Πικ νικ στη ρωμαϊκή αγορά Θεσσαλονίκης, συναυλίες και προβολές (pics)

Gazzetta team
Πικ νικ στη ρωμαϊκή αγορά Θεσσαλονίκης, συναυλίες και προβολές (pics)
Ραντεβού για πικ-νικ και σινεμά στη Ρωμαϊκή Αγορά δίνουν για έκτη χρονιά οι διοργανωτές του «ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival» σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Για τρεις ημέρες από τις 30 Αυγούστου έως τη 1 Σεπτεμβρίου, ο χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς ανοίγει, γεμίζει καλαθάκια και καρό τραπεζομάντηλα και υποδέχεται κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, δίνοντάς τους την ευκαιρία να βιώσουν διαφορετικά έναν από τους σημαντικότερους ιστορικούς χώρους.

Μουσική και σινεμά, κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου πικ-νικ, αυτός είναι ο άξονας του προγράμματος του «ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival» το οποίο, όπως κάθε χρόνο, παρουσιάζει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά σχήματα της πόλης, ενώ η κάθε ημέρα κλείνει με την προβολή μίας ταινίας στον πιο απροσδόκητο θερινό κινηματογράφο της πόλης!

Παράλληλα, στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται και προβολές ταινιών μικρού μήκους που φέτος επιλέγει το Animasyros.

Ρωμαϊκή Αγορά -Χώρος συνάντησης και συναναστροφής

Το συγκρότημα της ρωμαϊκής Αγοράς, συνολικής έκτασης 20.000 τ.μ., στην καρδιά της πόλης, αποτέλεσε, κυρίως από τα μέσα του 2ου αι. μ.Χ., τον διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό πυρήνα της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης.

Ήταν οργανωμένο γύρω από μία ορθογώνια πλακοστρωμένη πλατεία, που αποτελούσε, μαζί με τις παρακείμενες (στις τρεις πλευρές της) στοές (με κίονες κορινθιακού ρυθμού) το κατεξοχήν σημείο κοινωνικής συνάθροισης των πολιτών για την ανταλλαγή απόψεων είτε για καθημερινά ζητήματα της πόλης και της ζωής τους είτε ακόμη, για θέματα πολιτικά, φιλοσοφικά, θρησκευτικά αλλά και επιπλέον, τόπο δημόσιας ενημέρωσης για τη διεξαγωγή αθλητικών ή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην πόλη.

Ένας βασικός λόγος που η Αγορά έσφυζε καθημερινά από ζωή αφορά τη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών (όπως το αρχείο εγγράφων και το νομισματοκοπείο) γύρω και έξω από τις στοές που εξυπηρετούσαν τις δημοσιονομικές ανάγκες των πολιτών.

Πολιτικές ζυμώσεις και αποφάσεις λαμβάνονταν στο στεγασμένο βουλευτήριο (1ος αι – τέλη 2ου αι. μ.Χ.) χωρητικότητας διακοσίων περίπου ατόμων, το οποίο στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε σημαντικότατο πόλο έλξης του κόσμου για την ψυχαγωγία και την πνευματική του ανάταση ως ωδείο (επίσης στεγασμένο, τέλη 2ου έως μέσα 4ου αι. μ.Χ.) χωρητικότητας τετρακοσίων περίπου ατόμων.

Η καρδιά της εμπορικής ζωής της πόλης χτυπούσε έντονα στα καταστήματα που αποκαλύφθηκαν στη νότια πλευρά του συγκροτήματος, κατά μήκος της αρχαίας εμπορικής οδού (παράλληλης της σημερινής Φιλίππου), καθώς επίσης και στην κρυπτή στοά, μια διπλή θολοσκεπή στοά που εκτός από ανάλημμα για την επιχωμάτωση της μεγάλης πλατείας και υποδομή της υπερκείμενης νότιας στοάς λειτουργούσε ως δημόσιος αρχικά και ιδιωτικός στη συνέχεια αποθηκευτικός χώρος εμπορευμάτων.

Η Ρωμαϊκή Αγορά βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Περικλείεται από τις οδούς Φιλίππου και Ολύμπου στο ύψος της Αριστοτέλους και μπορεί κανείς να φτάσει με λεωφορείο χρησιμοποιώντας όλες τις γραμμές του ΟΑΣΘ που κάνουν στάση στην Αριστοτέλους.

Τί να φέρω μαζί μου
Για τους ΠΙΚ ΝΙΚερς δεν χρειάζονται συμβουλές, απλά αυτοσχεδιάστε. Τραπεζομάντηλα, καλάθια, μεζέδες και τα ποτά σας ανά χείρας.

Εισοδος: Για να απολαύσει κανείς αυτή την εμπειρία του καλοκαιρινού αστικού πικ-νικ σε αυτό τον μοναδικό χώρο, θα χρειαστεί 3 Ευρώ (ανά ημέρα).

Φωτογραφίες: urbanpicnic.gr/ facebook


Πηγή: iefimerida.gr