Πόσο πραγματική είναι η πυρηνική απειλή του Κιμ Γιονγκ Ουν (pics & vid)

Gazzetta team
Πόσο πραγματική είναι η πυρηνική απειλή του Κιμ Γιονγκ Ουν (pics & vid)
Οι απειλές και οι λεονταρισμοί κρύβουν τον χορό των εξοπλισμών και των δισ. δολαρίων που τζιράρει η παγκόσμια βιομηχανία των όπλων.

Πόση δόση αλήθειας έχει άραγε η απειλή του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι έχει «λοκάρει» με τους πυραύλους του όλη την αμερικανική επικράτεια;

Και πόσο αποφασισμένος είναι ο Τραμπ να απαντήσει με «θανατηφόρα και συντριπτική ισχύ;».

Ουδείς επιθυμεί να μάθει με ακρίβεια την απάντηση.

Ούτε καν ο Κινέζος πρόεδρος - με τον οποίο τα έβαλε ο Τραμπ ότι δεν κάνει τίποτα για να συνετίσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη - ο οποίος παρακολουθώντας μια μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση διαπίστωσε « ο κόσμος δεν είναι ειρηνικός, χρειάζεται να υπάρχει ισχυρή άμυνα και ο ηρωικός στρατός μας έχει την δυνατότητα να υπερασπίζεται με επιτυχία την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα εθνικά μας συμφέροντα και να βοηθά με την παρουσία του στην παγκόσμια ειρήνη».

Οι απειλές και οι λεονταρισμοί κρύβουν μια χαρά τον χορό των εξοπλισμών και των δισ. δολαρίων που τζιράρει η παγκόσμια βιομηχανία των όπλων.

Οι αναλυτές πάντως επιχειρούν να διακριβώσουν αν οι κίνδυνοι από τις απειλές είναι υπαρκτοί.


Αλήθειες και μύθοι πίσω από τις απειλές του Κ. Γ.Ουν προς τις ΗΠΑ

Η Μελίσα Χάναμ, ειδική σε ό,τι αφορά το πυραυλικό πρόγραμμα της Β. Κορέας, στο James Martin Center, δήλωσε στον Guardian ότι η τελευταία δοκιμή έδειξε πως η Αλάσκα είναι εντός της εμβέλειας και πως μια δοκιμαστική πτήση 45 λεπτών δείχνει ότι μπορεί να φτάσει ο πύραυλος τη Ν. Υόρκη.

«Η δοκιμή έδειξε ότι η Αλάσκα είναι εντός εμβέλειας... Η αρχική εικασία μου είναι ότι τώρα δοκιμάζουν αυτόν τον πύραυλο για να δουν αν μπορεί να πάει πιο μακριά. Πρέπει να έχουμε όλα τα δεδομένα για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε την καμπύλη εμβέλειας, αλλά είναι πιθανό ότι προσπαθούν να δείξουν ότι πράγματι η Νέα Υόρκη δεν είναι μακριά», ανέφερε η Χάναμ. Μία εμβέλεια 9.500-10.000 χλμ.- που μία πτήση 45 λεπτών δείχνει ότι είναι πιθανή- σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε ενδεχομένως να χτυπήσει στόχους στην ανατολική ακτή, όπως η Νέα Υόρκη, επεσήμανε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies στην Καλιφόρνια εκτίμησε ότι η εκτόξευση έδειξε πως το Λος Αντζελες είναι εντός εμβέλειας ενός πυραύλου της Β. Κορέας, αλλά ότι το Σικάγο, η Νέα Υόρκη και η Ουάσινγκτον παραμένουν εκτός εμβέλειας.

«Μπορεί να μην έδειξαν το πλήρες φάσμα. Τα μοντέλα σε υπολογιστή υποδεικνύουν ότι μπορεί να χτυπήσει όλους αυτούς τους στόχους», συμπλήρωσε.

Οι αναλυτές πάντως παραμένουν σκεπτικοί για το αν η Β. Κορέα μπορεί να φτιάξει σε μικρογραφία ένα πυρηνικό όπλο το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτηθεί σε έναν τέτοιο πύραυλο.

