Όλες οι απαντήσεις για την ιλαρά και την αντιμετώπισή της

Gazzetta team
Όλες οι απαντήσεις για την ιλαρά και την αντιμετώπισή της
Επικίνδυνες ακόμη και για την ίδια τη ζωή ασθένειες μπορεί να προκαλέσει η ιλαρά, μία ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται τόσο απλά όπως και η γρίπη. Δηλαδή ο ιός μεταφέρεται με τον αέρα, δεν χρειάζεται φυσική επαφή.

Εισέρχεται στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα (μύτη και στόμα), όπου εγκαθίσταται και τον προσβάλει. Όταν μολυνθεί κάποιος με τον ιό της ιλαράς, μπορεί να εκδηλώσει πνευμονία, βρογχιολίτιδα και βρογχίτιδα, μυοκαρδίτιδα και εγκεφαλίτιδα. Συμπτώματα όπως διάρροια, πνευμονία, οξεία μέση ωτίτιδα είναι συχνά.

Η νόσος προσβάλει με έντονα συμπτώματα τα συμπτώματα, ενώ οι υγιείς ενήλικες νοσούν σπάνια. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η νόσηση στην εγκυμοσύνη, η οποία σχετίζεται με αποβολή του εμβρύου, πρόωρο τοκετό, και χαμηλού βάρους γέννησης νεογνό.

Πρόκειται για μία ξεχασμένη νόσο εδώ και χρόνια. «Δυστυχώς όμως το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι υπεύθυνο για την επανεμφάνισή της» σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, αναπληρωτή καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Το ίδιο το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι μια επιδημία», τονίζει ο ίδιος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από το 2000 έως το 2013, ο εμβολιασμός έναντι της ιλαράς είχε ως αποτέλεσμα την πρόληψη 15,6 εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως. Άρα, καθώς η μοναδική σοβαρή αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, οι ειδικοί προτείνουν το εμβόλιο που συνιστάται να γίνεται με ένεση (υποδόρια) σε δυο δόσεις και σε ηλικίες 12-15 μηνών και 4 ετών.

Άλλωστε με την αύξηση των ελλήνων γονέων στο αντιεμβολιαστικό κίνημα ήταν αναμενόμενο από τους ειδικούς η έξαρση της ιλαράς. «Περιμέναμε έξαρση. Δεν ήταν έκπληξη», αναφέρει η Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. «Καθώς κρούσματα είχαν εμφανιστεί σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Σλοβενία, Κροατία , Βρετανία, Ιταλία, ήταν αναπόφευκτο να εμφανιστούν και στη χώρα μας. Ειδικότερα στη Ρουμανία έχουν καταγραφεί 8.982 κρούσματα και 34 θάνατοι και στην Ιταλία 4.444 κρούσματα και 3 θάνατοι. Συνολικά στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 43 θάνατοι» καταλήγει η ίδια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό όπλο, αφού δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΠΛΝΟ) Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ξεκαθαρίζει ότι η πρόληψη μέσω των εμβολιασμών είναι απαραίτητη, ενώ τονίζει ότι είναι «ικανοποιητική η επάρκεια εμβολίων για την ιλαρά».

Τα εμβόλια σήμερα προσφέρουν ασφάλεια από την βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, καθώς ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα, η ανεμοβλογιά και ο έρπητας ζωστήρας, οι μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, η γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, η ηπατίτιδες Α και Β, οι λοιμώξεις από HPV που προξενούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, και η γρίπη.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις για την ιλαρά

Τι προκαλεί την ιλαρά;
Ένας ιός που μεταδίδεται με τον αέρα, μπαίνει στον οργανισμό από τη μύτη ή το στόμα και κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον οργανισμό. Βρέφη μικρότερα των 6 μηνών δεν αρρωσταίνουν διότι έχουν αντισώματα εναντίον της ιλαράς από την μητέρα τους, με την προϋπόθεση ότι είναι η ίδια εμβολιασμένη και τα έχει θηλάσει.

Ποια τα συμπτώματα της ιλαράς;
Τις πρώτες ημέρες τα συμπτώματα είναι σαν να έχεις κρυολόγημα: καταρροή από τη μύτη, πυρετό, κόκκινα μάτια που δακρύζουν και βήχα. Περίπου την τέταρτη μέρα ο πυρετός είναι πιο υψηλός και εκδηλώνεται εξάνθημα πρώτα στο κεφάλι και σταδιακά επεκτείνεται προς το υπόλοιπο σώμα. Το εξάνθημα αποτελείται από κόκκινες κηλίδες που σε πολλά σημεία ενώνονται μεταξύ τους. Το εξάνθημα διαρκεί περίπου έξι ημέρες. Τα σημεία του δέρματος που το εξάνθημα υποχωρεί ίσως ξεφλουδίσουν.

Πόσο σοβαρές είναι οι επιπλοκές;
Οι πιο συχνές επικίνδυνες επιπλοκές της ιλαράς είναι
• Πνευμονία
• Βρογχιολίτιδα-Βρογχίτιδα
• Μυοκαρδίτιδα
• Εγκεφαλίτιδα

Πόσες ημέρες μετά τη μόλυνση εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα;
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει τη νόσο ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό, είναι περίπου12 μέρες.

Πότε μεταδίδει τον ιό το άρρωστο παιδί;
Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό της ιλαράς από τέσσερις μέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος μέχρι και τέσσερις μέρες μετά. Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα. Άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με τον άρρωστο έχουν 90% πιθανότητα να μολυνθούν.

Πόσο διαρκεί η αρρώστια;
Το εξάνθημα διαρκεί 7-9 μέρες και ο άρρωστος αναρρώνει πλήρως σε 10-14 μέρες.

Μπορεί κανείς να προφυλαχτεί από την ιλαρά;
Ο μόνος τρόπος είναι ο εμβολιασμός. Σε ειδικές περιπτώσεις (έγκυες γυναίκες, άτομα με καρκίνο, άτομα με μειωμένο αμυντικό σύστημα) χορηγούνται έτοιμα αντισώματα (υπεράνοσος γ-σφαιρίνη). Η γ-σφαιρίνη μπορεί να δοθεί το αργότερο μέχρι και 6 μέρες από την ημέρα που το άτομο ήρθε σε επαφή με τον άρρωστο. Η γ-σφαιρίνη θα τον προστατεύσει πλήρως ή όταν ασθενήσει τα συμπτώματα θα είναι πιο ήπια.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Με αντιπυρετικά φάρμακα και χωρίς αντιβίωση. Οι ασθενείς θα πρέπει να πίνουν αρκετά υγρά για να μην αφυδατωθούν από τον ψηλό πυρετό. Επίσης, θα πρέπει να ξεκουράζονται στο κρεβάτι και να αποφεύγουν το διάβασμα ή την παρακολούθηση της τηλεόρασης, γιατί τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Πηγή: reader.gr