«O νέος Ιταλός υπουργός Οικονομικών φέρνει σε δύσκολη θέση την Γερμανία»

Gazzetta team
«O νέος Ιταλός υπουργός Οικονομικών φέρνει σε δύσκολη θέση την Γερμανία»
Τη θέση πως «η Ιταλία θέλει στην κυβέρνηση έναν εχθρό της Γερμανίας», εκφράζει η γερμανική FAZ, παρακολουθώντας στενά τις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία.

Όπως σημειώνει «Ένας διάσημος αντίπαλος της Γερμανίας θα μπορούσε να γίνει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας. Ο πρόεδρος θέλει να το αποτρέψει. Μπορεί να υπερισχύσει;».

Σύμφωνα με τη FAZ, η επιθυμία για έναν υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος έχει τοποθετηθεί ως αυστηρός ευρω-αντίπαλος και εχθρός της Γερμανίας, έχει οδηγήσει σε ακινησία την Ιταλία, κατά τις διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση. Ο αμφιλεγόμενος υποψήφιος για την ηγεσία των δύο υπουργείων είναι ο Πάολο Σαβόνα, ο 81χρονος οικονομολόγος με ένα λαμπρό βιογραφικό σημείωμα.

Τα νέα παιχνίδια της Novomatic, με εντυπωσιακά γραφικά και δυνατό ήχο, μόλις έφτασαν στην Sportingbet.gr! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Ωστόσο, βλέπει το ευρώ ως την ολοκλήρωση των γερμανικών ιδεών υπεροχής στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο δεξιός λαϊκιστής ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι επιμένει σε αυτόν τον υποψήφιο υπουργό Οικονομικών.

Υπάρχει προφανώς έντονη αντίθεση στο διορισμό του Σαβόνα από τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Σε αντίθεση με τη συνηθισμένη διπλωματική-τυπική προσέγγιση για το σχηματισμό κυβέρνησης, υπήρξε μια δήλωση που απέρριψε όποιον «υπαγορεύει» για την εκλογή μελλοντικών υπουργών. Ο πρόεδρος προσπαθεί σκληρά να μην εμφανιστεί ως απλός συμβολαιογράφος για τους εταίρους του συνασπισμού.

Αντίθετα, ο συνασπισμός του κινήματος διαμαρτυρίας «Πέντε Αστέρια» και η δεξιά Λέγκα συμφώνησαν πρώτα για ένα πρόγραμμα, στη συνέχεια τον κατάλογο των υπουργών και τον υποψήφιο για πρωθυπουργό. Ο Ματαρέλα από την άλλη πλευρά, μπορεί να κάνει λίγα πράγματα.

Την ίδια ώρα, στην αντεπίθεση περνά και πάλι ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, παίρνοντας θέση αναφορικά με την προσπάθεια του Ιταλού εντολοδόχου πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε να συνθέσει κυβέρνηση.

Ο Σαλβίνι παρενέβη και πάλι μέσω Facebook, σχολιάζοντας την πιθανότητα να είναι ο «ευρωσκεπτικιστής καθηγητής» Πάολο Σαβόνα, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας.

«Γερμανοί πολιτικοί και εφημερίδες προπηλακίζουν: Ιταλοί ζητιάνοι, τεμπέληδες, φοροφυγάδες, που πάνε να ρίξουν τους άλλους και δεν γνωρίζουν την ευγνωμοσύνη. Και εμείς θα έπρεπε να διαλέξουμε έναν υπουργό Οικονομικών που να εγκρίνουν αυτοί; Όχι, ευχαριστώ», έγραψε ο επικεφαλής της Λέγκα στην σελίδα του στο Facebook.

Ωστόσο, «εντελώς απίθανο» χαρακτηρίζουν, από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες το ενδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, στη σκιά των κινδύνων για πολιτική αστάθεια μετά τον σχηματισμό ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης στη γειτονική χώρα.

«Ένα Italexit είναι εντελώς απίθανο. Η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια δεν έχουν κανένα συμφέρον να γίνουν πραγματικότητα τα χειρότερα σενάρια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της Ένωσης Γκίντερ Ότινγκερ, μεταφέροντας τις θέσεις των Βρυξελλών απέναντι στο ιταλικό ζήτημα.

Πηγή: reader.gr