Πρόεδρος των Φιλιππίνων σε αστυνομικούς: «Σκοτώστε τους ηλίθιους που σας αντιστέκονται»!

Gazzetta team
Πρόεδρος των Φιλιππίνων σε αστυνομικούς: «Σκοτώστε τους ηλίθιους που σας αντιστέκονται»!
Άδεια στις αστυνομικές δυνάμεις να σκοτώνουν «τους ηλίθιους» που προβάλουν αντίσταση στη σύλληψη τους έδωσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων!

Μέσα σε 14 μήνες, από τότε που ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε διέταξε αυτό το διαρκές μακελειό υποστηρίζοντας ότι έτσι θα εξαλείψει το εμπόριο των ναρκωτικών, 3.500 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τα πυρά της αστυνομίας.

Παρεκκλίνοντας από το κείμενο ομιλίας που έδωσε σήμερα στο Νεκροταφείο των Ηρώων στα προάστια της Μανίλα, ο Ντουτέρτε απευθύνθηκε στον Jovie Espenido, τον αρχηγό της αστυνομίας μιας πόλης στον νότο, όπου στις επιδρομές της αστυνομίας σκοτώθηκε και ο δήμαρχος της.

«Το καθήκον σας απαιτεί να ξεπεράσετε την αντίσταση του ατόμου που προσπαθείτε να συλλάβετε», είπε. «Εάν αντιστέκονται και είναι βίαιοι... είστε ελεύθεροι να τους σκοτώσετε τους ηλίθιους. Αυτή είναι η διαταγή μου προς εσάς».

Ωστόσο μάλλον πρέπει να μπέρδεψε το κοινό του συμπληρώνοντας «οι δολοφονίες, οι ανθρωποκτονίες και οι παράνομες εκτελέσεις» δεν επιτρέπονται και ότι η αστυνομία θα πρέπει να τηρεί τον νόμο όταν πράττει το καθήκον της (!).

Αυτός ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» ξεκίνησε μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντουτέρτε τον περασμένο Ιούνιο, στη διάρκεια της οποίας είχε υποσχεθεί άλλωστε, σε όλους τους τόνους να εξαλείψει πάση θυσία το έγκλημα και τα ναρκωτικά.

Εκτελέσεις με την υπογραφή της αστυνομίας

Διαδήλωση κατά των δολοφονιών από την αστυνομία στις ΦιλιππίνεςΔικαιοσύνη για τον 17χρονο Κιαν ζήτησε το πλήθος των διαδηλωτών που παραβρέθηκε στην κηδεία του παιδιού | AP Photo/Bullit Marquez

Ωστόσο με τις σφαίρες να σκοτώνουν αδιακρίτως χιλιάδες ανθρώπους, η οργή στη χώρα φουντώνει.

Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκτιμούν ότι οι νεκροί ξεπερνούν τον «επίσημο» αριθμό των 3.500, ενώ το Reuters ανέφερε ότι τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οι 32 μόνο μέσα σε μια ημέρα στην επαρχία Bulacan βόρεια της πρωτεύουσας.

Ενα από αυτά τα θύματα ήταν και ένα 17χρονο αγόρι, ο Κιάν Ντέλος Σάντος.

Η αστυνομία υποστήριξε ότι το αγόρι πυροβόλησε πρώτο κατά των αστυνομικών, ωστόσο βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που δημοσιοποιήθηκε αργότερα, προκαλεί εύλογες αμφιβολίες για τις συνθήκες του θανάτου του.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και το σχετικό βίντεο δυο αστυνομικοί έσυραν τον 17χρονο σε ένα σκοτεινό δρομάκι, τον πυροβόλησαν στο κεφάλι και τον άφησαν να κείτεται δίπλα σε ένα χοιροστάσιο.

Τόσο ο Ντουτέρτε όσο και ο υπουργός δικαιοσύνης χαρακτήρισαν την εκτέλεση «μεμονωμένο περιστατικό». Αλλά στην κηδεία του παιδιού το Σάββατο, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι μετέτρεψαν την τελετή σε μια σπάνια εκδήλωση οργής για αυτήν τη χώρα όπου η αντιπολίτευση και κάθε επικριτική φωνή έχουν φιμωθεί από την κυβέρνηση.

Και χθες, Κυριακή, ο επικεφαλής της Καθολικής εκκλησίας στις Φιλιππίνες καρδινάλιος Λουις Ταγκλ εξέδωσε ανακοίνωση που διαβάστηκε στη διάρκεια της λειτουργίας σε όλες τις εκκλησίες της χώρας.

«Κάνουμε έκκληση στη συνείδηση όσων σκοτώνουν ακόμα και τους αβοήθητους, ειδικά σε αυτούς που έχουν καλυμμένα τα προσωπά τους, να σταματήσουν να θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές», ανέφερε η ανακοίνωση, «Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν πρέπει να υποβαθμιστεί σε πολιτικό και εγκληματικό ζήτημα».

Πηγή: efsyn.gr