Κρυφά χαράτσια στη συμμετοχή για τα φάρμακα

Gazzetta team
Κρυφά χαράτσια στη συμμετοχή για τα φάρμακα
Το κρυφό χαράτσι, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, κρύβεται στις νέες μειωμένες τιμές αναφοράς δηλαδή, το ποσό που πραγματικά καλύπτει το Ταμείο...

Οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν ακριβά την αγωγή τους και για γενόσημα!

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», παρά το γεγονός ότι οι τιμές στα φάρμακα έχουν πέσει σημαντικά την ίδια ώρα αυξάνεται το κόστος που πληρώνουν από τις τσέπες τους οι ασφαλισμένοι.

Το κρυφό χαράτσι, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, κρύβεται στις νέες μειωμένες τιμές αναφοράς δηλαδή, το ποσό που πραγματικά καλύπτει το Ταμείο.

Για παράδειγμα, ενώ στα μέσα Μαρτίου η ασφαλιστική τιμή για τα σκευάσματα με τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη (χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς υπέρτασης) ήταν 5,32 ευρώ, σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 4,85 ευρώ.

Μοιραία, λοιπόν, επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι, με τους φαρμακοποιούς να καταγγέλλουν ότι σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση ενημερώνονται για νέα «ψαλιδίσματα» στις ασφαλιστικές τιμές.

Υπάρχει όμως και μία ακόμη κρυφή επιβάρυνση που ναι μεν μειώνει τη δημόσια δαπάνη, μεγαλώνει όμως αυτή των ασφαλισμένων: η λιανική τιμή των φαρμάκων είναι ανάλογη της περιεκτικότητας των σκευασμάτων, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει και στην περίπτωση της ασφαλιστικής τιμής.


πηγή: protothema.gr