Η παρουσία της Μπριτζίτ Μακρόν στην Αθηνα (pics)

Gazzetta team
Η παρουσία της Μπριτζίτ Μακρόν στην Αθηνα (pics)
Εκτός από τον Εμανουέλ Μακρόν, μακριά από την προσοχή δημοσιογράφων και φωτογράφων δεν θα μπορούσε να μείνει και η - κατά 25 χρόνια μεγαλύτερη - σύζυγός του, Μπριζίτ Τρονιέ, που τον συνόδευσε στην επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Η Μπριτζίτ Τρονιέ άλλωστε δεν είναι η «τυπική» σύζυγος ενός προέδρου, που στέκεται απλά δίπλα του και χαμογελά σαν μπιμπελό.

Εμφανίστηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος με ένα στενό μαύρο τζιν παντελόνι κι ένα σικάτο άσπρο μπλουζάκι, πρέσβειρα της γαλλικής φινέτσας, αποδεικνύοντας πως τελικά όντως η ηλικία δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο.

Στην επίσκεψή της στην Ελλάδα, μπορεί το πρόγραμμά της να περιλαμβάνει κυρίως συναντήσεις με την κυρία Σίσσυ Παυλόπουλου και την Περιστέρα Μπαζιάνη, μπορεί να έχει ζητήσει να επισκεφτεί την Ακρόπολη, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ασχοληθεί και με τα όσα ο σύζυγός της αναμένεται να συζητήσει με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε ξεκαθαρίσει πως η Μπριτζίτ δεν θα είναι απλά η «κυρία δίπλα του», που θα περιοριστεί στον ρόλο της συζύγου: «Όταν εκλεγώ, θα είναι εκεί. Με έναν ρόλο να παίξει και μία θέση. Της χρωστάω πολλά. Αυτή βοήθησε να γίνω αυτός που είμαι σήμερα» είχε πει ο Μακρόν χαρακτηριστικά.

Δεν είναι φυσικά πως βρίσκεται συνεχώς προσκολλημένη στο πλευρό του συζύγου της κι ούτε πρόκειται να ξεκινήσει να το κάνει αυτό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στην Αθήνα. Σήμερα θα επισκεφτεί το Βυζαντινό Μουσείο με την κυρία Σίσυ Παυλοπούλου και την Παρασκευή την Αρχαία αγορά και την Ακρόπολη με την σύντροφο του Αλέξη Τσίπρα. Τι κι αν ξέρει πως αναπόφευκτα θα συγκριθεί με την πολύ νεότερη της Περιστέρα, αφού οι σύζυγοι τους έχουν σχεδόν την ίδια ηλικία. Δεν την ενοχλούσαν ποτέ οι συγκρίσεις. Ούτε καν όταν γίνονταν με την Κάρλα Μπρούνι.

Η ίδια το μόνο που ζήτησε από την επίσκεψη της στην Αθήνα, ήταν να δει την Ακρόπολη. Ως εκπαιδευτικός δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να δει από κοντά ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας.

Η κυρία Μακρόν θα παρακαθίσει και στο επίσημο δείπνο της προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζοντας φυσικά πως για μία ακόμη φορά θα έχει στραμμένα πάνω της όλα τα βλέμματα. Δεν είναι κάτι που την ενοχλεί όμως. Το αντίθετο, συχνά το απολαμβάνει

«Έκανα πάντα μεγάλη προσπάθεια για να φαίνομαι περιποιημένη, ρωτήστε τους μαθητές μου και τα παιδιά μου», λέει και προσθέτει: «Ποτέ δεν έχω φύγει από το σπίτι χωρίς να τσεκάρω τα ρούχα μου ή τα μαλλιά μου»

Η κυρία Μακρόν λοιπόν μπορεί να ακολουθήσει το δικό της πρόγραμμα, όπως αυτό έχει εκπονηθεί σε συνεννόηση με την γαλλική Προεδρία, όμως είναι δεδομένο πως έχει ήδη εγκρίνει την όποια λέξη βγει από το στόμα του Εμανουέλ Μακρόν.

«Η φωνή σου χαμηλώνει όταν λες το «γι' αυτό θα κάνουμε». Μην το κάνεις αυτό. Ύψωσε την φωνή σου σε εκείνο το σημείο, ώστε να καταλάβουμε σε τι αναφέρεσαι» λέει η Μπριτζίτ στον σύζυγο της προετοιμάζοντας τον για μία ομιλία, σε ένα στιγμιότυπο που συμπεριλήφθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού καναλιού France3. Όσα θα ακούσουμε λοιπόν από την ομιλία του Γάλλου προέδρου στην Πνύκα είναι βέβαιο πως έχουν περάσει πρώτα από τον δικό της έλεγχο.

Τα γαλλικά Μέσα αναφέρονται σε εκείνη ως την “wonderwoman” σημειώνοντας πως έχει πάντα μια «ψυχρή αντιμετώπιση» σε οτιδήποτε την αφορά. Έφτασε μάλιστα να κάνει την διαφορά ηλικίας «μόδα» στην χώρα της.