Ακόμη κι έτσι όμως, η δοκιμή είναι η τελευταία υπενθύμιση της αποτυχίας του Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Κιμ Γιονγκ Ουν, σχολιάζει ο Guardian.
ΗΠΑ: Θα απαντήσουμε ταχεία, θανατηφόρα και συντριπτική ισχύ

Στις απειλές της Βόρειας Κορέας ότι ο νέος πύραυλος που εκτόξευσε αποδεικνύει την ικανότητά της να πλήξει ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ οι αμερικανοί απάντησαν στέλνοντας πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο δύο υπερηχητικά βομβαρδιστικά B-1B.

Τα δύο αμερικανικά αεροσκάφη κινήθηκαν αρχικά στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας, όπου συνοδεύονταν από δύο συμμαχικά ιαπωνικά μαχητικά, και στη συνέχεια πέταξαν πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο, όπου πραγματοποίησαν εναέριες ασκήσεις σε συνεργασία με τέσσερα νοτιοκορεατικά F-15.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Αεροπορία, η υπερπτήση ήταν «ευθεία απάντηση» στις δύο δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ, στις 3 και 28 Ιουλίου, και αποτελεί «επίδειξη της σιδερένιας δέσμευσης» των ΗΠΑ στην προστασία των συμμάχων τους στην ανατολική Ασία.

«Η διπλωματία παραμένει η πρώτη λύση όμως […] αν κληθούμε είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με γρήγορη, θανατηφόρα, και συντριπτική δύναμη στο χρόνο και στον τόπο που θα επιλέξουμε», δήλωσε πτέραρχος Τέρενς Ο’ Σόνεσι, διοικητής των αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ειρηνικού.

Οι ΗΠΑ έκαναν και δοκιμαστική κατάρριψη του πυραύλου-στόχου, πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό.Το συγκεκριμένο σύστημα δε, έχει σχεδιαστεί για την προστασία της αμερικανικής επικράτειας κατά ενδεχόμενων πυραυλικών απειλών από χώρες, όπως, η Βόρεια Κορέα.

Ενω το Σάββατο είχαν προηγηθεί στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά από κοινού από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, στα οποία χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν σε «χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας κατά μήκος της Ανατολικής Όχθης».


Επίδειξη ισχύος και από την Κίνα

Το δικό της στρατιωτικό μεγαλείο θέλησε να δείξει και η Κίνα στο πλαίσιο παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στη Μογγολία ενώπιον του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ για τα 90 χρόνια από την ίδρυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην παρέλαση συμμετείχαν συνολικά 12.000 στρατιώτες σε διάφορους σχηματισμούς, ενώ πετούσαν περισσότερα από 100 αεροσκάφη.

Επίσης, παρουσιάστηκαν στους θεατές 600 διαφορετικά είδη οπλικών συστημάτων τα μισά εκ των οποίων για πρώτη φορά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας!

Μεταξύ αυτών και 16 συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου τελευταίας τεχνολογίας που έχουν την δυνατότητα ηλεκτρονικής παρεμβολής κατά εχθρικών ραντάρ και των συσκευών επικοινωνίας στην αντιαεροπορική άμυνα αλλά και το πεδίο της μάχης.

Ο Κινέζος πρόεδρος, σε ομιλία του, εμφανίστηκε υπερήφανος για τον κινεζικό στρατό, ενώ απέφυγε να απαντήσει ευθέως στις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ για την αποτυχία του Πεκίνου να πράξει το οτιδήποτε για την απειλή της Βόρειας Κορέας.

Αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ο κόσμος δεν είναι ειρηνικός, χρειάζεται να υπάρχει ισχυρή άμυνα και ο ηρωικός στρατός μας έχει την δυνατότητα να υπερασπίζεται με επιτυχία την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα εθνικά μας συμφέροντα και να βοηθά με την παρουσία του στην παγκόσμια ειρήνη».

Πηγή: thetoc.gr