Στα 10 ευρώ το πακέτο τα τσιγάρα στη Γαλλία

Gazzetta team
Στα 10 ευρώ το πακέτο τα τσιγάρα στη Γαλλία
Η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν ανακοίνωσε σήμερα έξι αυξήσεις της τιμής του καπνού, η οποία θα φθάσει τα 10 ευρώ το πακέτο στα τέλη του 2020.

Η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν ανακοίνωσε σήμερα έξι αυξήσεις της τιμής του καπνού, η οποία θα φθάσει τα 10 ευρώ το πακέτο στα τέλη του 2020, αρχίζοντας με μια αύξηση 35 λεπτών μέχρι το τέλος της χρονιάς και ενός ευρώ τον Μάρτιο 2018.

«Θα εναρμονίσουμε την τιμή του πακέτου καπνού, ιδιαίτερα τις χαμηλότερες τιμές, από τα τέλη της χρονιάς (...) αυξάνοντας κατά μέσο όρο κατά 35 λεπτά του ευρώ για να φθάσουμε στα 7,10 ευρώ το πακέτο, μετά θα υπάρξει μια αύξηση ενός ευρώ τον ερχόμενο Μάρτιο», δήλωσε στο δίκτυο Europe 1.

«Θα υπάρξουν στη συνέχεια αυξήσεις των 50 λεπτών του ευρώ τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο 2019, των 50 λεπτών τον Απρίλιο 2020 και των 40 λεπτών τον Νοέμβριο 2020», διευκρίνισε η υπουργός.

Οι αυξήσεις αυτές, που κατανέμονται στον χρόνο, «θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να προετοιμαστούν, να βρουν τα μέσα για να σταματήσουν να καπνίζουν, είναι ένα χρονοδιάγραμμα που επιτρέπει σε καθέναν να θέσει ως προοπτική να κόψει το κάπνισμα», υπογράμμισε η Μπουζέν.

Η αύξηση της τιμής του πακέτου τσιγάρων στα 10 ευρώ ήταν μια προεκλογική υπόσχεση του Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουλίου, στην προγραμματική ομιλία του στη βουλή, μια σταδιακή αύξηση της τιμής του πακέτου.

Στα τέλη Αυγούστου η Ανιές Μπουζέν είχε ταχθεί υπέρ μιας αύξησης κατά ένα ευρώ ετησίως ώστε η τιμή να φθάσει το 2020 τα 10 ευρώ. Είχε επίσης ταχθεί υπέρ «μιας εναρμόνισης των τιμών» των τσιγάρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.