«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Τραμπ με νέες απειλές προς τον Κιμ

Gazzetta team
«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Τραμπ με νέες απειλές προς τον Κιμ
Η ομιλία Τραμπ στα Ηνωμένα Έθνη και οι απειλές για ολοκληρωτική καταστροφή της Πιονγιάνγκ.

Σοκ προκαλεί η σαφής και ξεκάθαρη δήλωση-απειλή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Πιονγιάνγκ κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μπροστά σε περίπου 130 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο κ. Τραμπ αποκάλεσε τη Β. Κορέα «ανήθικο και διεφθαρμένο καθεστώς», ενώ πρόσθεσε με νόημα πως στην περίπτωση που απειληθούν οι ΗΠΑ, η Αμερική δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να «καταστρέψει ολοκληρωτικά τη Βόρεια Κορέα». Αναφερόμενος, δε, στον Κορεάτη ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σχολίασε ότι τόσο ο «Rocket Man», όπως τον αποκαλεί, όσο και το καθεστώς του «είναι σε αποστολή αυτοκτονίας».

Οι δηλώσεις Τραμπ έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά την τελευταία εκτόξευση ενός νέου πυραύλου από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, το πρωί της περασμένης Παρασκευής, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία. Ο πύραυλος πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο προκαλώντας συναγερμό στις ιαπωνικές αρχές. Σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος έφθασε σε υψόμετρο 770 χλμ. και κάλυψε απόσταση 3.700 χλμ., κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να πλήξει το νησί Γκουάμ, περιοχή των ΗΠΑ όπου βρίσκονται σημαντικές στρατιωτικές βάσεις. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε μόλις μία ημέρα αφού η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να «βυθίσει» την Ιαπωνία και να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε «στάχτες» ρίχνοντάς την στο «σκοτάδι» μετά την υιοθέτηση μιας νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία εγκρίθηκε η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας σε αντίποινα για την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε την 3η Σεπτεμβρίου.

Όπως καθίσταται σαφές, η κατάσταση οδηγείται βαθμηδόν σε νέα κλιμάκωση, δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Μπορούν οι πύραυλοι του Κιμ να φτάσουν μέχρι τις ΗΠΑ;

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, το καθεστώς του Κιμ Γιόνγκ Ουν - έχει επιταχύνει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας από την ανάληψη της εξουσίας το 2011 - λέγεται ότι διαθέτει πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία όσο 20 ατομικές βόμβες μαζί και τώρα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς ικανού να χτυπήσει την Ουάσινγκτον, με μια πυρηνική κεφαλή.

Ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες για το πόσο μακριά μπορεί να φθάσουν οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Taepdong-2 έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για την εκτόξευση δορυφόρων σε τροχιά και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ήταν κατάλληλος να φέρει πυρηνικές κεφαλές.

Ο βαλιστικός No-Dong έχει βεληνεκές τα 1.500 χλ. και μπορεί άνετα να φτάσει μέχρι το Τόκιο.

Ο βαλιστικός Μusudan έχει βεληνεκές τα 4.000 χλ. και μπορεί άνετα να φτάσει μέχρι το Γκουάμ.

Ο βαλιστικός Hwasong-14 έχει βεληνεκές πάνω από τα 10.000 χλ. και μπορεί άνετα να πλήξει μέχρι και το Σαν Φρανσίσκο ή και την Αυστραλία!

Τέλος, ο πύραυλος KN-08, ο οποίος είναι διηπειρωτικός βαλλιστικός δεν είναι σαφές μέχρι που μπορεί να αποδώσει. Το βεληνεκές του είναι περίπου 11.500 χιλιόμετρα, το οποίο θα μπορούσε να απειλήσει μια σειρά από μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη έρχεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με τη βόμβα υδρογόνου που έχει στα χέρια της η Πιονγκγιανγκ -βόμβα που «δοκίμασε» στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ο ειδικευμένος ιστότοπος 38 North του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς αναθεώρησε προς τα πάνω την αρχική του εκτίμηση για την ισχύ τηςβόμβας υδρογόνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του 38 North, η ενέργεια που εκλύθηκε ανερχόταν σε «περίπου 250 κιλοτόνους».

