Καταλονία-δημοψήφισμα: Τουλάχιστον τα μισά εκλογικά έκλεισαν

Gazzetta team
Καταλονία-δημοψήφισμα: Τουλάχιστον τα μισά εκλογικά έκλεισαν
Την ώρα που τουλάχιστον 1300 εκλογικά κέντρα έχουν αποκλειστεί, οι αυτονομιστές δηλώνουν αποφασισμένοι.

Αποφασισμένη να μην επιτρέψει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης της Καταλονίας εμφανίζεται η ισπανική κυβέρνηση, που υποστήριξε ότι σήμερα, Σάββατο, διέλυσε την οργάνωση του δημοψηφίσματος, κλείνοντας το εκλογικό κέντρο πληροφορικής και τα περισσότερα δημόσια κτίρια, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά τμήματα.

Μόνο «μερικά» εν δυνάμει εκλογικά τμήματα έχουν καταληφθεί από ανθρώπους που θέλουν να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες της αστυνομίας να εφαρμόσει τη δικαστική εντολή που απαγορεύει τη χρήση δημοσίων κτιρίων για την προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι καταλανικές αρχές παραμένουν αποφασισμένες να οργανώσουν αυτή την ψηφοφορία την Κυριακή, παρά την απαγόρευσή της από τη δικαιοσύνη, έπειτα από χρόνια σύγκρουσης με τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι που αρνείται να αφήσει αυτή την πλούσια περιφέρεια της βορειοανατολικής Ισπανία να αποφασίσει μόνη για το μέλλον της.

Νωρίτερα, η Πολιτοφυλακή επενέβη στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της περιφερειακής κυβέρνησης και έκοψε τις συνδέσεις με τα εκλογικά τμήματα, τα συστήματα καταμέτρησης ψήφων και ένα λογισμικό που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή «online ψηφοφορίας σε μια ιστοσελίδα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μιγιό. «Είναι λογικό να σκεφτεί κανείς πως αύριο θα συμβεί κάτι, όμως αυτό που είναι σίγουρο είναι πως δεν θα είναι ένα δημοψήφισμα», διαβεβαίωσε ο Μιγιό.

Ο Ζόρντι Σάντσες, πρόεδρος μιας από τις οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC), υποστήριξε σε μήνυμά του στο Twitter πως ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι «δεν θα ήταν αποτυχία, με δεδομένη τη κρατική «καταστολή».

Οι 7,5 εκατομμύρια Καταλανοί είναι χωρισμένοι σχεδόν στη μέση σε υποστηρικτές και αντιπάλους της ανεξαρτησίας.

Ειρηνικές καταλήψεις άρχισαν το βράδυ της Παρασκευής σε δεκάδες σχολεία, με στόχο να παραμείνουν ανοικτά ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν αύριο ως εκλογικά τμήματα.

Οι γονείς μαθητών κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να οργανώνουν εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως πικ-νικ. Από χθες το βράδυ η καταλανική αστυνομία επισκέπτεται τις ομάδες που έχουν καταλάβει τα σχολεία για να τις ενημερώσει ότι πρέπει να αποχωρήσουν πριν από τις 06:00 (07:00 ώρα Ελλάδας) της Κυριακής.

Η κεντρική κυβέρνηση έστειλε περίπου 10.000 αστυνομικούς ως ενισχύσεις στην Καταλονία, οι οποίοι έχουν ωστόσο λάβει εντολή να μην καταφύγουν στη βία.

Χιλιάδες Ισπανοί στους δρόμους υπέρ της ενότητας της χώρας

Χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας ισπανικές σημαίες, διαδήλωσαν το Σάββατο στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις για να υπερασπιστούν την ενότητα της Ισπανίας, την παραμονή ενός δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης που οργανώθηκε από τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας παρά την απαγόρευση του κράτους.

Στη Μαδρίτη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Θιμπέλες όπου βρίσκεται η δημαρχία, στην καρδιά της πρωτεύουσας, έπειτα από έκκληση μιας συντηρητικής οργάνωσης, του Ιδρύματος για την υπερασπιστή του ισπανικού έθνους (Denaes).

Κρατώντας την εθνική κόκκινη-κίτρινη-κόκκινη σημαία φώναζαν «η Καταλονία είναι μέρος της Ισπανίας». Μερικοί φώναζαν μάλιστα «ο Πουτζεμόντ στη φυλακή». Ο Κάρλες Πουτζεμόντ προεδρεύει της αυτονομιστικής περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, η οποία αψηφά την κυβέρνηση και την ισπανική δικαιοσύνη διεξάγοντας την Κυριακή αυτό το απαγορευμένο ως αντισυνταγματικό δημοψήφισμα.

Στη Βαρκελώνη, εκατοντάδες άνθρωποι που κρατούσαν ισπανικές σημαίες διαδήλωσαν το πρωί μπροστά από το μέγαρο της Ζενεραλιτάτ, της καταλανικής κυβέρνησης που οργάνωσε το δημοψήφισμα.

«Δεν κάνουμε τίποτα και θα βρεθούμε με ένα μεγάλο πρόβλημα, επειδή ανεβαίνει αληθινά η δύναμη των εθνικιστών (Καταλανών). (...) Το κράτος πρέπει να κάνει πολιτική, να πείσει για τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν στο να μείνουμε ενωμένοι, αντί να περνάει τον χρόνο του επαναλαμβάνοντας ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ηγέτης στην Ισπανία», λέει ο Ραφαέλ Καστίγιο, ένας 59χρονος μηχανικός που φοράει γύρω από τον λαιμό του ένα κασκόλ με τα χρώματα της Ισπανίας και συμμετέχει στη συγκέντρωση της Μαδρίτης.

