Έρευνα δείχνει πως τα σπερματοζωάρια μειώνονται και το ανθρώπινο είδος απειλείται

Gazzetta team
Έρευνα δείχνει πως τα σπερματοζωάρια μειώνονται και το ανθρώπινο είδος απειλείται
Έρευνα δείχνει πως τα σπερματοζωάρια μειώνονται ραγδαία και πως το ανθρώπινο είδος απειλείται.

Το ανθρώπινο είδος μπορεί να οδηγηθεί στην εξαφάνιση αν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μεταξύ των ανδρών συνεχίζει να μειώνεται σε αυτό το ρυθμό, προειδοποιεί νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Human Reproduction Update». Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές που συνέταξαν την έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άντρες της Βορείου Αμερικής, της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας έχει μειωθεί σχεδόν κατά 50-60% μέσα σε λιγότερο από 40 χρόνια. Για τις ανάγκες της έρευνας αναλύθηκαν 185 διαφορετικές μελέτες που εκδόθηκαν μεταξύ 1973 και 2011. Συνολικά, οι μελέτες αυτές βασίστηκαν σε δείγματα σπερματοζωαρίων 42.000 αντρών.

Σύμφωνα με τους συντάκτες, η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων δεν παρουσιάζει ενδείξεις ανάσχεσης και τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων με αριθμό σπερματοζωαρίων που υποδηλώνει υπογονιμότητα ή ακόμη και στείρωση. Οι παράγοντες που ευθύνονται για την τάση αυτή δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως, μολαταύτα, οι ερευνητές συσχετίζουν τα αποτελέσματα με την επίδραση που έχει στον άνθρωπο το περιβάλλον και ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Ειδικότερα, η πιθανή έκθεση σε χημικά και φυτοφάρμακα ή ακόμη και το μητρικό κάπνισμα. «Τα αποτελέσματα (σ.σ. της έρευνας) είναι κάπως σοκαριστικά» δήλωσε ο δρ. Hagai Levine, επιδημιολόγος από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλής και επικεφαλής της έρευνας.

Με τη σειρά του, ο Richard Sharpe, ερευνητής που δεν σχετίζεται με την πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, τόνισε στη Guardian ότι τα αποτελέσματά της έρευνας μας φέρνουν όσο πιο κοντά γίνεται στις αποδείξεις που καταδεικνύουν την μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στον δυτικό κόσμο. Εντούτοις, ο Sharpe εξήγησε ότι στην ουσία η έρευνα δεν ασχολείται με την αιτία που προκαλεί την τάση αυτή καθώς δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι αυτή η αιτία. Σύμφωνα με το BBC, άλλοι ερευνητές, που όπως και ο Sharpe δεν συμμετείχαν στην έρευνα, εξήραν την ποιότητα της, ωστόσο χαρακτήρισαν μάλλον πρόωρα τα συμπεράσματά της.

Επιπλέον, αρκετοί σκεπτικιστές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την ορθότητα των αποτελεσμάτων των ερευνών που συλλέχθηκαν από το 1973 έως το 2011 για μία σειρά από λόγους όπως π.χ. ο μικρός αριθμός ολοκληρωμένων ερευνών σε ηπείρους όπως η Ασία και η Αφρική, το περιορισμένο δείγμα αντρών σε ορισμένες από αυτές τις μελέτες, καθώς και η πιθανή αναποτελεσματικότητα των παλαιών τρόπων μέτρησης της γονιμότητας.

Μολαταύτα, ο δρ. Levine εμφανίζεται πεπεισμένος: «Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής, το περιβάλλον και τα χημικά στα οποία εκτιθέμεθα, ανησυχώ για το τι θα συμβεί στο μέλλον». «Στο τέλος μπορεί να έχουμε πρόβλημα ακόμη και με την αναπαραγωγή γενικά, μπορεί να συνεισφέρει στην εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους», καταλήγει.

Πηγή: lifo.gr