+slo-gun

Μεξικό: 251 νεκροί από τον σεισμό και η αγωνία συνεχίζεται (pics & vids)

Μεξικό: 251 νεκροί από τον σεισμό και η αγωνία συνεχίζεται (pics & vids)

Μεξικό: 251 νεκροί από τον σεισμό και η αγωνία συνεχίζεται (pics & vids)

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό της Τρίτης, τον πιο φονικό που σημειώθηκε στη χώρα τα τελευταία 32 χρόνια, αυξήθηκε στους 251, ανέφεραν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Μέλη σωστικών συνεργείων συνέχιζαν σήμερα την αυγή τη μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση ενός 12χρονου κοριτσιού και άλλων επιζώντων που μπορεί να έχουν παγιδευθεί κάτω από τα ερείπια των κτιρίων στο κεντρικό Μεξικό μετά τον πιο φονικό σεισμό που σημειώθηκε στη χώρα τα τελευταία 32 χρόνια.

Περισσότεροι από 50 επιζώντες έχουν ανασυρθεί από πολλά σημεία καταστροφής μετά τον σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών που έπληξε την περιοχή την Τρίτη, προκαλώντας κραυγές χαράς, «Ναι, μπορούμε», από τους πρώτους διασώστες, εθελοντές και παρατηρητές που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τα ερείπια.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, 115 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πόλη του Μεξικού, 73 στην Πολιτεία Μορέλος, 44 στην Πουέμπλα, 13 στην Πολιτεία του Μεξικού, 5 στην Γκερέρο και 1 στην Οαχάκα.

Με τις πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες να μειώνονται όσο περνούν οι ώρες, αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης όπως εκείνην σε ένα σχολείο που κατέρρευσε στην Πόλη του Μεξικού όπου μέλη των σωστικών συνεργείων με την καθοδήγηση του Πολεμικού Ναυτικού κατάφεραν να επικοινωνήσουν με ένα 12χρονο κορίτσι αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να την ανασύρουν.

Άλλα έντεκα παιδιά διασώθηκαν από το σχολείο Enrique Rebsamen, όπου φοιτούν παιδιά ηλικίας από έξι έως 15 ετών, όμως 21 μαθητές και τέσσερις ενήλικες σκοτώθηκαν.

Μέλη των σωστικών συνεργείων δήλωσαν προηγουμένως ότι είδαν ένα χέρι να προεξέχει από τα ερείπια και το κορίτσι κούνησε τα δάχτυλά της όταν ρωτήθηκε αν είναι ακόμη ζωντανή, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Televisa, οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι του οποίου είχαν ειδική πρόσβαση στο σημείο για να παράσχουν συνεχή απευθείας κάλυψη.

Αλλά έπειτα από 15 ώρες προσπάθειας, ο ναύαρχος Χοσέ Λουίς Βεργκάρα δήλωσε πως οι διασώστες δεν μπορούν να εντοπίσουν το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται.

«Υπάρχει ένα κορίτσι που είναι ζωντανό εκεί, είμαστε σχεδόν σίγουροι γι΄αυτό, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πώς να φθάσουμε κοντά της», δήλωσε ο Βεργκάρα στο Televisa.

«Οι ώρες που πέρασαν περιπλέκουν τις πιθανότητες να βρεθεί ζωντανό ή καλά στην υγεία του το πρόσωπο που μπορεί να είναι παγιδευμένο», είπε.

Την ώρα που μιλούσε ο Βεργκάρα μια ανθρώπινη αλυσίδα από μέλη σωστικών συνεργείων απομάκρυνε ένα μεγάλο κομμάτι τσιμέντο από τη φωτισμένη άπλετα σκηνή.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων ζητούσαν κατά καιρούς «απόλυτη σιγή» από τους περαστικούς που πάγωναν στη θέση τους και παρέμεναν σιωπηλοί ώστε να μπορούν να ακούσουν τυχόν εκκλήσεις για βοήθεια.

Όπως και σε άλλα σημεία που έπληξε ο Εκγκέλαδος στο κεντρικό Μεξικό, οι αξιωματούχοι δεν αποτολμούν να χρησιμοποιήσουν βαρύ εξοπλισμό ανύψωσης από τον φόβο ότι μπορεί να συνθλίψουν κάποιον από κάτω.

Σε όλη την Πόλη του Μεξικού, τα μέλη των σωστικών συνεργείων βοηθούν εθελοντές και πολίτες επιστρατεύοντας σκυλιά, κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θερμότητας για τον εντοπισμό ανθρώπων που μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί. Περίπου 52 κτίρια κατέρρευσαν μόνο στην Πόλη του Μεξικού και περισσότερα στις γειτονικές πολιτείες.

Εκατόν δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό στην Πόλη του Μεξικού και άλλοι 135 σε πέντε γειτονικές πολιτείες, δήλωσαν αργά χθες αξιωματούχοι.

Τουλάχιστον εννέα χώρες της Λατινικής Αμερικής δεσμεύθηκαν να στείλουν ομάδες διάσωσης ή να προσφέρουν τεχνική βοήθεια, με συνεργεία από τον Παναμά και το Σαλβαδόρ να βρίσκονται ήδη επιτόπου, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισπανία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ.

Πηγή: reader.gr

Cuernavaca Mexico earthquake bridge fallen road destroyed 09-19-17

Mexico City Earthquake: Death Toll Is Skyrocketing Into The Hundreds | TODAY

Powerful earthquake devastates central Mexico

Best of internet