Αντιδρούν τα ιδιωτικά σχολεία στη ρύθμιση για τα παιδιά με αναπηρία

Gazzetta team
Αντιδρούν τα ιδιωτικά σχολεία στη ρύθμιση για τα παιδιά με αναπηρία
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων και του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με αφορμή τη φοίτηση παιδιών με αναπηρία στα σχολεία.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων αντιδρά στη ρύθμιση που εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου για την «εγγραφή μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα ιδιωτικά σχολεία με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν στα δημόσια σχολεία».

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων αναφέρουν ότι το ισχύον εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν βοηθά στην ομαλή ένταξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ζητά από τον υπουργό να ενημερώσει για το αν έχουν γίνει κτηριολογικοί έλεγχοι στα δημόσια σχολεία σχετικά με την ευκολία πρόσβασης σε αυτά μαθητών με αναπηρία.

Στο υπόμνημά τους τα ιδιωτικά σχολεία κάνουν λόγο για «δυσερμήνευτο και αδικαιολόγητο ιδεοληπτικό μένος του υπουργού κατά των ιδιωτικών σχολείων».

Για τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Σε όλη αυτήν την σοβιετικού τύπου νομοθέτηση δεν μπορούσε να λείψει και μια αμφίβολης σκοπιμότητας επίδειξη ανθρωπισμού. Στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου 71 προβλέπεται ότι "στα ιδιωτικά σχολεία δύνανται να εγγράφονται και να φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία […]" και ότι "απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξ αιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους".

»Ας μας πληροφορήσει ο κύριος υπουργός πόσους κτηριολογικούς ελέγχους διεξήγαγε ο ΕΟΠΠΕΠ στα δημόσια σχολεία σχετικώς με την ευκολία πρόσβασης σε αυτά μαθητών με αναπηρία, ποια είναι τα ευρήματά του και πώς προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του να τα αντιμετωπίσουν.

»Έχει, επίσης, αντιληφθεί ο κύριος Υπουργός ότι το ισχύον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναλυτικό και ωρολόγιο, και η συγκρότηση των τμημάτων τάξεων, έτσι όπως είναι αυστηρά υπερ-ρυθμισμένα και άκαμπτα, δεν βοηθούν παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις την ομαλή ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες; Αντί, λοιπόν, να εισάγονται νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν επιλύουν πραγματικά προβλήματα, ας προχωρήσει ο κύριος Υπουργός σε τέτοιες αλλαγές που να επιτρέπουν στα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, να οργανώνουν τα προγράμματά τους και τις τάξεις τους με τρόπο ευέλικτο, παιδαγωγικά ορθό και, εν τέλει, αποτελεσματικό για τη σωστή ένταξη όλων των παιδιών στη σχολική ζωή και την ανάδειξη της δημιουργικότητάς τους».

Οργισμένη αντίδραση Γαβρόγλου

Το υπόμνημα αυτό προκάλεσε την οργή του υπουργού, Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος το χαρακτήρισε «απαράδεκτο», ενώ κατηγορεί τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Σχολείων για «επικίνδυνες νοοτροπίες».

«Ειδικά οι εκφράσεις του υπομνήματος που αναφέρονται στην εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία φανερώνουν επικίνδυνες νοοτροπίες, υποκρύπτουν προσπάθεια αποφυγής και αναδεικνύουν την έλλειψη αποδοχής του δικαιώματος παροχής ίσων ευκαιριών.

»Το ύφος και το περιεχόμενο του συγκεκριμένου υπομνήματος δεν δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις για σοβαρή συζήτηση στο δημόσιο χώρο, αντίθετα η σοβαρότητα και η νηφαλιότητα δεν επιβεβαιώνονται από το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων.

»Εκφράσεις όπως "ιδεοληπτικό μένος" του υπουργού, "ηθικά έωλη" νομοθέτηση, "βιάζει βάναυσα", "θεσμοθετεί μηχανισμό παραδικαιοσύνης" και "σοβιετικού τύπου νομοθέτηση" δεν περιποιούν τιμή σε όποιον τις λέει και τις γράφει» αναφέρει ο υπουργός.

Πηγή: news.in.gr