Κανένας εφησυχασμός των επιστημόνων για τη ρύπανση του Σαρωνικού

Gazzetta team
Κανένας εφησυχασμός των επιστημόνων για τη ρύπανση του Σαρωνικού
Μέχρι και γονιδιακή αλλοίωση μπορεί να επιφέρει η έκθεση στη ρύπανση, ακόμα κι όταν θα έχει καθαριστεί η περιοχή, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι ασχολούνται με τον καθαρισμό των ακτών αλλά και αλιείς και κάτοικοι γειτονικών περιοχών.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει καθηγητής πνευμονολογίας σχετικά με τη ρύπανση στον Σαρωνικό κόλπο σχεδόν 1 μήνα μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και τη ρύπανση που προκλήθηκε από τη διαρροή 2.500 λίτρων πετρελαίου στη θάλασσα.

Ο καθηγητής Π.Μπεχράκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, συστήνει σε πολίτες κι αρμοδίους να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, τουλάχιστον για διάστημα ενός μήνα ακόμα ώστε να ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές αναλύσεις και οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) να είναι σε θέση να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα.

Στη συνέχεια, ο κ.Μπεχράκης εφιστεί την προσοχή κυρίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αλλά και σε όσους εργάζονται στη διαδικασία απορρύπανσης των ακτών, καθώς όπως αναφέρει , ακόμα και διάφορα οργανικά αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται από μία τέτοια ρύπανση δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τερατογόνες επιδράσεις, ακόμη και να παρέμβουν στο γονιδιακό σύστημα του ανθρώπου.

Ελοχεύει, όμως, κι ο κίνδυνος επιμόλυνσης από διάφορες τοξικές ουσίες που παράγονται κατά τη διαδικασία της απορρύπανσης κι όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο καθηγητής «οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, αλλά και οι αλιείς, είναι καλό να γνωρίζουν ότι εκτίθενται σε μία ρύπανση, έστω και αν δεν την βλέπουν, έστω και αν δεν την μυρίζουν. Πολλά από αυτά τα εισπνεόμενα σωματίδια είναι τελείως άοσμα, δεν τα βλέπει κανείς, δεν τα αισθάνεται και όμως προκαλούν βλάβες. Αυτό πρέπει να το καταλάβει καλά ο κόσμος».

Πληροφορίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