Περισσότερες από 200 απελάσεις μεταναστών στην Ιταλία από το 2015

Gazzetta team
Περισσότερες από 200 απελάσεις μεταναστών στην Ιταλία από το 2015
Θεωρούνταν ότι αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια

Οι αρχές της Ιταλίας ανακοίνωσαν χθες ότι προχώρησαν στην απέλαση δύο Μαροκινών και ενός Σύρου, τους οποίους βάρυναν υποψίες για σχέσεις με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, εξέλιξη που αύξησε σε 202 τον αριθμό των απελάσεων για λόγους δημόσιας ασφαλείας από τη χώρα αυτή μετά τον Ιανουάριο του 2015.

Οι υπουργικές εντολές απέλασης προσώπων που θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια — κατά των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει έφεση ή άλλη προσφυγή στη δικαιοσύνη — είναι ένα από τα βασικά μέτρα που χρησιμοποιεί η ιταλική κυβέρνηση για την πρόληψη τζιχαντιστικών επιθέσεων.

Μεταξύ των τριών προσώπων που απελάθηκαν τελευταία βρισκόταν ένας 38χρονος Μαροκινός ο οποίος φέρεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε στη φυλακή, όπου είχε οδηγηθεί για πλημμελήματα.

Ο άνδρας, που χαρακτηριζόταν πρόσωπο «μέσης» επικινδυνότητας, θεωρήθηκε ύποπτος «υψηλού κινδύνου» όταν συνελήφθη να πανηγυρίζει μαζί με άλλους φυλακισμένους για την επίθεση με ένα φορτηγό στη Στοκχόλμη τον Απρίλιο, όταν σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι.

Ο δεύτερος άνδρας ο οποίος απελάθηκε, ένας Σύρος, είχε ψεύτικη τυνησιακή ταυτότητα. Συνελήφθη το 2015 για συμμετοχή σε παράνομη μετανάστευση και οδηγήθηκε σε ένα κέντρο για αιτούντες άσυλο στην Καλαβρία, στη νότια Ιταλία.

Επέδειξε βίαιη συμπεριφορά απέναντι στο προσωπικό και άλλους αιτούντες άσυλο στο κέντρο. Επίσης εκδήλωσε ικανοποίηση για την επίθεση, τον Μάιο, σε ένα γήπεδο μετά την ολοκλήρωση μιας συναυλίας της τραγουδίστριας Αριάνας Γκράντε στο Μάντσεστερ, στην Αγγλία, όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Ο Σύρος είχε καταφέρει να αποφύγει τις αρχές παρότι είχαν εκδοθεί δύο εντολές απέλασής του το 2011.

Ο τρίτος άνδρας που απελάθηκε είναι ένας Μαροκινός 31 ετών, ο οποίος φερόταν να εκφράζει συμπάθεια προς το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), κάτι που συχνά συνδέεται με προβλήματα ψυχιατρικής φύσης. Υποβλήθηκε σε υποχρεωτική θεραπεία, πριν συλληφθεί διότι έκλεψε ένα μικρό λεωφορείο.

Οι διαταγές απέλασης εκτελέστηκαν και οι τρεις άνδρες βρίσκονται πλέον στις χώρες καταγωγής τους, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας.

Η Ιταλία δέχεται συχνά απειλές από τους τζιχαντιστές του ΙΚ κι έχει αυξήσει το επίπεδο των μέτρων ασφαλείας σε τουριστικά αξιοθέατα και δημόσιους χώρους.

Πάντως ιταλοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι μέχρι τώρα δεν έχουν καμιά πληροφορία περί μιας άμεσα επικείμενης τρομοκρατικής ενέργειας.

Η ανακοίνωση για τις απελάσεις καταγράφηκε μετά τη διπλή επίθεση στην Ισπανία, όπου έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 120. Την ευθύνη για την διάπραξη των επιθέσεων αυτών ανέλαβε το ΙΚ.


Πηγή: newsbeast.gr