14 νεκροί από τον κυκλώνα Ίρμα, ολοκληρωτική καταστροφή σε νησιά της Καραϊβικής

Gazzetta team
14 νεκροί από τον κυκλώνα Ίρμα, ολοκληρωτική καταστροφή σε νησιά της Καραϊβικής
Ο κυκλώνας Ίρμα, ένας από τους ισχυρότερους που πλήττουν τον Ατλαντικό εδώ και έναν αιώνα, οδεύει προς τη Δομινικανή Δημοκρατία, αφού ισοπέδωσε μια σειρά νησιών της Καραϊβικής και άφησε πίσω του τουλάχιστον 14 νεκρούς.

Με ανέμους ταχύτητας έως και 290 χιλιομέτρων την ώρα, η Ίρμα σάρωσε πολλά μικρά νησιά της βορειοανατολικής Καραϊβικής, όπως την Μπαρμπούντα, τον Άγιο Μαρτίνο και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ξεριζώνοντας δέντρα, ξηλώνοντας στέγες και γκρεμίζοντας σπίτια.

Νωρίς σήμερα το πρωί το μάτι του κυκλώνα πέρασε στα βόρεια του Πουέρτο Ρίκο. Από τους ανέμους και την καταρρακτώδη βροχή, σχεδόν το 70% του πληθυσμού έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης Ρικάρντο Ροσέλο.

Ο κυκλώνας κινείται δυτικά-βορειοδυτικά, στα ανοιχτά των βόρειων ακτών της Δομινικανής Δημοκρατίας. Η ακριβής πορεία που θα ακολουθήσει παραμένει αβέβαιη. Είναι όμως πιθανό να εξασθενήσει και να υποβαθμιστεί σε κυκλώνα κατηγορίας 4 μέχρι να φτάσει στη Φλόριντα, όπως ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Οι αρχές στη Δομινικανή Δημοκρατία διέταξαν την εκκένωση πόλεων κατά μήκος των βόρειων ακτών του Ατλαντικού, καθώς η πρωτοφανής σε ένταση και μέγεθος καταιγίδα κινείται προς το λιμάνι Πουέρτο Πλάτα, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. "Υπάρχει πολύς αέρας και βροχή. Αναμένουμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί" είπε ο αντεισαγγελέας Χουάν Κάρλος Κάστρο Ερνάντες.

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο γαλλοολλανδικό νησάκι Άγιος Μαρτίνος και άλλοι 23 τραυματίστηκαν. Ο απολογισμός αυτός αναμένεται ότι θα αυξηθεί όταν τα σωστικά συνεργεία καταφέρουν να φτάσουν στις απομονωμένες, αποκομμένες κοινότητες. "Πρόκειται για πελώρια καταστροφή. Το 95% του νησιού καταστράφηκε. Είμαι σοκαρισμένος", είπε ο Ντάνιελ Γκιμπς, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Αγίου Μαρτίνου.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνεται το κατεστραμμένο λιμάνι, με βάρκες και γιοτ στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, δρόμους που έχουν βουλιάξει και σπίτια βυθισμένα στο νερό.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι νωρίτερα προκειμένου οι δύο χώρες να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να παράσχουν βοήθεια στα θύματα.

Άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην Ανγκουίλα, όπου οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί και αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές στο νοσοκομείο και το αεροδρόμιο. Έχει επίσης διακοπεί η ηλεκτροδότηση και υπάρχουν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.

Ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή στο νησί Μπαρμπούντα, που χτυπήθηκε άγρια από την Ίρμα. Ο πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, ο Γκάστον Μπράουνι, είπε ότι θα ζητήσει διεθνή βοήθεια. Εννιά στα δέκα κτίρια έχουν καταστραφεί και οι μισοί από τους περίπου 1.800 κατοίκους έμειναν άστεγοι. "Πετάξαμε στην Μπαρμούντα και είδαμε μια σφαγή. Ήταν μια από τις οδυνηρότερες εμπειρίες που έζησαν ποτέ" είπε ο Μπράουνι, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η ζωή.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη Μπαρμούντα ενώ στα Μπαρμπέιντος αναφέρθηκε επίσης ο θάνατος ενός σέρφερ.

Στο Πουέρτο Ρίκο, ο κυβερνήτης σκοπεύει να επισκεφθεί άμεσα τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όμως είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνει μια εκτίμηση της καταστροφής. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας Σαν Χουάν ήταν στρωμένοι με ξεριζωμένα δέντρα και πεσμένες πινακίδες. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 3 νεκρούς.

Στη Φλόριντα, ο κυβερνήτης Ρικ Σκοτ είπε ότι δεν είναι σαφές ακόμη αν η Ίρμα θα πλήξει τα ανατολικά ή τα δυτικά παράλια, κάλεσε όμως τους κατοίκους σε όλες τις περιοχές να είναι προετοιμασμένοι για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων. Ζήτησε επίσης από όλους να είναι έτοιμοι να φύγουν από την περιοχή όταν δώσουν την εντολή οι αρχές και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει μέσα μεταφοράς σε όσους τα χρειαστούν.

Στα δημοφιλή τουριστικά νησάκια Φλόριντα Κις πάντως, οι αρχές έχουν αρχίσει ήδη να απομακρύνουν τους τουρίστες. Στο Κι Γουέστ οι δρόμοι έχουν ήδη αδειάσει και το 90% των επιχειρήσεων έκλεισαν. Θα φύγουν επίσης από την περιοχή όλοι οι τοπικοί αξιωματούχοι και υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών και των πυροσβεστών. "Αν μείνετε, θα είστε μόνοι σας", προειδοποίησε ο διοικητής της κομητείας Μονρό.

Στην Κούβα, που απέχει 145 χιλιόμετρα νότια των Φλόριντα Κις, έχει σημάνει συναγερμός για κυκλώνα στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές και οι κάτοικοι της Αβάνας περίμεναν στην ουρά για να προμηθευτούν τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

Άλλοι δύο κυκλώνες έχουν σχηματιστεί από την Τετάρτη στον Ατλαντικό. Η Κάτια, στον κόλπο του Μεξικού, δεν απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά μπορεί αύριο να πλήξει τη Βερακρούζ. Ο Χοσέ, που ακολουθεί την Ίρμα και απέχει 1.310 χιλιόμετρα ανατολικά των Αντιλλών, θα μπορούσε να φτάσει επίσης στα παράλια των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