Άρχισαν οι εργασίες για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία

Gazzetta team
Άρχισαν οι εργασίες για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία
Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» στην Τουρκία.

Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom άρχισε τις πρώτες γενικές κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο όπου θα κατασκευαστεί ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στην Τουρκία, ο πυρηνικός σταθμός «Ακούγιου», δήλωσε στους δημοσιογράφους διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ, στο πλαίσιο της 61ης συνόδου της Γενικής Συνδιάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

«Οι γενικές κατασκευαστικές εργασίες περιλαμβανομένων των υδροτεχνικών κατασκευών ήδη έχουν αρχίσει» δήλωσε ο Λιχατσόφ, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία του ελπίζει να πάρει την άδεια για την κατασκευή του σταθμού έως το τέλος του χρόνου. «Επειδή στην Τουρκία συνεργαζόμαστε απευθείας με τον ρυθμιστή, ελπίζουμε να πάρουμε την άδεια εντός του έτους. Όμως οι γενικές κατασκευαστικές εργασίες ήδη προχωρούν πυρετωδώς γι' αυτό και βλέπουμε με αισιοδοξία μπροστά».

Η Ρωσία και η Τουρκία είχαν υπογράψει το 2010 διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» στην Τουρκία. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων ανισραστήρων BBER-1200 συνολικής ισχύος 4800 MW, ενώ η Rosatom προγραμματίζει την λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα το 2023.

Πηγή: reader.gr