+slo-gun

Πόλεμος ΝΔ-Μαξίμου για την «άγνωστη» εταιρία δημοσκοπήσεων

Πόλεμος ΝΔ-Μαξίμου για την «άγνωστη» εταιρία δημοσκοπήσεων

Πόλεμος ΝΔ-Μαξίμου για την «άγνωστη» εταιρία δημοσκοπήσεων

Νέα κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Μεγάρου Μαξίμου...

Η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση μετά την τραγική ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού που είχε ως αποτέλεσμα την ρύπανση του Σαρωνικού, ανάγκασε αργά χθες το απόγευμα το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου με non paper να επιχειρήσει να αλλάξει ατζέντα χρησιμοποιώντας αυτή την φορά δημοσκοπικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και στα οποία εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει την ψαλίδα από την ΝΔ. 

Η ΝΔ «σήκωσε το γάντι» και μέσω διαρροών κατηγόρησε την κυβέρνηση για προπαγάνδα, ενώ το πρωί προσέφυγε στο Ε.Σ.Ρ προκειμένου «να διασφαλιστεί η τήρηση της νομιμότητας στη διεξαγωγή και τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων» ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν πως και τον Αύγουστο που δεν γίνονται μετρήσεις, η κυβέρνηση διαρρεύσει ανάλογο ρεπορτάζ στο ΑΠΕ και η ΝΔ που είχε καταγγείλει το γεγονός είχε ζητήσει την δημοσιοποίηση της έρευνας αλλά ουδέποτε αυτή συνέβη. 

 

Ειδικότερα, το θέμα έθεσε, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Ρ. κ. Αθανάσιο Κουτρουμάνο, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Μιχάλης Μπεκίρης, μετά τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης από την εταιρία “Commonview”. Επισημαίνεται ότι, με βάση το νόμο 3603/2017, «προκειμένου να είναι νόμιμη η δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης, επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, η αναφορά του αριθμού εγγραφής του φορέα που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση, στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων» και υπογραμμίζεται ότι, «από έναν πρόχειρο έλεγχο στα αρχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Ε.Σ.Ρ., σύμφωνα με το νόμο, προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία δεν περιλαμβάνεται στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων». Καταλήγοντας, ο κ. Μπεκίρης ζητά από το Ε.Σ.Ρ. να επιληφθεί της υπόθεσης και να πράξει τα δέοντα «προκειμένου να ελεγχθεί η προέλευση της εν λόγω εταιρείας και η τυχόν παραβίαση των όρων δημοσιότητας και διαφάνειας που θέτει το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις δημοσκοπήσεις».

Τα «αγκάθια» Τσίπρα

Ο πόλεμος των διαρροών και κυρίως για τις δημοσκοπήσεις θυμίζουν έντονα προεκλογικό κλίμα, αν και η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά οποιοδήποτε σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ωστόσο το γεγονός ότι προχώρησε το Μαξίμου σε μια τέτοια διαρροή δείχνει την έκδηλη ανησυχία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο κάτι που αποτυπώθηκε και κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα το επικοινωνιακό επιτελείο επιχειρεί για μια ακόμη φορά να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, φορτώνοντας όλες τις ευθύνες για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την ρύπανση στον Σαρωνικό στα ΜΜΕ, και το έναυσμα για αυτή την στρατηγική έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο. 

Η πόλωση στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να χτυπήσει το επόμενο διάστημα κόκκινο καθώς τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα που δεν τα έκλεισαν με τις τοποθετήσεις τους στην ΔΕΘ. 

Στο Μαξίμου εκτός από το ζήτημα του Σαρωνικού που έχει κάνει άνω κάτω την κυβέρνηση με την υπουργική θέση του Παναγιώτη Κουρουμπλή να μην είναι ακόμη πλήρως διασφαλισμένη καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις τόσο από υπουργικά όσο και από κομματικά στελέχη, ετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ενώ παράλληλα θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζει και τον προϋπολογισμό με τα έσοδα να σημαντική πτώση. Στα τέλη Οκτωβρίου οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν μαζί και την δόση του φόρου εισοδήματος αλλά και του ΕΝΦΙΑ, γεγονός που θα κοστίσει πολιτικά στην κυβέρνηση. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να τονίζει σε όλους τους τόνους ότι η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο τίποτα δεν δείχνει μέχρι στιγμής πως θα πετύχει αυτή την φορά τον στόχο του. Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η αξιολόγηση στο δημόσιο δείχνουν να μην προχωρούν και είναι από τα σημαντικότερα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, ενώ ένα ακόμη ζήτημα είναι και οι επενδύσεις πως διαρκώς υπουργοί της κυβέρνησης βάζουν εμπόδια, προκειμένου να μην υλοποιηθούν. Παράλληλα η παρασκηνιακή κόντρα του Νίκου Παππά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο καλά κρατεί προκαλώντας ένα ακόμη πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δείχνει επί του παρόντος να διστάζει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. 

Και τα προβλήματα του Κυριάκου

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει έντονος προβληματισμός για την στρατηγική που ακολουθεί η ΝΔ. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που αναρωτιούνται «μετά την ΔΕΘ τι;» καθώς βλέπουν να αλλάζει διαρκώς η αντιπολιτευτική τακτική ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η ΝΔ δείχνει να ακολουθεί την κυβερνητική ατζέντα, παίζοντας στο γήπεδο του Αλέξη Τσίπρα. 
Ελάχιστες είναι οι φορές που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δημιουργήσει επικοινωνιακούς μπελάδες στο Μαξίμου επιβάλλοντας την δική της ατζέντα. Το γεγονός αυτό προβληματίζει έντονα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν αλλαγές τόσο σε πρόσωπα όσο και την λειτουργία του επικοινωνιακού οργάνου. 

Παράλληλα στην Πειραιώς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την στήριξη των εταίρων απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο το «καρφί» που πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου στην ΔΕΘ για τους δανειστές, πως ήταν λάθος που δέχτηκαν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την υπερφολόγηση των πολιτών. Ένα ακόμη ζήτημα που συζητήθηκε έντονα μετά τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ, ήταν πως δεν έγινε καμία αναφορά στους συνταξιούχους που ετοιμάζονται να δουν νέες περικοπές στις συντάξεις τους. Πρόκειται για μια σημαντική κατηγορία πολιτών, περίπου 2,5 εκ, τους οποίους όπως έλεγαν στελέχη της ΝΔ «δεν θα πρέπει να τους χαρίσουμε στον Τσίπρα». 

Πηγή: thetoc.gr

Best of internet