Μέρκελ: «Απαράδεκτο ο Ερντογάν να παροτρύνει τους Γερμανούς να μην ψηφίσουν»

Gazzetta team
Μέρκελ: «Απαράδεκτο ο Ερντογάν να παροτρύνει τους Γερμανούς να μην ψηφίσουν»
Η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε στις συνεχείς επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενη στις συνεχιζόμενες προκλήσεις Ερντογάν που προτρέπει τους τουρκικής καταγωγής Γερμανούς πολίτες να καταψηφίσουν τα τρία μεγάλα γερμανικά κόμματα η Μέρκελ δήλωσε ότι «Είναι απαράδεκτο ο Τούρκος πρόεδρος να παροτρύνει τους Γερμανούς πολίτες τουρκικής καταγωγής να μην ψηφίσουν ένα από τα τρία αυτά κόμματα».

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας διατύπωσε την ικανοποίησή της σχετικά με την απελευθέρωση έπειτα από απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης του συγγραφέα Ντογάν Ακανλί, που συνελήφθη στη Γρανάδα, καθώς εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψής του που είχε ζητήσει η Τουρκία.

«Δεν μπορούμε να καταχρώμεθα διεθνείς οργανισμούς όπως την Ιντερπόλ για τέτοιους σκοπούς» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σημειώνοντας ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις ισπανικές αρχές και ότι εκείνη είναι διατεθειμένη να τηλεφωνήσει στον Ισπανό ομόλογό της Μαριάνο Ραχόι, εάν κριθεί αναγκαίο.

Η σύλληψη του Ακανλί είναι «δυστυχώς μία από τις πολυάριθμες υποθέσεις» Γερμανών πολιτών σε βάρος των οποίων η Τουρκία άσκησε διώξεις, συνέχισε η καγκελάριος. Ανέφερε εξάλλου και την υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ, του Γερμανοτούρκου δημοσιογράφου, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, που παραμένει φυλακισμένος από τον Φεβρουάριο στην Τουρκία.

«Αυτός είναι ο λόγος που αλλάξαμε πολιτική απέναντι στην Τουρκία» τόνισε η Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