Τσίπρας: Η χώρα αλλάζει κατεύθυνση και προσανατολισμό

Gazzetta team
Τσίπρας: Η χώρα αλλάζει κατεύθυνση και προσανατολισμό
Αποφασιστικότητα για να ολοκληρωθεί η γ' αξιολόγηση - Ολα τα προαπαιτούμενα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι τον Νοέμβριο - Απορρύπανση και στο σύστημα διακίνησης καυσίμων μέσω θαλάσσης
«Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό, που ναυάγησε κάτω από συνθήκες που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης δημιούργησε αίσθημα ανησυχίας. Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί την άμεση κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων» ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

«Εχουν κινητοποιηθεί όλα τα μέσα, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι «μας ενδιαφέρει η ουσία. Πρέπει να πάρουμε μέτρα για την ουσία του προβλήματος. Πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους πολίτες».

«Στο θέμα αυτό δε θα ενεργήσουμε με γνώμονα τις πρόσκαιρες εντυπώσεις αλλά με γνώμονα την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Την κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλους, την ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ουσία του προβλήματος, που δυστυχώς δεν εξαντλείται όταν το θέμα εξαντληθεί επικοινωνιακά και φύγουν οι κάμερες από τις ακτές.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η ακόμη μεγαλύτερη ουσία είναι ότι «χρειάζεται να προβληματιστούμε για τις βαθιές τομές που πρέπει να επιχειρήσουμε στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης ελέγχου και αυστηρής τήρησης των κανόνων αξιοπλοΐας, προκειμένου να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα το μεγάλο πλούτο της πατρίδας μας που είναι το φυσικό και δη το θαλάσσιο περιβάλλον».

Απορρύπανση δε χρειάζονται μόνο οι ακτές της Αττικής, αλλά και το σύστημα διακίνησης και ελέγχου μεταφοράς των υγρών καυσίμων στη θάλασσα, είπε κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Αποφασίσαμε την ενίσχυση των προσπαθειών για τη ταχύτερη δυνατή απορρύπανση της θάλασσας και των ακτών τις οποίες επηρέασε η διαρροή. Στο θέμα αυτό δε θα ενεργήσουμε με γνώμονα τις πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά με γνώμονα την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος».

«Έχουμε κάνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια» επεσήμανε.

Για την οικονομία

«Η χώρα βαδίζει προς το τέλος μιας σκληρής περιόδου, η οποία ξεκίνησε την άνοιξη του 2010 και θα κλείσει σε ένα χρόνο από σήμερα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ανέφερε ότι συγκάλεσε το υπουργικό για να συζητηθούν μια σειρά από θέματα, «δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, με ιστορικά χαρακτηριστικά και απαιτείται εγρήγορση και απόλυτη στοχοπροσήλωση».

Το τέλος της περιόδου αυτής είναι αποτέλεσμα μιας κοπιώδους προσπάθειας, επίμονης διαπραγμάτευσης, με απόλυτο σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά και «το αποτέλεσμα της εντολής που μας έδωσαν οι πολίτες στις κάλπες του 2015».

Σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια, δεν είναι απλά ένα ημερολογιακό ορόσημο, αλλά μια διαδικασία περάσματος από την οικονομική καχεξία στη δυναμική ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση της παραγωγής, την ανάκτηση της εργασίας και τη θεμελίωση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους. Υπογράμμισε ότι τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικά και πως η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Περιγράφοντας την εικόνα της οικονομίας και των επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «εργαζόμαστε ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτό το θετικό momentum που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία».

«Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε κάτι τέτοιο, διότι δεν αφήσαμε τη χώρα επί ξύλου κρεμάμενη» είπε, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση διεκδίκησε για το χρέος και πήρε μια λύση που διασφαλίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον κ. Μητσοτάκη, σημείωσε: «Δεν δεσμευτήκαμε σε θηριώδη και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως έκαναν οι άλλοι που τώρα έχουν και το θράσος να πουλάνε στο λαό υποσχέσεις για μείωσή τους». Και έθεσε το ερώτημα: «Γιατί αλήθεια δεν το έκαναν όταν ήταν στη διακυβέρνηση;»

«Η ανεργία έχει μειωθεί κατά 6 μονάδες και σχεδόν κάθε μήνα καταγράφεται ρεκόρ 15ετίας σε επίπεδο νέων προσλήψεων. Η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα έσοδα βρίσκονται σε θετική πορεία, γεγονός που μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι θα είμαστε πάνω από τους στόχους του προγράμματος. Αυτό θα μας επιτρέψει να διαθέσουμε ένα ποσό για τους πιο αδύναμους» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ολα τα προαπαιτούμενα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι τον Νοέμβριο

Να έχει υλοποιηθεί η μεγάλη πλειονότητα των προαπαιτούμενων της γ' αξιολόγησης έως τον Νοέμβριο, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου, όπως τόνισε, να μην υπάρχει καμία αφορμή, κανένα πατήμα σε όποιον, πιθανόν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, θέλει να δει τη διαδικασία να καθυστερεί.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει σταδιακά, πέρα από το επίπεδο των δεικτών που έχουν τη σημασία τους, την πραγματική εικόνα σε επίπεδο κοινωνίας. "Και για να επιταχύνουμε αυτή την αλλαγή, πρέπει να αποφύγουμε τους παράγοντες εκείνους που την καθυστερούν ή την υπονομεύουν", είπε, σημειώνοντας ότι τα πραγματικά επίδικα για την ελληνική οικονομία βρίσκονται στο επίπεδο της ενίσχυσης των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων και όχι περαιτέρω έντασης των δημοσιονομικών περιορισμών.