Είναι πραγματικά περίεργο πάντως πως έγινε το βασικό αντικείμενο συζήτησης στη Γαλλία και μάλιστα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, απλά και μόνο γιατί είναι 25 χρόνια μεγαλύτερη από τον Εμανουέλ Μακρόν. Στην Γαλλία άλλωστε, στο παρελθόν οι «πρώτες κυρίες» έχουν κάνει πολύ πιο αμφιλεγόμενα πράγματα από αυτό.

Έχουν απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα με εξωσυζυγικές σχέσεις, με προδοσία, ακόμα και με δολοφονία, όμως παρόλαυτα ποτέ δεν επισκίασαν τους συζύγους τους. Τουλάχιστον όχι όπως επισκιάζει η Μπριτζίτ Τρονιέ τον σύζυγο της και πρόεδρο της Γαλλίας. Άλλωστε και το ό,τι δεν θέλησε να αλλάξει το επίθετο της σε Μακρόν ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν είναι απλά η κυρία του κυρίου.

Είναι μάλιστα δεδομένο πως η προσωπικότητα του Μακρόν διαμορφώθηκε από την σχέση του με την 64χρονη σήμερα Μπριτζίτ. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που έχει ομολογήσει και ο ίδιος «Δεν θα ήμουν αυτός που είμαι χωρίς εκείνη».

Δεν είναι η Ενριέτα, η σύζυγος του πρωθυπουργού Ζοζέ Καγιό που δολοφόνησε τον εκδότη της Le Figaro γιατί αποτελούσε πολιτική απειλή για τον άντρα της, όμως και η Μπριτζίτ έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν και τίποτα να πειράξει τον δικό της. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που απέκτησε από τις πρώτες κιόλας ημέρες το δικό της γραφείο στο Μέγαρο των Ηλυσίων προκαλώντας ένα σωρό αντιδράσεις.

Γνωρίστηκαν όταν εκείνος ήταν μόλις 15 ετών και εκείνη η καθηγήτρια του στο σχολείο. Οι γονείς του νεαρού τότε Εμανουέλ πίστευαν πως ο γιος τους έτρεφε αισθήματα για την κόρη της Μπριτζίτ και έμειναν άφωνοι όταν έμαθαν την αλήθεια. Προσπάθησαν να τους χωρίσουν , αλλάζοντας πόλη στον γιο τους, όμως μόλις εκείνος έγινε 18 ανακοίνωσε και επίσημα την σχέση του με την Μπριτζίτ. Ένα χρόνο νωρίτερα πάντως την είχε «προειδοποιήσει» πως η σχέση τους θα οδηγήσει σε γάμο: «Εγώ θα σε παντρευτώ» της είχε πει και όπως φάνηκε το εννοούσε.

Έχει τρία παιδιά από τον πρώτο της γάμο και εξακολουθεί να διατηρεί μια εξαιρετική σχέση μαζί τους. Η κόρη της άλλωστε, η 30χρονη Τίφανι, ήταν ένα από τα λίγα άτομα που είχαν παραβρεθεί στην «οικογενειακή» συγκέντρωση στην οποία ο Μακρόν είχε ανακοινώσει το νέο του κόμμα το «En Marche!». Στην συνέχεια μάλιστα εργάστηκε μαζί με εκείνον, αλλά και την μητέρα της στηρίζοντας την προεκλογική του καμπάνια.

Τα άλλα δύο της παιδιά, ο Σεμπαστιάν, που είναι δύο χρόνια μεγαλύτερος του Μακρόν και ο Λορενς, που ήταν συμμαθητής του σημερινού της συζύγου δεν μίλησαν ποτέ για την σχέση της μητέρας τους, που τόσο πολύ έχει συζητηθεί στα παγκόσμια ΜΜΕ.

Η ίδια αποφεύγει να μιλάει συχνά σε εφημερίδες και περιοδικά, αφήνοντας να γίνονται πολλές υποθέσεις όσον αφορά τον ρόλο που παίζει στην Προεδρία της Γαλλίας.

Σε μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει όλο αυτό το διάστημα πάντως, σημειώσει πως «ανακατεύεται» μόνο στα θέματα που γνωρίζει καλά όπως την εκπαίδευση των νέων: «Σαν καθηγήτρια γνωρίζω καλά τους νέους ανθρώπους και νομίζω πως είναι σημαντικό να τους έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας. Θα παλέψω για την εκπαίδευση τους».

Προς το παρόν πάντως, αυτό που φαίνεται πως κάνει αυτούς τους πρώτους μήνες μετά την εκλογή του Μακρόν είναι να τον υποστηρίζει με όλες τις της δυνάμεις. Καθόλου τυχαίο βέβαια. Υπήρξε η πιο θερμή του υποστηρίκτρια από τότε που εκείνος ήταν έφηβος.

Πηγή: reader.gr