Που σημαίνει ότι η βόμβα ήταν 16 φορές ισχυρότερη από εκείνη που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα το 1945 που είχε ισχύ 13 κιλοτόνους.

Σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, η βόμβα που έχει φτιάξει το καθεστώς του Κιμ Γιογν Ουν έχει μικρό μέγεθος που επιτρέπει να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού πυραύλου.

Κι όλα αυτά γίνονται την ίδια στιγμή που ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε το Σάββατο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ότι η Πιονγιάνγκ βρίσκεται κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της χώρας.

Διαβεβαιώνοντας ότι ο απώτερος στόχος του στρατιωτικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ είναι να επιτύχει «μια ισορροπία δυνάμεων» με τις ΗΠΑ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποστήριξε ότι η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς Hwasong-12 την Παρασκευή το πρωί, που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, στέφθηκε με επιτυχία και αύξησε περαιτέρω τις «στρατιωτικές πυρηνικές δυνατότητες» της χώρας του. «Ο τελικός μας στόχος είναι να εγκαθιδρύσουμε μια πραγματική ισορροπία δυνάμεων με τις ΗΠΑ και να κάνουμε τους κυβερνώντες των ΗΠΑ να μην τολμούν να μιλούν για μια στρατιωτική επιλογή ενάντια στην DPRK» (Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας), δήλωσε ο ηγέτης της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο επίσης πως το καθεστώς του Κιμ Γιόνγκ Ουν έχει πραγματοποιήσει περισσότερες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από ότι κατά τη διάρκεια της θητείας των δύο προκατόχων του μαζί!

Ο παππούς του, Κιμ Ιλ Σουνγκ είχε πραγματοποιήσει 13 δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μεταξύ 1984-1994, ο πατέρας του Κιμ Γιόνγκ Ιλ μεταξύ 1994-2011 είχε πραγματοποιήσει 31 δοκιμές, ενώ ο... διάδοχος από το 2011 μέχρι σήμερα έχει κάνει 91 (!) δοκιμές!

Bloomberg: Πώς θα έμοιαζε ένας πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Β. Κορέα

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα σενάρια τα σενάρια για την έκβαση της αντιπαράθεσης δίνουν και παίρνουν με το πρακτορείο Bloomberg να πραγματοποιεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση για το πώς θα... έμοιαζε μια πολεμική σύρραξη ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγιάνγκ, αναλύοντας τις επιλογές που θα είχαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ΗΠΑ δεν θα κέρδιζαν πολλά εάν προχωρούσαν σε κάποια χειρουργικά χτυπήματα, καθώς οι πυραυλικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα ορεινά σημεία της χώρας. Μια πιθανή αποτυχία, έστω και σε ένα τέτοιο χτύπημα, θα άφηνε 10 εκατομμύρια ανθρώπων στη Σεούλ, 38 εκατομμύρια στο Τόκιο και δεκάδες χιλιάδες αμερικανών στρατιωτικών που βρίσκονται σε διάφορες βάσεις στην περιοχή εκτεθειμένος σε ένα ενδεχόμενο πυραυλικό χτύπημα από τη Β. Κορέα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Jeffrey Lewis διευθυντή προγραμμάτων στο Middlebury Institute of International Studies, ακόμη και ένα περιορισμένο χτύπημα από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό από τη Β. Κορέα ως η απαρχή ενός ενός μεγαλύτερου, κάτι που θα οδηγούσε πολύ εύκολα την Πιονγιάνγκ στην απόφαση να χρησιμοποιήσει πυρηνικά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ακόμη και μια αλλαγή καθεστώτος, μια νέα ηγεσία στη Β. Κορέα δεν θα άλλαζε πολλά πράγματα. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής εισβολής, το πρακτορείο σημειώνει και πάλι ότι με την εμφάνιση έστω και μιας ένδειξης ότι επίκειται κάτι τέτοιο, η Β. Κορέα είναι πολύ πιθανό να προχωρούσε σε προληπτικό χτύπημα. «Ρεαλιστικά, ο πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί» σημειώνει ο John Delury, επίκουρος καθηγητής διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Yonsei της Ν. Κορέας. «Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ισοδυναμεί με τρέλα» προσθέτει. Στην περίπτωση ενός χτυπήματος από τις ΗΠΑ, η άμεση αντίδραση από τη Β. Κορέα θα είναι ο βομβαρδισμός της Σεούλ και των περιχώρων της. Σημειώνεται ότι η Ν. Κορέα εκπροσωπεί το 1.9 % της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι που σημαίνει ότι ένας πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο θα προκαλούσε και σοβαρές οικονομικές αναταράξεις όχι μόνο στην περιοχή αλλά και παγκοσμίως. «Η ανθρωπιστική κρίση και η οικονομική αναδόμηση της χερσονήσου μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο θα απαιτούσε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στην οποία θα έπρεπε να συμμετάσχουν η Κίνα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και που θα διαρκούσε τουλάχιστον μια δεκαετία» τονίζει ο Rajiv Biswas, επικεφαλής οικονομολόγος της Asia Pacific της IHS Markit.

