Το… Netflix φέρνει το τέλος των κινηματογράφων

Gazzetta team
Το… Netflix φέρνει το τέλος των κινηματογράφων
Οι κινηματογράφοι, με την μια μορφή ή με την άλλη, έχουν αντέξει έναντι πολλών απειλών: Από την εμφάνιση της τηλεόρασης, του βίντεο, των συνδρομητικών καναλιών, έως και το παράνομο «κατέβασμα» της εποχής του διαδικτύου.

Αν, όμως, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων στούντιο παραγωγής και των παρόχων διαδικτυακού περιεχομένου που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη καταλήξουν σε συμφωνία, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μπει οριστικά ταφόπλακα σε έναν κλάδο που μετράει 112 χρόνια ζωής.

Και αυτό διότι σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, τα κινηματογραφικά στούντιο εξετάζουν το ενδεχόμενο να αγνοήσουν τις αντιρρήσεις των εταιρειών κινηματογράφων και να προχωρήσουν στην ψηφιακή ενοικίαση των ταινιών τους, μόλις μερικές εβδομάδες αφού αυτές κάνουν πρεμιέρα στο σινεμά.

Την ιδέα αυτή την στηρίζουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας του Χόλυγουντ, όπως η Warner Bros και η Universal Pictures που βρίσκονται σε συζητήσεις με την Apple και την Comcast για να προχωρήσει η συμφωνία χωρίς την έγκριση των μεγάλων εταιρειών κινηματογράφων. Και αυτό διότι μετά από μήνες διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει σε έναν αμοιβαία ωφέλιμο τρόπο δημιουργίας της νέας αγοράς.

Τα κορυφαία στούντιο του Χόλυγουντ, εκτός από την Walt Disney, είναι πρόθυμα να δημιουργήσουν ένα νέο προϊόν που θα μπορέσει να αντισταθμίσει τις απώλειες των μειωμένων πωλήσεων DVD στην εποχή του Netflix. Μάλιστα εξετάζουν το ενδεχόμενο να μοιραστούν κομμάτι των εσόδων από την νέα υπηρεσία με τις εταιρείες κινηματογράφων, αν αυτές εγκρίνουν την δημιουργία της. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες κινηματογράφων ζητούν μια συμφωνία που θα μοιράζει τα έσοδα από τις διαδικτυακές ενοικιάσεις που διαρκεί για τουλάχιστον μια δεκαετία, κάτι στο οποίο τα κινηματογραφικά στούντιο διαφωνούν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι συμφωνίες με τους διανομείς περιεχομένου όπως η Apple και η Comcast μπορεί να καταλήξουν ακόμη και στις αρχές του 2018 και έτσι να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες η διαδικτυακή διανομή ταινιών σε υψηλή ποιότητα, μόλις δύο εβδομάδες αφού κάνουν πρεμιέρα στους κινηματογράφους. Με αυτό τον τρόπο τα στούντιο θα μπορούν να δώσουν ένα τελεσίγραφο στις εταιρείες που διαχειρίζονται τις κινηματογραφικές αίθουσες και ουσιαστικά να τις εξαναγκάσουν σε μια συμφωνία.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίον μπορούν οι κινηματογραφικές αίθουσες να αντιδράσουν είναι να μποϊκοτάρουν αυτές τις ταινίες. Ένα μποϊκοτάζ δεν είναι αμελητέο για τα κινηματογραφικά στούντιο, καθώς περίπου τα μισά τους έσοδα προέρχονται από τις κινηματογραφικές αίθουσες. Για αυτό τον λόγο, αρκετά στελέχη των στούντιο τηρούν πιο ήπια στάση. Το τι θα γίνει θα φανεί στο επόμενο διάστημα, μέχρι τότε σίγουρα οι μετοχές των διαχειριστών κινηματογραφικών αιθουσών σίγουρα θα έχουν ανώμαλη πορεία.

Πηγή: insider.gr