Η «Μαρία»... σαρώνει την Καραϊβική (vid & pics)

Gazzetta team
Η «Μαρία»... σαρώνει την Καραϊβική (vid & pics)
Επτά τυφώνες σε μία σεζόν! Οι κάτοικοι της Καραϊβικής δεν πρόλαβαν να μαζέψουν τα κομμάτια τους από το καταστροφικό πέρασμα του «Ίρμα» και πλέον αφέθηκαν στη δίνη του «Μαρία».

Ο τυφώνας Μαρία προκάλεσε ζημιές σε όλο το μικρό νησί της Δομίνικας πριν προχωρήσει προς τις αμερικανικές Παρθένους Νήσους και το Πουέρτο Ρίκο την Τρίτη ως η δεύτερη ισχυρότερη καταιγίδα που χτυπά την Καραϊβική αυτό το μήνα.

Η Μαρία ανέκτησε δύναμη και ανέβηκε σύντομα στην κατηγορία 5, (την κορυφή της κλίμακας Saffir-Simpson των πέντε βαθμίδων), καθώς αναδεύεται περίπου 275 χλμ. Νοτιοανατολικά του St. Croix στα αμερικανικά νησιά των Παρθένων Νήσων, σύμφωνα με αμερικανικές προβλέψεις.

Η δύναμη των ανέμων ειναι 160 μίλια ανά ώρα (260 χλμ. την ώρα), σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο της Αμερικής (NHC), που περιγράφει τη Μαρία ως «δυνητικά καταστροφική».

Οι κάτοικοι της Δομινίκα «έχασαν ό,τι μπορούσε να χαθεί» μετά το πέρασμα του τυφώνα Μαρία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής Ρούζβελτ Σκέριτ.

«Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εκτεταμένες καταστροφές. Στο στάδιο αυτό χάσαμε ό,τι μπορούσε να χαθεί. Οι άνεμοι πήραν τις στέγες των σπιτιών σχεδόν όλων των ανθρώπων με τους οποίους μίλησα ή ήλθα σε επαφή», έγραψε ο Ρούζβελτ Σκέριτ στη σελίδα του στο Facebook, απευθύνοντας έκκληση «για κάθε είδους βοήθεια».

"Η προσοχή μου τώρα είναι στη διάσωση των παγιδευμένων και η εξασφάλιση της ιατρικής βοήθειας στους τραυματίες", είπε.

Η καταιγίδα κατέληξε στην ξηρά στη Δομινίκα ως τυφώνας της κατηγορίας 5 με άνεμους 155 μίλια / ώρα, ανέφερε η NHC. Η έντασή της μπορεί να κυμανθεί την επόμενη μέρα ή δύο, αλλά η Μαρία αναμένεται να παραμείνει θύελλα κατηγορίας 4 ή 5 , δήλωσε το κέντρο με έδρα το Μαϊάμι.

Η περιοχή πληγώθηκε πριν από λίγες μέρες από τον τυφώνα Irma, ο οποίος κατατάχθηκε ως μία από τις ισχυρότερες του Ατλαντικού καταιγίδας και κατέστρεψε αρκετά μικρά νησιά, όπως η Μπαρμπούντα και οι Παρθένοι Νήσοι, των Αγίων Θωμά και Αγίου Ιωάννη, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην Κούβα και τη Φλώριδα. Η Irma σκότωσε τουλάχιστον 84 άτομα στην Καραϊβική και στην ηπειρωτική Αμερική.

Η Μαρία θα πλησιάσει από τη βορειοανατολική Καραϊβική και να πλησιάσει τις Παρθένες Νήσους και το Πουέρτο Ρίκο μέχρι το βράδυ της Τρίτης ή νωρίς την Τετάρτη.

Ο κυβερνήτης των Αμερικανικών Παρθένων Νήσων, Κένεθ Μάππ, δήλωσε ότι η Μαρία θα περάσει μέσα σε 16 χιλιόμετρα από το νησί St Croix, το οποίο γλίτωσε από την Irma στις 6 Σεπτεμβρίου. Το νησί φιλοξενεί περίπου 55.000 χρόνια- περίπου το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού της περιοχής.

