Συμβασιούχοι σε κατάσταση ομηρίας

Gazzetta team
Συμβασιούχοι σε κατάσταση ομηρίας
Οι στρεβλώσεις μιας ολόκληρης εποχής, αυτής των «ομήρων – συμβασιούχων» απεικονίζονται στην υπόθεση των 90 συμβασιούχων της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) οι οποίοι βρέθηκαν τις τελευταίες δύο μέρες να διαμαρτύρονται ότι η εταιρεία τους απολύει.

Δίπλα τους το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η Διοίκηση αποφάσισε να τους γυρίσει την πλάτη και να τους οδηγήσει στην αβεβαιότητα, καθώς όχι μόνο επέλεξε να μην προχωρήσει στη μοριοδότηση τους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά αποφάσισε να μη βγάλει σε διαγωνισμό αρκετές από τις συγκεκριμένες θέσεις που αντιστοιχούν στις θέσεις εργασίας τους».

Χαρακτηριστική όμως και η ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΥΑΘ που αφού διευκρινίζει ότι προσλήψεις γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ τα κριτήρια του οποίου ισχύουν και για τις συμβάσεις έργου, θυμίζει ότι οι συμβάσεις αυτών συμβασιούχων έληξαν στις 31.12.2016 και ότι «με ενέργειες της παρούσας διοίκησης και πολύ πριν συσταθεί το σωματείο τους ή κινητοποιηθούν οι ίδιοι, υπήρξε νομοθετική ρύθμιση για παράταση των συμβάσεων έως τις 30.06.2017, ενώ -και πάλι κατόπιν πιέσεων της διοίκησης- εξασφαλίστηκε και η διαβεβαίωση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης για ανανέωσή τους για άλλο ένα τετράμηνο τουλάχιστον - πέραν του Ιουνίου. Παρ’ όλα αυτά, πριν ακόμη από τη λήξη της παράτασης (στα τέλη Ιουνίου), το σωματείο των συμβασιούχων επέλεξε τη δικαστική
οδό για την επίλυση του προβλήματός τους».

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ θυμίζει τέλος ότι άλλοι τρόποι δεν υπάρχουν και θυμίζει την πρόσληψη 150 νέων εργαζομένων (14 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην εταιρεία, οι 41 έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα) και την προκήρυξη για θέσεις 41 εποχικών (8μηνο).

Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι 90 συμβασιούχοι δεν είναι τίποτα άλλο από θύματα του παλιού πελατειακού κράτους. Και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του σημερινού πρόεδρου του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ Γιώργου Αρχοντόπουλου ο οποίος σε μια προσεγμένη δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ανοίγει μια σειρά από ζητήματα που για κάποιους τα… είχε κλείσει ο χρόνος, αφού ζητά ακόμη και την παρέμβαση εισαγγελέα για αποφάσεις προηγούμενων διοικήσεων της ΕΥΑΘ σχετικά με τους συμβασιούχους.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά «μιλώντας συναδελφικά και ανθρωπινά καταλαβαίνω τους συμβασιούχους. Είναι σε κατάσταση ομηρίας. Αλλά πρέπει να αναζητηθούν και καταλογιστούν ευθύνες για το ποιος ακριβώς τους οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. Η σημερινή διοίκηση της ΕΥΑΘ τηρεί τον νόμο. Και επειδή οι ευθύνες δεν είναι δικές της, θεωρώ ότι μια παρέμβαση εισαγγελέα θα ήταν απαραίτητη για να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σε σχέση με την υπόθεση αυτή».


Πηγή: efsyn.gr