχε γνωρίσει και άλλες πυρκαγιές στο παρελθόν, ενώ το 1906 είχε καταστραφεί από σεισμό που ισοπέδωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της και προκάλεσε χιλιάδες θύματα.

Oι ειδικοί, κατόπιν εορτής, επισημαίνουν ότι το Βαλπαραϊσο σε μεγάλο τμήμα του αποτελεί παράδειγμα «οικιστικής συμφοράς»: άναρχη δόμηση, εκτός σοβαρού σχεδίου πόλεως, μικροσκοπικά δρομάκια, σπίτια από εύφλεκτα υλικά. Πρόσφορο έδαφος για να εξελιχθεί σε πραγματική καταστροφή μια μικρή φωτιά αν βοηθούν και οι καιρικές συνθήκες.

Ομως, το Βαλπαραϊσο δεν είναι μόνο αυτό. Είναι μια πανέμορφη, γραφική πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από τη θάλασσα. Την αποκαλούν «μικρό Σαν Φρανσίσκο» και «διαμάντι του Ειρηνικού». Ολόκληρη η πόλη θεωρείται μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη στη Χιλή με 284.000 κατοίκους και το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας. Το Βαλπαραϊσο ήταν σε παλιότερες εποχές ένας από τους σημαντικότερους κόμβους της Λατινικής Αμερικής, άρχισε όμως να παρακμάζει μετά το 1914, οπότε κατασκευάστηκε η διώρυγα του Παναμά.

Μποέμ πόλη, από τις ωραιότερες στον κόσμο

Το Βαλπαραϊσο είναι μια μποέμ πόλη, όπου φτωχοί, νοικοκυραίοι μεσοαστοί, πόρνες, ναρκομανείς, καλλιτέχνες και διανοούμενοι συνυπάρχουν σε ένα γοητευτικό χαρμάνι. Είναι ένα μέρος γεμάτο χρώμα, όπου η ζωγραφική των δρόμων ήταν κομμάτι της καθημερινότητας προτού να εξαπλωθεί ο όρος «γκράφιτι». Το Βαλπαραϊσο, όπου παλιότερα είχε την έδρα του το Κογκρέσο της Χιλής, είναι μια πόλη με έντονη συνδικαλιστική ιστορία. Από μια ειρωνία της τύχης, στην ίδια πόλη γεννήθηκαν ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της χώρας Σαλβαδόρ Αλιέντε και ο Αουγούστο Πινοτσέτ, ο δικτάτορας που τον ανέτρεψε και τον δολοφόνησε το 1973.

Πηγή: iefimerida.gr