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα το βράδυ, ο Mapp προειδοποίησε για τις βροχοπτώσεις. Προέβλεψε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού θα ήταν χωρίς ηλεκτρισμό για εβδομάδες, Επίσης απαγόρευση της κυκλοφορίας θα επιβληθεί από τις 10 π.μ. τοπική ώρα την Τρίτη, είπε.

Οι προβλέψεις λένε ότι η Μαρία θα είναι η χειρότερη θύελλα που θα χτυπήσει τον St. Croix από το Hugo, μια καταιγίδα κατηγορίας 4, το 1989.

Τα άλλα δύο κύρια νησιά, ο Άγιος Θωμάς και ο Άγιος Ιωάννης, που βρίσκονται στα βόρεια του St Croix, υπέστησαν εκτεταμένες και βαριές ζημιές από την Irma.

Το Πουέρτο Ρίκο, με περίπου 3,4 εκατομμύρια κατοίκους, απέφυγε ένα άμεσο χτύπημα πριν από δύο εβδομάδες από την Irma.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Ρικάρντο Ροσέλο, παρότρυνε τους κατοίκους του Twitter να προετοιμαστούν για την άφιξη της Μαρίας, λέγοντας: "Είναι καιρός να αναζητήσετε καταφύγιο ".

Οι κάτοικοι έσπευσαν να αγοράσουν κόντρα πλακέ, νερό και άλλες προμήθειες.

Αν η Μαρία διατηρήσει τη δύναμή της, θα είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει περασει από το Πουέρτο Ρίκο σε 85 χρόνια, δεδομένου ότι μια καταιγίδα κατηγορίας 4 σάρωσε την επικράτεια το 1932, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Dennis Feltgen. Ο τελευταίος μεγάλος τυφώνας που χτύπησε το Πουέρτο Ρίκο ήταν ο Γιώργος, ο οποίος έφθασε στην ξηρά ως καταιγίδα κατηγορίας 3 το 1998, όπως είπε.

ΓΑΛΛΙΚΑ ΕΔΑΦΗ

Το γαλλικό νησί της Μαρτινίκας «γλίτωσε» από τη Μαρία σε μεγάλο βαθμό χωρίς μεγάλα χτυπήματα, αλλά η συσκότιση στα γαλλικά εδάφη της Γουαδελούπης σήμαινε ότι η περιοχή έμεινε χωρίς ρευμα αρκετές ώρες, εκτιμησε ο Jacques Witkowski, επικεφαλής της πολιτικής προστασίας της Γαλλίας, σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Στον Άγιο Μαρτίνο, όπου σχεδόν το ένα τρίτο όλων των κτιρίων στο ολλανδικό μισό του νησιού καταστράφηκαν από την Irma, το αεροδρόμιο και το λιμάνι έκλεισαν μπροστά στην προσέγγιση της Μαρίας.

"Στον Αγιο Μαρτίνο υπάρχει μεγάλη ανησυχία γιατί πολλά σπίτια έχασαν τις στέγες τους ενώ είναι ευάλωτα στη βροχή, κάτι που θα επιδεινώσει μόνο την κατάσταση", δήλωσε ο Paul Middelberg, εκπρόσωπος του ολλανδικού ναυτικού.

Η Μαρία είναι η 13η καταιγίδα που πλήττει τον Ατλαντικό μέσα σε ένα έτος. Ο έβδομος τυφώνας μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν και ο τέταρτος κύριος τυφώνας - οριζόμενος ως κατηγορία 3 ή υψηλότερος - ακολουθώντας τους Harvey, Irma και Jose, με βάση την ενημέρωση του NHC. Οι αριθμοί αυτοί είναι πάνω από το μέσο όρο για μια τυπική εποχή, μόλις περίπου στο μισό του 2017.

Πηγή: thetoc.gr