Πάνω από το 50% του ΑΕΠ από τον τουρισμό στα ελληνικά νησιά

Gazzetta team
Πάνω από το 50% του ΑΕΠ από τον τουρισμό στα ελληνικά νησιά
Σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη κατανέμεται ποσοστό άνω του 24% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού για το 2016 (4,168 δισ. ευρώ και 4,113 δισ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ τα νησιά του Ιονίου απορρόφησαν πέρυσι το 11,8% ή σχεδόν 2 δισ. ευρώ

Ποσοστό 50% και άνω του ΑΕΠ των νησιωτικών Περιφερειών Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων δημιουργείται από τον τουρισμό, ενώ συνολικά ο κλάδος συνεισφέρει 1 στα 4 ευρώ του ελληνικού ΑΕΠ.

Τα στοιχεία έχει επεξεργαστεί, προσεγγιστικά χρησιμοποιώντας ως δείκτη την περιφερειακή κατανομή των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού, το Sete Intelligence, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε μία προσπάθεια να καταγράψει τα άμεσα και έμμεσα οφέλη του κλάδου στην ελληνική οικονομία.

Ετσι, λοιπόν, σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη κατανέμεται ποσοστό άνω του 24% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού για το 2016 (4,168 δισ. ευρώ και 4,113 δισ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ τα νησιά του Ιονίου απορρόφησαν πέρυσι το 11,8% ή σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Το Sete Intelligence χαρακτηρίζει εντυπωσιακή τη συμμετοχή του τουρισμού στην διαμόρφωση του ΑΕΠ του Νοτίου Αιγαίου (69,5%), της Κρήτης (47,3%) και των Ιόνιων Νήσων (65%). Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι -εξαιρούμενης της Αττικής- το Νότιο Αιγαίο, με κύρια οικονομική δραστηριότητα τον τουρισμό, έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ενώ επίσης η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά έχουν από τα υψηλότερα. Μετά τις τρείς αυτές περιφέρειες ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία κι εν συνεχεία η Ηπειρος με άμεση συμβολή στο 9,5% και 7,3%.

Πηγή: protothema.gr