Οι Βέλγοι είχαν ενημερώσει τους Ισπανούς για τον «ιμάμη του θανάτου»

Gazzetta team
Οι Βέλγοι είχαν ενημερώσει τους Ισπανούς για τον «ιμάμη του θανάτου»
Αλλά οι ισπανικές αρχές είχαν απαντήσει αρνητικά στις ανησυχίες τους - Τι αποκαλύπτει δήμαρχος βελγικής πόλης.

Από τις αρχές του 2016 είχαν οι Βέλγοι υποπτευθεί ότι ο Αμπντελμπακί Ες Σάτι. ο ιμάμης που θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, είχε στραφεί στην ισλαμική τρομοκρατία αλλά όταν είχαν ρωτήσει οι ισπανικές αρχές είχαν εμφανιστεί καθησυχαστικές με το σκεπτικό ότι «δεν είχε τέτοιο παρελθόν».

Σύμφωνα με την El Pais οι Βελγικές αρχές, όπως επιβεβαίωσε στην ισπανική εφημερίδα ο δήμαρχος της πόλης Βιλβόορντε, είχαν ρωτήσει τους ισπανούς αν ο Ες Σάτι είχε σχέσεις με ισλαμική τρομοκρατία μετά την ύποπτη συμπεριφορά που είχε δείξει κατά την παρουσία του στην πόλη αυτή.

Ο «ιμάμης του θανάτου» έφτασε στη βελγική πόλη τον Ιανουάριο του 2016 και γρήγορα προκάλεσε υποψίες με τη συμπεριφορά του. Ο υπεύθυνος του τζαμιού στην πόλη Ντίτζεμ είχε ειδοποιήσει τις αρχές ότι «εμφανίστηκε ξαφνικά και είπε ότι ήθελε να γίνει ιμάμης γιατί στην Ισπανία δεν είχε μέλλον».

Ο Βέλγος δήμαρχος υποστηρίζει ότι υπήρξαν πολλές επαφές ανάμεσα στις αρχές ασφαλείας των δύο χωρών χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει ποια ήταν η ισπανική αρχή που δέχθηκε ή επεξεργάστηκε το ερώτημα.

Αστυνομικές πηγές που επικαλείται η El Pais αναφέρουν ότι δεν είχε βρεθεί κάποια σύνδεση ανάμεσα στον Ες Σάτι και την ομάδα που εξαρθρώθηκε το 2006 στην περιοχή της Βαρκελώνης.
Πηγή: protothema.gr