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι πρέπει από την πλευρά της κυβέρνησης να επιδειχθεί αποφασιστικότητα ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η τρίτη αξιολόγηση.

«Είναι σαφές, ότι η χώρα αλλάζει κατεύθυνση και προσανατολισμό» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και σχολίασε ότι «η εξέλιξη αυτή δεν αρέσει σε ορισμένους», γιατί δεν συνάδει με τις πολιτικές τους επιδιώξεις, το σχέδιο και την ιδεολογία τους.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο σχέδιο και την ιδεολογία «ενός οπισθοδρομικού μπλοκ που στήριζε και συμμετείχε στις κυβερνήσεις της περιόδου 2010-2014, αλλά έκρυβε το αντικοινωνικό του μένος, πίσω από τους δανειστές».
«Όμως όσο η κρίση περνάει οι μάσκες πέφτουν» είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι τα μέτρα που συγκρότησαν τον πυρήνα των μνημονίων, αποτελούν και επίσημα το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ και ότι πάντα αυτό ήταν το πολιτικό της πρόγραμμα.

Εκτίμησε ότι τώρα που βαδίζουμε στο τέλος της περιόδου των μνημονίων «ο εκλεκτός αυτού του μπλοκ της συντήρησης, ρίχνει και το τελευταίο φύλλο συκής, υποσχόμενος ένα πρόγραμμα “ελληνικής ιδιοκτησίας”», το οποίο ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «συρραφή δήθεν μεταρρυθμίσεων» που, όπως σημείωσε, κατά καιρούς έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους πλέον ακραίους κύκλους εκ των δανειστών.

«Ένα σχέδιο που διανθίζεται με μια αντικοινωνική ρητορική. Όπως το μνημειώδες, ότι η κοινωνική ισότητα είναι ασύμβατη με την ανθρώπινη φύση» είπε.

«Αυτά σε μια περίοδο έκρηξης των ανισοτήτων που έχουν οδηγήσει σε νέους κοινωνωνικούς αγώνες σε κάθε γωνιά της γης, για την υπεράσπιση δικαιωμάτων. Κατακτήσεων που κερδήθηκαν ενάντια στη δήθεν φυσική νομοτέλεια, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Κλείνοντας ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μετάβαση της χώρας σε μια κατάσταση κανονικότητας.

Το σχόλιο της ΝΔ

«Σκυμμένο, μουντό, αδύναμο και κουρασμένο» χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό η ΝΔ σχολιάζοντας την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του κόμματος τονιζει «πως οι πολίτες δεν τον ακούν και οι υπουργοί του δεν τον πιστεύουν».

«Φιλότιμο για τις ευθύνες τους δεν διαθέτουν. Το θέαμα θλιβερό. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.


Πριν την συνεδρίαση

Να ξεφύγει από την εσωστρέφεια των τελευταίων ημερών επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας. Η υπόθεση της πετρελαιοκηλίδας του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με αποτέλεσμα ακόμη και τα σενάρια ανασχηματισμού να επανέρχονται στο προσκήνιο - αν και ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως προέχει η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο μιας απαραίτητης επικοινωνιακής αντεπίθεσης, συνεδριάζει σήμερα το πρωί το υπουργικό Συμβούλιο και μάλιστα η ομιλία Τσίπρα θα είναι ανοιχτή. Ο Πρωθυπουργός θα δώσει κατευθυντήριες οδηγίες στους υπουργούς του για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα μοιράσει «κίτρινες κάρτες», προειδοποιώντας πως ουδείς βρίσκεται στο απυρόβλητο.

Η ανεπαρκής διαχείριση της θαλάσσιας μόλυνσης στο Σαρωνικό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας φαίνεται πάντως πως έχει συνταράξει και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο «βράζει» κατά του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Αντίστοιχη γκρίνια υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τις επενδύσεις και συγκεκριμένα κατά του αρμόδιου υπουργού, Δημήτρη Παπαδημητρίου και της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου (λόγω Ελληνικού).

Σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός πατήσει το κουμπί του ανασχηματισμού, δεν θεωρούνται μόνο τα συγκεκριμένα στελέχη ως υποψήφια για έξοδο.

Με δεδομένη, ωστόσο, τη βούληση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Μαξίμου να παραμείνει εκείνος στο υπουργείο Οικονομικών, απομένει να φανεί ποιες είναι οι διορθωτικές κινήσεις που μπορεί να κάνει ο Πρωθυπουργός. Αναταραχή επικρατεί, ωστόσο, ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά ύστερα και από την παραδοχή του υπουργείου Οικονομικών - μέσω διαρροών - πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων το 2018, σε αντίθεση με το αφήγημα Τσίπρα.


Πηγή: tovima.gr