Σταθερά κερδοφόρες οι πετρελαιοβιομηχανίες παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου

Gazzetta team
Σταθερά κερδοφόρες οι πετρελαιοβιομηχανίες παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου
Οι μεγάλες πετρελαϊκές έχουν προσαρμοσθεί στις συνθήκες που επικρατούν στη διεθνή αγορά τα τελευταία τρία χρόνια και κατορθώνουν να είναι κερδοφόρες, παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που μίλησαν στο Bloomberg, η Exxon Mobil Corp και η Royal Dutch Shell Plc θα εμφανίσουν κέρδη δευτέρου τριμήνου υπερδιπλάσια από εκείνα της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους. Εν ολίγοις, κέρδη που θα υπερβαίνουν κατά πολύ την άνοδο κατά 8%, την οποία σημείωσε αυτό το χρονικό διάστημα η τιμή του Brent. Η γαλλική Total, άλλωστε, αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση κερδών για τρία συναπτά τρίμηνα.

Κι αυτό γιατί προσαρμόστηκαν στην τιμή των 50 δολαρίων το βαρέλι. Οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων πετρελαϊκών έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στο πώς θα παραμείνουν κερδοφόρες οι επιχειρήσεις τους στη διάρκεια της περιόδου των χαμηλών τιμών, που εκτιμούν ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα τέλη της δεκαετίας. Οι επενδυτές, πάντως, δεν έχουν έως τώρα αντιδράσει θετικά στις περικοπές κόστους των πετρελαϊκών και ο κλάδος της ενέργειας παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις του δείκτη MSCI World. «Πρέπει να είμαστε πειθαρχημένοι σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και να μην υποθέτουμε ότι θα αυξηθούν οι τιμές», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ Μπομπ Ντάντλεϊ και προειδοποιεί ότι «ίσως αποδειχθεί ότι δεν ήταν παρά μια εκτροπή η εποχή που το πετρέλαιο ήταν στα 100 δολάρια το βαρέλι». Υπενθυμίζει, άλλωστε, ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές «είχαν κέρδη και με τα 40 δολάρια το βαρέλι, ακόμη και με τα 25 δολάρια το βαρέλι».

Σε πρόσφατη αναφορά του ο Οσβαλντ Κλιντ, αναλυτής της εταιρείας Bernstein, τόνιζε ότι οι 7 μεγαλύτερες πετρελαϊκές τής Ευρώπης το δεύτερο τρίμηνο είχαν έσοδα κατά 42% περισσότερα από τα αντίστοιχα πριν από ένα έτος. Ο ίδιος προεξοφλεί ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει στα 50 δολάρια το βαρέλι τόσο φέτος όσο και το 2018, και στη διάρκεια των επόμενων τριμήνων οι πετρελαϊκές θα έχουν αρκετά κέρδη για να καλύπτουν και τα μερίσματα που δίνουν. Και πολλές από αυτές, όπως οι BP και Eni, μολονότι έχουν μειώσει τις κεφαλαιακές δαπάνες κατά πολλά δισ. δολάρια, εξακολουθούν να υλοποιούν τα σχέδια που είχαν δρομολογήσει πριν από την παγκόσμια ύφεση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, ο κλάδος αναμένεται να αυξήσει κάπως τις δαπάνες του όσον αφορά τα σχέδια εκμετάλλευσης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου – προηγήθηκαν οι ραγδαίες περικοπές στις οποίες προχώρησε τη διετία 2014-2016.

Σύμφωνα με τον Φίλιπ Κλάντεκ, αναλυτή της Bloomberg Intelligence στο Λονδίνο, «μολονότι αναμένεται να αρχίσει να αυξάνεται το κόστος με μια αργή αλλά σταδιακή ανάκαμψη των επενδύσεων, η μείωση του κόστους είναι ζήτημα διαρθρωτικής φύσεως και μάλλον θα είναι μόνιμη». Ο ίδιος διευκρινίζει ότι οι περικοπές κόστους δεν έγιναν μόνο στην καινοτομία και στην τεχνολογία αλλά και στη διαχείριση. Οι επενδυτές, πάντως, ανησυχούν, καθώς το Brent βρίσκεται στα 50 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στο μισό της τιμής που είχε πριν από τρία χρόνια. Παραμένει, άλλωστε, σε αυτό το επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να ενισχύσει τις τιμές μειώνοντας την παραγωγή.

Πηγή: kathimerini.gr