Τα τατουάζ δεν είναι και τόσο αθώα και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας

Gazzetta team
Τα τατουάζ δεν είναι και τόσο αθώα και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας
Έρευνα έδειξε πως μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας τα τατουάζ που έχουμε στο σώμα μας.

Το φυσικό σύστημα άμυνας του οργανισμού ενδέχεται να επηρεάζουν τα τατουάζ, καθώς μικροσκοπικά σωματίδια από τη μελάνη μπορούν να περάσουν μέσω του δέρματος στο αίμα και από εκεί να φτάσουν μέχρι τους λεμφαδένες.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ειδικοί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ακτινοβολίας Συγχροτρονίου (ESRF) στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, χρησιμοποίησαν ισχυρές ακτίνες Χ για να παρακολουθήσουν την πορεία που ακολουθούν τα νανοσωματίδια διοξειδίου μετά τη διενέργεια του τατουάζ.

Αυτό που αποκάλυψαν είναι ότι τα πιο μικρά σε μέγεθος μόρια της χρωστικής ουσίας που περιέχουν τα μελάνια των τατουάζ, συσσωρεύονται στους λεμφαδένες και επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το διοξείδιο του τιτανίου, που ένα από τα πιο βασικά συστατικά των μελανιών στην δερματοστιξία είναι αυτό που ενδέχεται να προκαλεί τα προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόκειται μια λευκή χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται και σε πρόσθετα τροφίμων, αντηλιακά και μπογιές.

Συχνά αναμιγνύεται με άλλες χρωστικές ουσίες, για να δημιουργήσει διαφορετικές αποχρώσεις. Ωστόσο, η χρήση του έχει συνδεθεί με καθυστερημένη επούλωση. Από τη συγκεκριμένη μελέτη δεν μπορούσε να προκύψει εάν υπάρχουν στοιχεία για άμεσους κινδύνους στην υγεία, καθώς δεν έγινε από γιατρούς, αλλά από πυρινικούς επιστήμονες.

Ωστόσο, επεσήμαναν ότι τα νανοσωματίδια έχουν απρόβλεπτες ιδιότητες και θα πρέπει το θέμα να διερευνηθεί. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports, το επόμενο βήμα των ειδικών είναι να εξετάσουν δείγματα διαφόρων τύπων ιστών από άτομα που έχουν κάνει τατουάζ.

Πηγή: reader.gr