«Ο ορισμός του πέναλτι κυρία μου!»: Έφυγε ο σκηνοθέτης του «Ας περιμένουν οι γυναίκες» (vid)

Gazzetta team
«Ο ορισμός του πέναλτι κυρία μου!»: Έφυγε ο σκηνοθέτης του «Ας περιμένουν οι γυναίκες» (vid)
H ανακοίνωση του θανάτου του Σταύρου Τσιώλη έγινε γνωστή μέσα από το λογαριασμό του στο facebook.

Ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης «έφυγε» από τη ζωή σήμερα λίγα λεπτά μετά τις 06.00 το πρωί σε ηλικία 82 ετών.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε μέσα από την επίσημη σελίδα του στο facebook: «Σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 6.10 το πρωί ο αγαπημένος μας πατέρας φίλος και αδελφός Σταύρος Τσιώλης».

Ο Σταύρος Τσιώλης γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 6 Οκτωβρίου 1937, ήταν σκηνοθέτης και σεναριογράφος του νέου ελληνικού κινηματογράφου.

Σσπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα και από το 1958 δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες, πολλές από τις οποίες της Φίνος Φιλμ.

Η πρώτη δική του ταινία, η οποία βασίστηκε και σε δικό του σενάριο ήταν «Ο μικρός δραπέτης» για τη Φίνος Φιλμ το 1968. Το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία «Κατάχρησις Εξουσίας». Κατόπιν εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για μια δεκαπενταετία για να επιστρέψει το 1985 με επιτυχημένες ταινίες. Συγκεκριμένα, το φιλμ «Μια Τόσο Μακρινή Απουσία» απέσπασε έξι πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1985 ενώ οι «Ακατανίκητοι Εραστές» το 1988 παίχτηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Οι ταινίες του έχουν ένα ιδιαίτερα προσωπικό στιλ καθώς βασίζονται στο λεπτό χιούμορ, τους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους και τη χρήση, πολλές φορές, ερασιτεχνών ηθοποιών. Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα σενάριά του αποτελεί η περιπλάνηση, αρκετές φορές στον τόπο καταγωγής του, την Αρκαδία. Σε πολλές ταινίες του χρησιμοποίησε ως πρωταγωνιστή τον Αργύρη Μπακιρτζή.

Τα τέλη του 2015 ο Σταύρος Τσιώλης ανακοίνωσε την προσπάθεια γυρίσματος της νέας του ταινίας «Γυναίκες που περάσατε από εδώ», με χρηματοδότηση crowdfunding που κλείνει την τριλογία «Γυναίκες» (προηγήθηκαν το «Παρακαλώ Γυναίκες, μην κλαίτε» και «Ας περιμένουν οι Γυναίκες»).

Ο Σταύρος Τσιώλης είχε γράψει επίσης στίχους για τραγούδια των ταινιών του όπως και για τραγουδιστές της λαϊκής μουσικής (Μαριώ, Πίτσα Παπαδοπούλου, Αντώνης Ρέμος).