Ξεκίνησε η εθελοντική παράδοση ακινήτων στις τράπεζες

Gazzetta team
Ξεκίνησε η εθελοντική παράδοση ακινήτων στις τράπεζες
Στην υλοποίηση των πρώτων κινήσεων εθελοντικής παράδοσης ακινήτων στις τράπεζες για δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, οδηγεί η εφεξής στρατηγική για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η πρώτη «συναλλαγή» εθελοντικής παράδοσης ακινήτου, στο πλαίσιο των φιλικών λύσεων (amicable solutions) που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες, πραγματοποιήθηκε από τη Eurobank. Πρόκειται για οφειλή δανείου 500.000 ευρώ με εξασφάλιση ακίνητο για το οποίο βρέθηκε αγοραστής – επενδυτής. Αντίστοιχες συμφωνίες θα πολλαπλασιαστούν προσεχώς από όλες τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την πρακτική των amicable solutions, τις οποίες οι τράπεζες θα εφαρμόσουν σε δάνεια με πολυετή καθυστέρηση, καταγγελμένα και ένα βήμα πριν από τον πλειστηριασμό, η τράπεζα θα αποκτά το ενυπόθηκο ακίνητο με τη συναίνεση του οφειλέτη. Η συμφωνία με τον οφειλέτη θα προβλέπει είτε πώληση του ακινήτου σε τρίτον είτε αγορά του από την ίδια την τράπεζα, με ισόποση μείωση της οφειλής του δανειολήπτη έως πλήρη εξάλειψη του χρέους του.

Σημειώνεται ότι οι καταγγελμένες απαιτήσεις στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, στο τέλος του 2016, ανέρχονταν σε 48 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 45% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών. Συνεπώς, η σημασία τους είναι καθοριστική στην προσπάθεια συνολικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ο δείκτης συνολικής κάλυψης των καταγγελμένων ανοιγμάτων των τραπεζών είναι υψηλότερος έναντι των άλλων κατηγοριών και ανέρχεται στο 104,7%. Ειδικότερα, οι τράπεζες έχουν διενεργήσει προβλέψεις ύψους 29 δισ. ευρώ (που αντιστοιχεί στο 60,7% του δείκτη) για τις καταγγελμένες απαιτήσεις, ενώ υφίστανται και εξασφαλίσεις συνολικού ύψους 21 δισ. ευρώ (που αντιστοιχεί στο 40% του δείκτη).

Η πρακτική της εθελοντικής παράδοσης ακινήτων από τους οφειλέτες θα καταγράφεται και στις αναφορές που θα υποβάλουν οι τράπεζες στον SSM στις αρχές Οκτωβρίου σχετικά με τη νέα στρατηγική που θα ακολουθήσουν για την ταχύτερη επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων. Η Eurobank θα θέσει προς έγκριση την αναθεωρημένη στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο αυριανό της διοικητικό συμβούλιο, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα το ίδιο θα πράξουν και οι άλλες τράπεζες.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι αναθεωρημένοι στόχοι που καταρτίζονται για να υποβληθούν στον SSΜ θα περιλαμβάνουν μείωση των προσδοκιών για το αποτέλεσμα των αναδιαρθρώσεων και των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων και δη στο χαρτοφυλάκιο λιανικής τραπεζικής (δάνεια μικρών επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά). Κοινή διαπίστωση των τραπεζών θα είναι ότι οι ρυθμίσεις δανείων έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους και πλέον έχουν παγιωθεί δύο "πόλοι": είτε ρυθμισμένα δάνεια που εξυπηρετούνται είτε μη ρυθμισμένα ή πολλαπλώς ρυθμισμένα δάνεια, τα οποία δεν πληρώνονται. Ο "σκληρός πυρήνας" της δεύτερης κατηγορίας είναι δάνεια της τάξεως των 20 δις. ευρώ, τα οποία είναι ενταγμένα στο νόμο Κατσέλη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα δώσουν πλέον έμφαση σε πωλήσεις δανείων, ρευστοποιήσεις (εδώ εντάσσονται και τα amicable solutions με την εθελοντική παράδοση ακινήτου) και διαγραφές "με μέτρο".

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες καλούνται στις αναφορές τους προς τον SSM να απαντήσουν σε περίπου 50 δείκτες αξιολόγησης, οι οποίοι απαντούν μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια για το ποιες κινήσεις έχουν γίνει για την ανάκτηση οφειλών ανά κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πηγή: capital.gr