Ισραήλ: Κάμερες παρακολούθησης στην Πλατεία των Τζαμιών

Gazzetta team
Ισραήλ: Κάμερες παρακολούθησης στην Πλατεία των Τζαμιών
Το Waqf ανακοίνωσε ότι οι πιστοί θα εξακολουθήσουν να μην πηγαίνουν στην Πλατεία των Τζαμιών, τον τρίτο πιο ιερό τόπο του ισλάμ, και θα προσεύχονται στους γύρω δρόμους

Το Ισραήλ αφαίρεσε τους ανιχνευτές μετάλλου από τις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών χθες Τρίτη και άρχισε να τοποθετεί κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, με την ελπίδα να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει προκληθεί, ωστόσο οι Παλαιστίνιοι επανέλαβαν ότι απορρίπτουν και τα νέα μέτρα ασφαλείας.

Το Ισραήλ τοποθέτησε ανιχνευτές μετάλλου μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό δύο Ισραηλινών αστυνομικών από τρεις Άραβες Ισραηλινούς στις 14 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση ήταν κρυμμένα στην Πλατεία των Τζαμιών.

«Όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν για να αποκλιμακωθεί η ένταση. Θα προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση», σχολίασε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι. «Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί τόσο η πρόσβαση όσο και η ασφάλεια των ιερών τόπων», τόνισε κατά την ομιλία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αργά χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «χαιρετίζει τις προσπάθειες του Ισραήλ να διατηρήσει την ασφάλεια και παράλληλα να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και η Αρχή που διαχειρίζεται τους μουσουλμανικούς τόπους στην Ιερουσαλήμ, το Waqf, απέρριψαν τα νέα μέτρα του Ισραήλ και ζήτησαν να αποσυρθούν.

«Όλα τα νέα ισραηλινά μέτρα που εφαρμόζονται από τις 14 Ιουλίου θα πρέπει να αποσυρθούν ώστε τα πράγματα να επιστρέψουν στην κανονικότητα στην Ιερουσαλήμ και για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και πάλι να εργαζόμαστε πάνω στις διμερείς σχέσεις», δήλωσε ο Αμπάς.

Το Waqf ανακοίνωσε ότι οι πιστοί θα εξακολουθήσουν να μην πηγαίνουν στην Πλατεία των Τζαμιών, τον τρίτο πιο ιερό τόπο του ισλάμ, και θα προσεύχονται στους γύρω δρόμους.

Εργαζόμενοι στον δήμο της Ιερουσαλήμ άρχισαν χθες να τοποθετούν μεταλλικά δοκάρια γύρω από την Πλατεία των Τζαμιών, όπου θα εγκατασταθούν οι κάμερες. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση σκοπεύει να επενδύσει σε προηγμένης τεχνολογίας σύστημα παρακολούθησης.


Πηγή: protothema.gr