«Δεν έπρεπε να φθάσουμε εδώ. Φθάσαμε σ' ένα σημείο χωρίς επιστροφή», λέει δίπλα του ο Φερνάντο Θεπέντα, 58 ετών, μηχανικός, ο οποίος φοράει ένα μπλουζάκι που έχει τυπωμένο το άρθρο 1.2 του ισπανικού Συντάγματος: «Η εθνική κυριαρχία ανήκει στον ισπανικό λαό, από τον οποίο πηγάζουν οι εξουσίες του κράτους».

Διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας πραγματοποιήθηκαν επίσης στη νότια Ισπανία, στη Σεβίλλη και τη Μάλαγα, το Αλικάντε και τη Βαλένθια (νοτιοανατολικά), το Σανταντέρ και το Βαγιαδολίδ (βόρεια) και στη Γαλικία, στο Σαντγιάγκο ντε Κομποστέλα και τη Λα Κορούνια (βορειοδυτικά). Σ' αυτή την τελευταία περιοχή πραγματοποιήθηκαν επίσης μικρές συγκεντρώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος, όπως και στη Μαδρίτη.

Γιατί η Καταλονία επιδιώκει οπωσδήποτε την ανεξαρτησία;

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται Μαδρίτη και Βαρκελώνη την παραμονή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Την ώρα που η κεντρική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να παρεμποδίσει την ψηφοφορία, η Βαρκελώνη εμφανίζεται αποφασισμένη για όλα.

Να υπενθυμίσουμε ότι για πολλούς Καταλανούς αύριο είναι μια μεγάλη μέρα αφού θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα αν επιθυμούν ή όχι μια ανεξάρτητη Καταλονία. Την ίδια στιγμή και για τον ίδιο λόγο Μαδρίτη και Βαρκελώνη βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης μέχρι και την παραμονή του δημοψηφίσματος με την κεντρική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να παρεμποδίσει την ψηφοφορία Γιατί όμως μια ανεξάρτητη Καταλονία είναι τόσο σημαντική για σημαντική μερίδα του τοπικού πληθυσμού;

Η Καταλονία με 7,5 εκατ. κατοίκους απολαμβάνει ήδη σήμερα μεγαλύτερη αυτονομία από πολλές άλλες περιφέρειες της Ισπανίας, διαθέτοντας δική της αστυνομία και δικό της σύστημα Παιδείας. Όμως αυτό δεν αρκεί για πολλούς Καταλανούς, οι οποίοι θέλουν να πάρουν τη μοίρα στα χέρια τους και να μην αφήνουν τις όποιες αποφάσεις στη Μαδρίτη. Ο Άλειξ από την Ζιρόνα της Καταλονίας ισχυρίζεται ότι η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη δεν σέβεται ούτε την γλώσσα, ούτε τον πολιτισμό της Καταλονίας: «Η ισπανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ότι σε αυτή τη χώρα ζουν πολλοί διαφορετικοί λαοί. Προσωπικά δεν αισθάνομαι Ισπανός, που μιλά Ισπανικά και έχει ισπανική κουλτούρα. Δεν αισθάνομαι ότι ανήκω σε αυτή τη χώρα», αναφέρει.

Το 2014 το 80% των Καταλανών είχε ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας

Στο ζήτημα της καταλονικής ταυτότητας έρχεται να προστεθεί και ο οικονομικός παράγοντας. Συγκριτικά με άλλες ισπανικές περιφέρειες η Καταλονία είναι μια σχετικά πλούσια περιοχή, που συμβάλλει με 20% στο ισπανικό ΑΕΠ. Όμως η Βαρκελώνη είναι αναγκασμένη να εμβάζει κάθε χρόνο ένα υψηλό ποσό στην κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, η οποία το διαθέτει στις φτωχότερες περιφέρειες.

Πολλοί Καταλανοί θεωρούν ότι η περιοχή τους λαμβάνει από τη Μαδρίτη πολύ λιγότερα χρήματα από όσα δικαιούται για έργα υποδομής, όπως σιδηροδρομικές γραμμές και αεροδρόμια. Για το λόγο αυτό ο Καταλανός πρώην προπονητής της Μπάγερν Μονάχου Πεπ Γκουαρντιόλα τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος: «Θα ψηφίσουμε ακόμα κι αν η Μαδρίτη δεν το θέλει. 18 φορές το προσπαθήσαμε. Και η απάντηση της Μαδρίτης ήταν πάντα, όχι».

Το 2014 η καταλανική κυβέρνηση θέλησε να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας. Το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο όμως το απαγόρευσε. Οι Καταλανοί υποχώρησαν και έτσι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μετατράπηκε σε ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα, στο οποίο το 80% ψήφισε υπέρ. Τότε κυρίως οι υποστηρικτές του «ναι» προσήλθαν στις κάλπες.

Τώρα όμως η Βαρκελώνη δεν θέλει να υποχωρήσει. Παρά τις απειλές της Μαδρίτης οι καταλανικές αρχές είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν το δημοψήφισμα. Σε περίπτωση επικράτησης του «ναι» ανακοίνωσαν ότι θα ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα σε 48 ώρες.

Πηγή: reader.gr