Το 16,7% των χαρτονομισμάτων πρέπει να αποσυρθεί

Gazzetta team
Το 16,7% των χαρτονομισμάτων πρέπει να αποσυρθεί
Ένα στα έξι χαρτονομίσματα θα πρέπει να αποσυρθούν λόγω της ποιότητάς τους.

Περισσότερα από 20,2 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα του ευρώ συνολικής αξίας 1,12 τρισ. ευρώ είναι σήμερα σε κυκλοφορία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εξ αυτών, χαρτονομίσματα αξίας 172,8 δισ. ευρώ κυκλοφορούν εκτός της ζώνης του ευρώ.

Έρευνα της ΕΚΤ για την ποιότητα των εν λόγω χαρτονομισμάτων των 5,10,20,500,100, 200 και 500 ευρώ κατάδειξε πως το 83,3% των χαρτονομισμάτων είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να παραμείνουν σε κυκλοφορία, ενώ το 16,7% πρέπει να αποσυρθεί.

Το 2016 οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ έλεγξαν 32,3 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ για την ποιότητα και την αυθεντικότητα τους. Εξ αυτών κρίθηκαν ακατάλληλα και αντικαταστάθηκαν με νέα περίπου 5,4 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα (το 27% των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία).

Η έρευνα δείχνει πως όλες οι χώρες της ευρωζώνης δεν εμφανίζουν το ίδιο αριθμό φθαρμένων ή ποιοτικών κυκλοφορούντων χαρτονομισμάτων και υπάρχουν «πολλές ταχύτητες» όσον αφορά στην ποιότητα, κάτι που έχει να κάνει με το ρυθμό που οι αρμόδιες εθνικές αρχές αντικαθιστούν τα φθαρμένα ευρώ με νέα, αλλά και με την ίδια τη χρήση των χαρτονομισμάτων, δεδομένου ότι σε κάποιες χώρες οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι περισσότερο διαδεδομένες.

Οι περισσότερες χώρες έχουν χαμηλό ποσοστό καταστροφής φθαρμένων ευρώ, περίπου ένα χαρτονόμισμα ανά άτομο ετησίως, αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας. Ορισμένες χώρες έχουν χαμηλότερης ποιότητας ευρώ σε κυκλοφορία παρά το υψηλό ποσοστό καταστροφής, ενώ άλλες έχουν σε κυκλοφορία ευρώ υψηλής ποιότητας, παρόλο που καταστρέφουν λιγότερα φθαρμένα ευρώ από ότι ο μέσος όρος των κρατών της ζώνης του ευρώ. Αυτό δείχνει ότι οι διαφορές των εθνικών ταμειακών κύκλων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα των χαρτονομισμάτων.

Πηγή: insider.gr