ΜΚΟ και «σχέδιο δολοφονίας» του Καραμανλή ο Ρόντος

Gazzetta team
ΜΚΟ και «σχέδιο δολοφονίας» του Καραμανλή ο Ρόντος
Στη διάθεση των δικαστικών αρχών δήλωσε ότι είναι ο, άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντος.

Ο νυν απεσταλμένος της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής για ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας, 'Αλεξ Ρόντος, εμφανίστηκε με τον συνήγορο του Ι.Μαντζουράνη στο ανακριτικό γραφείο όπου δήλωσε στη δικαστική λειτουργό ότι θα προσέλθει αμέσως ενώπιόν της, όποτε κληθεί για εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση χρηματοδοτήσεων της επίμαχης ΜΚΟ, ο επικεφαλής της οποίας έχει ήδη προφυλακιστεί. Ο διπλωμάτης γνωστοποίησε στην κ.Ευαγγέλου τη διεύθυνση κατοικίας του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η εμπλοκή του κ. Ρόντου στην υπόθεση της εν λόγω ΜΚΟ -η οποία φέρεται να εισέπραξε περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ ως το 2004 για έργο αποναρκοθετήσεων στο εξωτερικό που της καταλογίζεται ότι δεν προσέφερε- αφορά την ιδιότητα του επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών, επί θητείας του κ. Γιώργου Παπανδρέου, που είχε υπό την εποπτεία του ΜΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση της ΜΚΟ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε οκτώ πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ρόντος ο οποίος ωστόσο σε πρόσφατες δηλώσεις του αρνείται κάθε ποινική εμπλοκή του, υποστηρίζοντας πως είχε ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλεπόταν από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Υποστηρίζει, επίσης, πως είχε θέσει επανειλημμένως, χωρίς ανταπόκριση, το θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου θεωρώντας ότι ήταν ελλιπές και προβληματικό.

Στην Ευελπίδων όμως βρέθηκε ο κ. Ρόντος και χθες Παρασκευή καθώς κατέθεσε ως μάρτυρας ενώπιον του 3ου Τακτικού Ανακριτή Δ. Φούκα που χειρίζεται τη δικογραφία που αφορά το καταγγελόμενο σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με στόχο τη ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής του. Η κλήση του κ. Ρόντου σε κατάθεση, αφορά έγγραφο, που εξετάζεται από την ανάκριση, σύμφωνα με το οποίο η όλη επιχείρηση εναντίον του τότε πρωθυπουργού, που φέρεται να είχε εξελιχθεί σε δύο στάδια το 2008-2009, ήταν σε γνώση του.

Ρόντος: Δεν είναι δική μου η ΜΚΟ «Διεθνής Ανθρωπιστικός Οργανισμός των Ορθοδόξων Χριστιανών»

Σε σχέση με δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Άλεξ Ρόντος να έχει ευθεία σχέση με την Μη Κυβερνητική Οργανωση «Διεθνής Ανθρωπιστικός Οργανισμός των Ορθοδόξων Χριστιανών», διευκρινίζεται ότι ο πρώην σύμβουλος του κ. Γιώργου Παπανδρέου δεν είχε σχέση με την συγκεκριμένη Οργάνωση την περίοδο που ήταν επικεφαλής της ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας).

Ο κ. Ρόντος εργαζόταν στον «Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό των Ορθοδόξων Χριστιανών», μια ανθρωπιστική οργάνωση που ανήκει στην ελληνορθοδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής από κοινού με τη ρωσική και τη σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ μέχρι το 1996. Από το έτος 1999 ο Άλεξ Ρόντος προσελήφθη στο υπουργείο Εξωτερικών από τον τότε υπουργό Γιώργο Παπανδρέουως σύμβουλος, πρέσβης εκ προσωπικοτήτων και αργότερα γενικός διευθυντής της ΥΔΑΣ που ήταν υπεύθυνη για την χρηματοδότηση ΜΚΟ.

Από το 1999 μέχρι το 2004, η ΜΚΟ «Διεθνής Ανθρωπιστικός Οργανισμός των Ορθοδόξων Χριστιανών», έλαβε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οικονομική βοήθεια περίπου 900.000 ευρώ και συγκεκριμένα: 100.366,85 ευρώ το 1999, 305.000 ευρώ το 2003 και 385.000 ευρώ το 2004.

Ο κ. Ρόντος διευκρινίζει ότι από το 1996 που παραιτήθηκε από την συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν είχε σχέση με τον «Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό των Ορθοδόξων Χριστιανών», ο οποίος χρηματοδοτούνταν από το ελληνικό κράτος και πριν από το 1999. Επισημαίνει μάλιστα ότι παρ' ότι δεν συμμετείχε στην συγκεκριμένη ανθρωπιστική οργάνωση για λόγους τάξης δεν υπέγραψε για τη βοήθεια που έλαβε η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αμερικής από τα έτη 1999 μέχρι το 2004.

Πηγή: protothema.gr