Ευρωπαϊκοί φόβοι για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ισπανίας - Καταλονίας

Gazzetta team
Ευρωπαϊκοί φόβοι για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ισπανίας - Καταλονίας
Έντονες ανησυχίες για ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης λόγω του δημοψηφίσματος στην Καταλονία διατυπώνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Ορισμένοι ξένοι ηγέτες κάνουν λόγο για εσωτερική διαμάχη, τη στιγμή που η κυβέρνηση και τα δικαστήρια στη Μαδρίτη ασκούν δριμεία επίθεση στις περιφερειακές Αρχές της Καταλονίας, με την κατηγορία ότι αψηφούν τη συνταγματική απαγόρευση της απόσχισης.

Η επίσημη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζει ότι οι Ισπανοί πρέπει να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους, σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους. Ωστόσο, η Αστυνομία συνεχίζει τις συλλήψεις εκλεγμένων αξιωματούχων της Καταλονίας, προκαλώντας ανησυχία σε Ευρωπαίους αξιωματούχους υπό το φόβο ότι τα περιστατικά αυτά ενδέχεται να πλήξουν την Ευρώπη με διάφορους τρόπους.

Την ίδια γραμμή τηρεί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπως φάνηκε από δηλώσεις εκπροσώπου της όταν ρωτήθηκε από το Reuters αν είχε επικοινωνήσει για τα εν λόγω περιστατικά με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας.

Τόνισε, ακόμη, ότι αποτελεί «εσωτερικό θέμα της Ισπανίας». Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι η Καγκελάριος ανέφερε στον κ. Ραχόι ότι το Βερολίνο «έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ισπανία».

«Ο Ραχόι έχει ρίξει λάδι στη φωτιά. Έκανε ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε στο Reuters η Σκα Κέλερ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι στην περίπτωση της Καταλονίας θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο το λεγόμενο δόγμα «Πρόντι». Το δόγμα αυτό αναφέρει ότι το κράτος που αποχωρεί θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ένωση και θα μπορούσε, στη συνέχεια, να επανέλθει μόνο, αν έχει αποκτήσει ανεξαρτησία, σύμφωνα με το συνταγματικό δίκαιο του κράτους μέλους που εγκατέλειψε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι πλούσιες «περιφερειακές παραδόσεις» δεν πρέπει να μετατραπούν σε «στοιχεία διαχωρισμού και κατακερματισμού της Ευρώπης».

Εξαιτίας των περιορισμών που πηγάζουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Επιτροπή παραμένει ουδέτερη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με επικεφαλής το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), παρέχει τη στήριξή του στη Μαδρίτη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Aντόνιο Ταγιάνι, τόνισε ότι η παραβίαση του συντάγματος της Ισπανίας αποσκοπούσε στο να υπονομεύσει τη νομική βάση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν πρόκειται για σκληρή γραμμή. Αντίθετα είναι δημοκρατική και νόμιμη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντόνιο Λόπεζ-Ιστουρίζ, σημειώνοντας ότι οι Καταλανοί ψήφισαν το Σύνταγμα το 1978.

Πηγή: Skai.gr