Παρουσίαση: Sony Xperia XZ Premium

Παύλος Παπαπαύλου
Παρουσίαση: Sony Xperia XZ Premium
Η Sony έχει παράδοση στο χώρο των smartphones και φαίνεται πως πλέον θα χρησιμοποιεί (μέσω της Sony Mobile) όλη την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει εδώ και χρόνια από τις υπόλοιπες προϊόντικές της κατηγορίες.

Το νέο high-end μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες στην αγορά και καταφέρνει να τονίσει από την πρώτη ματιά την ξεχωριστή σχεδιαστική γραμμή που χρησιμοποιεί η κατασκευάστρια εταιρεία.

Η καμπύλη που έχει τα πλαϊνά τμήματα βοηθάει ιδιαίτερα στο να κάθεται το smartphone άνετα στα χέρια του χρήστη, ενώ όλα τα πλήκτρα εξέχουν όσο χρειάζεται για να τα εντοπίζει άμεσα ο ενδιαφερόμενος. Στο αριστερό άκρο και στο επάνω πίσω μέρος της συσκευής βρίσκεται η Motion Eye camera, οι αισθητήρες και το LED Flash, ενώ στο μπροστινό τμήμα ξεχωρίζει η οθόνη των 5,5 ιντσών.

Τα μεγάλα περιθώρια που βρίσκονται στο επάνω και κάτω μέρος του τηλεφώνου μπορεί να φαντάζουν λιγότερο θελκτικά για τον μέσο χρήστη, ωστόσο μετά από μερικές ώρες χρήσης σταματούν να ενοχλούν. Το πλήκτρο ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της συσκευής ενσωματώνει και λειτουργία αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, κάτι που σημαίνει πως θα μπορείτε να αποκτάτε πρόσβαση στις λειτουργίες του τηλεφώνου με τον μικρότερο δυνατό αριθμό κινήσεων.

Η 4Κ οθόνη του τηλεφώνου είναι από μόνη της λόγος να το προτιμήσετε. Τα χρώματα είναι μοναδικά και η συνολική αποτύπωσή τους στα μάτια του χρήστη ξεπερνούν τα όρια. Η συσκευή λειτουργεί πάντως σε ανάλυση 1080p, κυρίως για να μειωθεί η κατανάλωση της μπαταρίας και η παραγόμενη θερμοκρασία.

Ωστόσο, όταν το λογισμικό εντοπίσει περιεχόμενο σε 4Κ, αλλάζει αυτόματα τη σχετική ρύθμιση.

Η κάμερα φέρει αισθητήρα 19MP που μπορεί αριθμητικά να κινείται κατώτερα από τα προηγούμενα high-end smartphones του ίδιου κατασκευαστή, αλλά τελικά προσφέρει ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Το τηλέφωνο μπορεί να καταγράψει videos έως και στα 960 καρέ το δευτερόλεπτο και το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικό υπό -σχεδόν- όλες τις συνθήκες που δοκιμάσαμε.

Από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, η συσκευή έχει επεξεργαστή Snapdragon 835 (η πρώτη που ήρθε στην Ελλάδα με αυτό το part) και 4GB RAM, ενώ τον τομέα των γραφικών υποστηρίζει μια Adreno 540.

Το τηλέφωνο κυκλοφορεί με Android 7.0 Nougat και όπως είναι φυσικό θα αναβαθμιστεί με τις νεότερες εκδόσεις του λογισμικού στο άμεσο μέλλον. Από πλευράς μπαταρίας έχουμε χωρητικότητα 3250mAh, η οποία ωστόσο δύσκολα κατάφερε να βγάλει μία ολόκληρη μέρα φυσιολογικής χρήσης. Αν θέλετε να έχετε 4K οθόνη στο smartphone σας και σας ενδιαφέρει το τελικό αποτέλεσμα της φωτογραφίας και των videos, όλα τα παραπάνω μπορούν να μπουν στην άκρη. Η Sony έδωσε στην κυκλοφορία ένα πολύ καλό Android smartphone και το XZ Premium σίγουρα καταφέρνει να τηρήσει τις υποσχέσεις που δίνει.

Ευχαριστούμε τα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ για τη διάθεση της συσκευής.