Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν ξεκινήσει ένα debate... διετίας

Gazzetta team
Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν ξεκινήσει ένα debate... διετίας
Σε ένα ιδιότυπο debate έχει εξελιχθεί η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση το τελευταίο 48ωρο.

Δείχνουν αμφότερες ότι είναι διατεθειμένες να… σηκώνουν το γάντι σε τοποθετήσεις που αφορούν κυρίως θέματα εργασίας, οικονομίας, επενδύσεων και επιχειρηματικότητας.

Το… εναρκτήριο λάκτισμα αυτού του λεκτικού bras de fer δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν το Μαξίμου έβγαλε ένα non paper με το οποίο καυτηρίαζε σημεία του ερωτηματολογίου της Νέας Δημοκρατίας για τα εργασιακά, που είχε αναρτηθεί ελάχιστη ώρα πριν.

«Η μετατροπή της αγοράς εργασίας σε ζούγκλα είναι βασικό στοιχείο της ιδεολογίας και της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Επειδή όμως διστάζουν να το πουν δημόσια, προσπαθούν να το εκμαιεύσουν μέσα από ερωτηματολόγια, με πονηρά διατυπωμένες ερωτήσεις. Αν πιάσει έπιασε. […] Ας πουν ευθέως ότι το πολιτικό τους σχέδιο είναι η μη αμειβόμενη εργασία, οι ελεύθερες απολύσεις, οι ατομικές συμβάσεις και η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Δεν ξεγελούν κάποιον κρυπτόμενοι πίσω από το δάχτυλό τους», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.

Αλλά καθώς τίποτα δε μένει αναπάντητο, πριν καν παρέλθει 3ωρο, διαρροές από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας έδιναν απαντήσεις τονίζοντας ότι: «Η Κυβέρνηση που δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ και μια αγορά εργασίας όπου τα δικαιώματα των εργαζόμενων διαρκώς καταπατώνται, ας κάνει λίγο υπομονή να δει τις τελικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ως τότε, αντί να γράφουν ανοησίες σε non paper ας προσπαθήσουν να είναι στοιχειωδώς σοβαροί, όσο δύσκολο και αν τους είναι».

Από το βράδυ της Πέμπτης η αντιπαράθεση συνεχίστηκε στη συμπρωτεύουσα, όπου στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΕΕ), μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ο Πρωθυπουργός έκλεισε τις εργασίες του διημέρου με ομιλία του χθες το βράδυ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την κατέκρινε για τη μεγάλη ζημιά που συντελέστηκε στην ελληνική οικονομία το α’ εξάμηνο του 2015, ενώ τόνισε ότι: «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε ακόμα σε ένα αχρείαστο τρίτο Πρόγραμμα, επιβλήθηκαν 15 δις αθροιστικά καινούργια μέτρα και έχουν συμφωνηθεί για το 2019 και το 2020 νέα μέτρα ύψους 5,2 δις ευρώ. […] Ο ρυθμός προσέλκυσης επενδύσεων είναι και σήμερα εξαιρετικά χαμηλός. Δεν γίνονται πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα. […] Μπορεί στα λόγια να μιλάει για καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο, στην πράξη όμως η Ελλάδα δεσμεύεται σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε έναν ακόμη γύρο μειώσεων συντάξεων από το 2019 και ότι από το 2020, συμπολίτες μας, οι οποίοι κερδίζουν 500 ευρώ το μήνα για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος με τη μείωση του αφορολόγητου. Άρα, όλη αυτή η συζήτηση για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια, όπως την αντιλαμβάνονται οι πολίτες, είναι μια συζήτηση που δεν τους λέει απολύτως τίποτε».

Το σίγουρο είναι ότι οι μομφές του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες, μία μέρα μετά από το ίδιο ακριβώς βήμα, και μάλιστα διά στόματος Πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την έναρξη ακόμη της ομιλίας του στο Συνέδριο του ΣΒΕΕ, αφού χαρακτήρισε ως ένα «εξαιρετικά θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία» αυτό το οποίο βρισκόμαστε, επανέλαβε τις διακηρύξεις του για την «τελευταία χρονιά της χώρας υπό καθεστώς Μνημονίου. […] Το πρόγραμμα θα τελειώσει στην ώρα του και θα βάλουμε τέλος σε μια μακρά και επώδυνη περίοδο για την χώρα και την κοινωνία».

Ένα άλλο σημείο αντιπαράθεσης των δύο και στο οποίο οι αναφορές εκατέρωθεν υπήρξαν εκτενείς, ήταν αυτό των επενδύσεων.

Ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας για άλλη μία φορά ότι οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για να πάρει μπρος η οικονομία της χώρας, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι «υψώνει συνέχεια προσχώματα… Υπάρχουν καθυστερήσεις σε επενδύσεις όπως στο Ελληνικό και στις Σκουριές, όπου υπήρξαν στελέχη της Κυβέρνησης που είπαν ξεκάθαρα ότι δεν θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα στην Ελλάδα».

Και σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε… το γάντι λέγοντας ότι: «Η υγιής επιχειρηματικότητα που σέβεται τους νόμους, το περιβάλλον είναι αυτή που δεν διστάζει να επενδύσει στην καινοτομία την εξωστρέφεια τον πιο πολύτιμο παράγοντα, στο εργατικό δυναμικό. Το μοντέλο της έντασης γνώσης και όχι έντασης εργασίας είναι αυτό που μπορεί να βγάλει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας ακολούθως αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως: «μας λένε ότι είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας και στην πράξη επέβαλαν τον προστατευτισμό για τους ημέτερους. Σε κάθε περίπτωση έχουμε αναντίρρητα εισέλθει σε μια τροχιά ανάπτυξης και πρέπει να διατηρήσουμε τα διατηρήσιμα χαρακτηριστικά αυτής της τροχιάς στο μέλλον. Έχει μείνει η ασφαλής ολοκλήρωση που περνάει μέσα από την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είναι εύκολο να μιλάς για επενδύσεις, αλλά για να ανοίγουν δρόμοι για να προωθηθούν, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. […] Τα αποτελέσματα έρχονται σε βάθος χρόνου με σκληρή δουλειά, καθαρότητα στις σχέσεις του κράτους με την επιχειρηματικότητα».

Αυτό το… debate αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς είναι πολλά τα θέματα που εκκρεμούν και δεν αποκλείεται αυτό να σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα προσδιοριστεί ως ένα προεκλογικό διάστημα μακράς διάρκειας, που μπορεί να φθάσει και τη διετία…

Πηγή: reader.gr