Στην Ιρλανδία θα κάνουν δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων

Gazzetta team
Στην Ιρλανδία θα κάνουν δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων
Μέσα στο 2018 οι Ιρλανδοί θα ψηφίσουν για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων.

Δημοψήφισμα για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων θα διεξαχθεί στην Ιρλανδία το 2018, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα επί της όγδοης τροπολογίας για τα δικαιώματα των αγέννητων παιδιών θα διεξαχθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς και οι πολίτες της χώρας θα κληθούν να αποφασίσουν αν οι αμβλώσεις θα πρέπει να νομιμοποιηθούν «σε όλο σχεδόν το φάσμα των περιπτώσεων».

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε τον περασμένο Ιούλιο την χώρα να αναιρέσει τις απαγορεύσεις κατά των αμβλώσεων.

Χιλιάδες Ιρλανδές γυναίκες κάθε χρόνο που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση χρειάζεται να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη διαδικασία, και να πληρώσουν σχεδόν 4.000 λίρες για τα εισιτήρια, τη διαμονή τους και τα ιατρικά έξοδα.

Επιπλέον οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 14 χρόνια, εάν πάρουν φάρμακα άμβλωσης, τα οποία μπορούν να παραγγείλουν από το διαδίκτυο.

Ο τερματισμός μίας εγκυμοσύνης επιτρέπεται μόνο υπό εξαιρετικά σπάνιες συνθήκες, οι οποίες θέτουν τη ζωή της μητέρας σε κίνδυνο.

Πηγή: reader.gr