Ιλαρά: Ποιοι πρέπει να κάνουν επειγόντως το εμβόλιο

Gazzetta team
Ιλαρά: Ποιοι πρέπει να κάνουν επειγόντως το εμβόλιο
Η σχετική εγκύκλιος της Γ.Γ Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας κάνει έκκληση για πλήρη εμβολιασμό τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων, υπό τον φόβο των επιδημικών διαστάσεων που έχει πάρει η ιλαρά.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ μετράει 166 κρούσματα ιλαράς - αριθμός που έχει αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές του μήνα όταν τα κρούσματα ήταν 100. Στην πλειονότητά τους τα περιστατικά εντοπίζονται στην Αττική και την Πελοπόννησο και είναι άτομα ελληνικής καταγωγής και κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και ενήλικες 25-44 ετών, μεταξύ των οποίων ανεμβολίαστοι γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος ανέφερε ότι «το υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού πιστεύουμε ότι θα αποδειχθεί προστατευτικό όσον αφορά την εξάπλωση της επιδημίας της ιλαράς που σημειώνεται στη χώρα μας». Το καμπανάκι, όπως πρόσθεσε, χτυπάει για τις ηλικίες που δεν έχουν νοσήσει από ιλαρά και δεν έχουν ολοκληρώσει τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού. «Η λύση είναι η πρόληψη. Εμβολιασμός τώρα σε όσους πρέπει».

Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων για την ιλαρά στη χώρα μας. «Το τρέχον απόθεμα είναι 95.000 δόσεις, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται ακόμα 35.000. Αναλυτικότερα, υπάρχουν 60.000 δόσεις του MMR Vax Pro και 35.000 του Priorix και μέχρι το τέλος του 2017 η χώρα θα παραλάβει ακόμα 35.000 δόσεις του Priorix. Υπάρχουν δε επιπλέον 40.000 εμβόλια διαθέσιμα σε περίπτωση ανάγκης».

Με τα δεδομένα αυτά, πρόσθεσε, «αν εμβολιαστούν όλοι όσοι χρειάζεται, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, δεν θα υπάρχει έλλειμμα» και απευθύνει έκκληση «να μην πάνε όλοι να εμβολιαστούν παρά μόνον οι ομάδες του πληθυσμού που αναφέρονται στην εγκύκλιο».

Η εγκύκλιος της γενικής διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Συγκεκριμένα, για τους ενήλικες αναφέρεται ότι όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Για τα παιδιά, η επιτροπή συστήνει τη διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της δεύτερης δόσης τρεις μήνες αργότερα.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας απαντά και στην κριτική που ασκήθηκε περί μη ετοιμότητας του υπουργείου Υγείας απέναντι σε μια επιδημία ιλαράς, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αυτή και η συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έμειναν στις ανακοινώσεις, χτύπησε το καμπανάκι έγκαιρα και μαζί με το ΚΕΕΛΠΝΟ οργανώσαμε εμβολιαστική καμπάνια σε ευάλωτους πληθυσμούς και έχουμε διενεργήσει χιλιάδες εμβολιασμούς».

«Κάθε τέτοιου είδους κριτική και υπονοούμενα είναι κακοήθη και ανακριβή», προσθέτει και παραθέτει την περσινή εμπειρία με τη γρίπη, όταν λόγω της καλής προετοιμασίας διπλασιάστηκε το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών, ενώ όπως επισημαίνει η καμπάνια για τη γρίπη έχει ήδη ξεκινήσει και υπάρχει πλήρης επάρκεια 2,5 εκατ. εμβολίων.

Πηγή: efsyn.gr