Η Γερμανία απορρίπτει κοινή ανάληψη χρέους και ευρωομόλογα

Gazzetta team
Η Γερμανία απορρίπτει κοινή ανάληψη χρέους και ευρωομόλογα
Η περαιτέρω εξέλιξη του ESM είναι αυτό που συζητείται εδώ και καιρό και όχι η από κοινού ανάληψη χρέους ή τα ευρωομόλογα, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν

Aναφερόμενη σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας BILD, στο οποίο γινόταν λόγος για στροφή στην πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ό,τι αφορά το χρέος κάποιων χωρών της Ευρωζώνης, η κ. Φον Τισενχάουζεν τόνισε: «Πρώτα να διευκρινίσω κάποια πράγματα, κάποια πράγματα είναι σίγουρα λάθος. Δεν σχεδιάζουμε καινούργια κονδύλια δισεκατομμυρίων, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ούτε πρόκειται για νέα από κοινού ανάληψη χρεών ή ευρωομόλογα», και πρόσθεσε ότι η θέση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν έχει αλλάξει. Ο ESM έχει ήδη σήμερα πολλές δυνατότητες, είπε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αναφέρθηκε στα προγράμματα βοήθειας, κάθε ένα εκ των οποίων, όπως ανέφερε, έχει τις ιδιαιτερότητές του, κάποια λόγω κινδύνου πτώχευσης, κάποια λόγω των τραπεζών. «Παραμένει όμως η αρχή ότι δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να απαλλάξουμε τα κράτη-μέλη από τη δική τους ευθύνη, αυτό παραμένει αρχή της ευρωπαϊκής μας δημοσιονομικής πολιτικής. Πρέπει ως πρώτη προτεραιότητα να επιτύχουμε στο επίπεδο των κρατών-μελών αυτά, τα οποία συμφωνήσαμε από κοινού, και τα κράτη-μέλη πρέπει να αντεπεξέλθουν στις ευθύνες τους», τόνισε.

«Ισχύει ότι επιδιώκουμε μία εμβάθυνση της Ευρωζώνης, για αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα από κοινού ανάληψη χρέους ή ευρωμόλογα. Αυτό το οποίο συζητείται εδώ και κάποιον καιρό --και μάλλον υπάρχει κάποια σύγχυση-- είναι η πρόταση του υπουργού Οικονομικών για περαιτέρω εξέλιξη του ESM ώστε να μπορεί π.χ. να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην πρόληψη κρίσεων στην Ευρωζώνη. Για αυτό το θέμα ο υπουργός έχει εκφραστεί επανειλημμένα σε ομιλίες και συνεντεύξεις. Επί της αρχής όμως είναι σαφές ότι κάθε κράτος-μέλος πρέπει το ίδιο να κάνει τις δικές του απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και για αυτό συνεχίζει να ισχύει για εμάς ότι ευθύνη και πολιτικός έλεγχος για αποφάσεις πρέπει να βρίσκονται σε ένα και το αυτό επίπεδο», δήλωσε η κυρία Φον Τισενχάουζεν, για να προσθέσει ότι υπάρχει μια ευρεία συζήτηση σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω ο ESM και ότι ο κ. Σόιμπλε επέλεγε πάντα συνειδητά την ορολογία «European Monetary Fund» (Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο). «Αν θέλετε να κάνετε τη σύγκριση, τότε πρόκειται περίπου για την κατεύθυνση των πιθανών πεδίων δράσεως για τον ESM (…)Υπάρχει εδώ και καιρό η πρόταση, η οποία βρίσκει και ευρεία στήριξη στην Ευρώπη, ότι μπορεί ο ESM να εξελιχθεί περαιτέρω στην κατεύθυνση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα μπορεί να παίξει ρόλο ειδικά στην πρόληψη κρίσεων», πρόσθεσε, αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται για πολύ πρόωρες συζητήσεις, ενώ είναι, όπως είπε, προφανές ότι και ενόψει των εκλογών δεν αναμένονται αποφάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