«Πισωγύρισμα» Τραμπ: Τώρα κατηγορεί ξανά και τις δύο πλευρές για το Σάρλοτσβιλ

Gazzetta team
«Πισωγύρισμα» Τραμπ: Τώρα κατηγορεί ξανά και τις δύο πλευρές για το Σάρλοτσβιλ
Και οι αριστεροί διαδηλωτές «όρμησαν με τη βία κι επιτέθηκαν στην άλλη πλευρά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Σάλος για την εξίσωση του στρατηγού Λι με τον Τζέφερσον και τον Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε την Τετάρτη της αρχικής του αντίδρασης, που επικρίθηκε έντονα, σχετικά με τα επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ και δήλωσε ότι και οι δύο αντίπαλες πλευρές πρέπει να κατηγορηθούν για τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Βιρτζίνια το Σαββατοκύριακο, επισημαίνοντας ότι οι διαδηλωτές που πρόσκεινται στην αριστερά επιτέθηκαν βίαια εναντίον των εθνικιστών που διαμαρτύρονταν κατά της απόφασης για την απομάκρυνση ενός αγάλματος στρατηγού της Συνομοσπονδίας.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για τις δηλώσεις που έκανε αρχικά όπου απέδωσε ευθύνες σε «πολλές πλευρές» για τις ταραχές στο Σάρλοτσβιλ, ωστόσο την Τρίτη καταδίκασε απερίφραστα τα ακροδεξιά ρατσιστικά στοιχεία.

«Επιτέθηκαν ο ένας στον άλλο με ρόπαλα… ήταν ένα τρομακτικό θέαμα» είπε σε δημοσιογράφους ο Τραμπ απαντώντας σε ερωτήσεις στην είσοδο του πύργου Τραμπ, προτού συμπληρώσει ότι οι αριστεροί διαδηλωτές «όρμησαν με τη βία κι επιτέθηκαν στην άλλη πλευρά».

Παράλληλα υπεραμύνθηκε των ακροδεξιών διαδηλωτών στο Σάρλοτσβιλ επιμένοντας ότι «δεν ήταν όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί νεοναζί, δεν ήταν όλλοι λευκοί ακροδεξιοί».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο της εξίσωσης των ευθυνών ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «είχες μια ομάδα από τη μια μεριά και μια από την άλλη και επιτέθηκαν ο ένας στον άλλο με ρόπαλα - υπάρχει μια άλλη πλευρά, μπορεί να τους αποκαλείτε οι αριστεροί που επιτέθηκαν στην άλλη ομάδα αλλά υπήρχαν καλοί άνθρωποι και στα δύο "στρατόπεδα"».

Δεν παρέλειψε να επικρίνει τα μέσα ενημέρωσης για την κριτική που του άσκησαν για την πρώτη - ίσων αποστάσεων - δήλωσή του για τα αιματηρά επεισόδια όταν καταδίκασε «το μίσος και τη βία από πολλές πλευρές» αντί να μιλήσει για νεοναζί και λευκούς ακροδεξιούς επιμένοντας ότι «ήθελα να διασφαλίσω ότι όσα θα έλεγα θα ήταν σωστά και όχι να κάνω μια βιαστική δήλωση, ήταν μια πολύ καλή δήλωση».



Αυτό, ωστόσο, που έχει προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ ήταν η εξίσωση που έκανε ο Τραμπ ανάμεσα στον στρατηγό Ρομπερτ Λι, τον Τζορτζ Ουάσινγκτον και τον Τόμας Τζέφερσον με αφορμή την αποκαθήλωση ενός αγάλματος στο Σάρλοτσιβλ. Κι αυτό γιατί αν και οι τρεις είχαν σκλάβους μόνο ο πρώτος επαναστάτησε με τα όπλα κατά των ΗΠΑ προκειμένου να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη δουλεία.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε σήμερα τον Στιβ Μπάνον, τον αμφιλεγόμενο σύμβουλό του, εκτιμώντας ότι είναι «ένα καλό πρόσωπο, δεν είναι ρατσιστής».

«Αγαπώ πολύ τον Μπάνον, είναι φίλος» τόνισε υπογραμμίζοντας ότι εντάχθηκε «αργά» στην ομάδα του, αφήνοντας να πλανώνται αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον του.
«Θα δούμε τι θα συμβεί στον κύριο Μπάνον» κατέληξε.

Πηγή: protothema.gr