«Θερμό» επεισόδιο ανοιχτά της Μυτιλήνης με τουρκικά σκάφη

Gazzetta team
«Θερμό» επεισόδιο ανοιχτά της Μυτιλήνης με τουρκικά σκάφη
Ως «ιδιαίτερα σοβαρό» περιγράφεται από στελέχη του Λιμενικού το επεισόδιο ανοικτά της Μυτιλήνης ανάμεσα σε περιπολικό του Λ.Σ. και την τουρκική ακτοφυλακή.

Ως «ιδιαίτερα σοβαρό» περιγράφεται από στελέχη του Λιμενικού το επεισόδιο ανοικτά της Μυτιλήνης ανάμεσα σε περιπολικό του Λ.Σ. και την τουρκική ακτοφυλακή.

Ήταν τόσο σοβαρό το επεισόδιο, ώστε στο συμβάν επενέβη πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούσε στην περιοχή, ενώ άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού είχαν λάβει προσωρινά εντολή να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ωστόσο, να σημειωθεί, πως η εικόνα που δίνεται επίσημα από το Λιμενικό είναι διαφορετική.

Ολα ξεκίνησαν στις 9.30 το πρωί, όταν πλωτό του Λ.Σ. περισυνέλεξε από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του λιμανιού της Μυτιλήνης 67 παράτυπους μετανάστες που επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο. Η διάσωση έγινε κοντά στην οριογραμμή και στην επιχείρηση επενέβη σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Οπως περιγράφουν πηγές με γνώση των γεγονότων, το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους απαίτησε να πραγματοποιήσει αυτό την επιχείρηση διάσωσης των παράτυπων μεταναστών. Οι Ελληνες λιμενικοί αρνήθηκαν διευκρινίζοντας ότι είχαν διαφορετικές οδηγίες. Στο σημείο έσπευσε και δεύτερο πλωτό της τουρκικής ακτοφυλακής σε μια προφανή κίνηση κλιμάκωσης της έντασης. Τα δύο τουρκικά σκάφη μάλιστα έκαναν επίδειξη ισχύος πραγματοποιώντας ελιγμούς γύρω από το περιπολικό του Λ.Σ. Ελληνες αξιωματούχοι περιγράφουν ότι από την ένταση του κυματισμού που προκλήθηκε, κόπηκε το σχοινί με το οποίο η φουσκωτή βάρκα των μεταναστών ήταν δεμένη στο σκάφος του Λιμενικού.

Σύμφωνα με μάρτυρες, το επεισόδιο συνεχίστηκε μέχρι τα ανοικτά του λιμανιού της Μυτιλήνης. Μάλιστα, στο συμβάν φέρεται να επενέβη πλοιάριο του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούσε στην περιοχή. Στη θέα του, τα δύο καταδιωκτικά της τουρκικής ακτοφυλακής υποχώρησαν και επέστρεψαν στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Πηγές με γνώση του θέματος περιγράφουν ότι το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού όσο και οι αξιωματικοί στον θάλαμο επιχειρήσεων αντιμετώπισαν το επεισόδιο με ιδιαίτερη ψυχραιμία.

Πάντως, οι επίσημες πηγές ενημέρωσης έλεγαν χθες ότι η διάσωση των μεταναστών έγινε κοντά στην οριογραμμή, παρουσία πλωτού της τουρκικής ακτοφυλακής, που δεν παραβίασε τα χωρικά ύδατα της χώρας ούτε επενέβη στη διαδικασία.

Σειρά NAVTEX

Την ίδια στιγμή, στην έκδοση σειράς NAVTEX προχώρησε τις τελευταίες ώρες η Αγκυρα. Οι τουρκικές υδρογραφικές αρχές δέσμευσαν για χθες το απόγευμα περιοχές (στα διεθνή ύδατα) μεταξύ Χίου και Ικαρίας και για σήμερα μεταξύ Λέσβου-Χίου και ανάμεσα σε Σκύρο, Ψαρά, Εύβοια και Ανδρο.


Πηγή: thetoc.gr