Κολομβία: Άνοιξε τις... πύλες του το πρώτο εστιατόριο κρατουμένων (vid)

Gazzetta team
Κολομβία: Άνοιξε τις... πύλες του το πρώτο εστιατόριο κρατουμένων (vid)
Ένα πραγματικά πρωτοποριακό εστιατόριο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό. Ή καλύτερα τις πύλες του.

Ένα πραγματικά πρωτοποριακό εστιατόριο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό. Ή καλύτερα τις πύλες του.

Πρόκειται για το πρώτο εστιατόριο στην Κολομβία, το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά από γυναίκες κρατούμενες των φυλακών San Diego, στην πόλη Carthagena της βόρειας Κολομβίας.

Το εστιατόριο El Interno, αποτελεί πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Accion Interna, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με σκοπό τη συνδρομή των κρατουμένων σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από τις συνθήκες διαβίωσης μέχρι την ενσωμάτωση των κρατουμένων στην κοινωνία μετά τη λήξη της κράτησής τους.

Στο πρωτότυπο αυτό εστιατόριο, σε όλα τα πόστα, από τους σεφ μέχρι τις σερβιτόρες, εργάζονται γυναίκες κρατούμενες της φυλακής San Diego, ενώ τα πιάτα τους δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα, σε έμπνευση και γεύση, από αυτά ενός τυπικού εστιατορίου.

Στις συγκεκριμένες φυλακές βρίσκονται έγκλειστες ως επί το πλείστον γυναίκες που έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα, όπως δολοφονίες κι εμπόριο ναρκωτικών, όμως η πλειοψηφία αυτών φαίνεται να βλέπει στη νέα τους δραστηριότητα μία ευκαιρία να «δραπετεύσουν» από τη δύσκολη ρουτίνα και την καθημερινότητα του εγκλεισμού.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει μία κρατούμενη και παράλληλα σερβιτόρα του εστιατορίου, η ενασχόλισή της εκεί της προσφέρει «μία αίσθηση ελευθερίας και δημιουργικότητας».

Τέλος, να σημειωθεί πως οι φυλακές της Κολομβίας είναι οι δεύτερες πολυπληθέστερες στη Λατινική Αμερική μετά από αυτές της Βραζιλίας.