Slogun:Ο Γιακουμάκης συνεχίζει να φορτώνει με γκολ το MLS αλλά δεν μας έκανε στην Ελλάδα, είχαμε καλύτερο εμείς.

FOLLOW US

Slogun:Ο Γιακουμάκης συνεχίζει να φορτώνει με γκολ το MLS αλλά δεν μας έκανε στην Ελλάδα, είχαμε καλύτερο εμείς.
BWIN stripe gif

Εκτός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και επισήμως η Ελλάδα

Gazzetta team
Εκτός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και επισήμως η Ελλάδα
Επισήμως εκτός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος βρίσκεται, από σήμερα Δευτέρα, η Ελλάδα.
Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικύρωσε σήμερα την πρόταση της Κομισιόν να κλείσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την χώρα μας επιβεβαιώνοντας ότι το έλλειμμα είναι κάτω του ορίου του 3%.

«Μετά από πολλά χρόνια σημαντικών δυσκολιών τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Η σημερινή απόφαση είναι καλοδεχούμενη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας (που ασκεί την προεδρία της ΕΕ) Toomas Tõniste. «Είμαστε τώρα στον τελευταίο χρόνο του προγράμματος και γίνεται πρόοδος ώστε η Ελλάδα να μπορεί και πάλι να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές σε βιώσιμα επιτόκια».

Από έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009 η Ελλάδα γύρισε το 2016 σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Αν και αναμένεται φέτος ένα μικρό έλλειμμα το δημοσιονομικό τοπίο αναμένεται να βελτιωθεί ξανά στη συνέχεια. Το χρέος έφτασε το 179% του ΑΕΠ το 2016 και αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Υπό αυτό το πρίσμα το συμβούλιο θεωρεί πως η Ελλάδα καλύπτει τους όρους για να κλείσει η διαδικασία, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως τονίζεται, η Ελλάδα πλέον θα ελέγχεται με βάση τους κανόνες της ΕΕ για την σταθερότητα και την ανάπτυξη (Stability and Growth Pact). Θα συνεχιστεί ως τον Αύγουστο του 2018 η παρακολούθηση με βάση τους κανόνες του προγράμματος και εν συνεχεία θα παρακολουθείται με βάση τους κανόνες μετά το πρόγραμμα (post-programme surveillance).


Πηγή: reader.gr