Με βάση τα παραπάνω, ποιες είναι οι επιλογές που μένουν στο τραπέζι, διερωτάται το Bloomberg.

«Η μόνη ρεαλιστική επιλογή είναι η διπλωματική οδός. Και αυτή απαιτεί πολλές πολλές συζητήσεις» σημειώνει ο καθηγητής Delury.

Οι απειλές Τραμπ και το νέο δόγμα στις διεθνείς σχέσεις

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εργαστουν από κοινού για να απομονώσουν την κυβέρνηση του Κιμ εκτός αν σταματήσει την «εχθρική» συμπεριφορά της.

Στην ομιλία του, ο Τραμπ σκιαγράφησε και το νέο αμερικανικό δόγμα για τις διεθνείς σχέσεις. Όπως τόνισε θα βάζει πάντα πρώτα τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ενώ έδωσε έμφαση στην έννοια της κυριαρχίας και του εθνικού συμφέροντος ως βάσης για την παγκόσμια συνεργασία. «Δεν περιμένουμε διαφορετικές χώρες να μοιράζονται την ίδια κουλτούρα, παραδόσεις ή ακόμη συστήματα διακυβέρνησης» σημείωσε.

Την ίδια στιγμή δεν δίστασε να εξαπολύσει τα βέλη του και προς άλλες κατευθύνσεις. Η συμφωνία που συνάφθηκε με το Ιράν με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι "μία από τις χειρότερες έχουν ποτέ συμμετάσχει οι ΗΠΑ" και αποτελεί "όνειδος" για την χώρα του, σημείωσε μεταξύ άλλων. "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα δολοφονικό καθεστώς να συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές του δραστηριότητες (...) και δεν μπορούμε να σεβαστούμε μια συμφωνία που χρησιμεύει για να καλύψει την πιθανή υλοποίηση ενός πυρηνικού προγράμματος" τόνισε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας το Ιράν "διεφθαρμένη δημοκρατία".

Ακόμη, ο Τραμπ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να καθόμαστε στην άκρη και απλά να παρακολουθούμε. Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ έχουν προετοιμαστεί προκειμένου να αναλάβουν «περαιτέρω δράση» εάν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας συνεχίζει να επιβάλλει την αυταρχική εξουσία της σε βάρος των πολιτών της. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αξίωσε την πλήρη αποκατάσταση της δημοκρατίας και των πολιτικών ελευθεριών στη Βενεζουέλα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι τα «Κράτη παρίες» αποτελούν απειλή «για τα υπόλοιπα κράτη και για τους ίδιους τους λαούς τους». Κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας που εκφωνεί ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, ο Αμερικανός ηγέτης προειδοποίησε τους εχθρούς των ΗΠΑ ότι ο αμερικανικός στρατός «σύντομα θα είναι ισχυρότερος παρά ποτέ».

Πηγή: thetoc.gr