Handelsblatt: Απέχει πολύ ακόμα η κανονική έξοδος στις αγορές για την Ελλάδα

Gazzetta team
Handelsblatt: Απέχει πολύ ακόμα η κανονική έξοδος στις αγορές για την Ελλάδα
Η γερμανική εφημερίδα σχολίασε με έντονο σκεπτικισμό την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δανειστεί στις κεφαλαιαγορές αυτή την εποχή, με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

Ενδεικτικός ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt: "Η Ελλάδα μπορεί πάλι να καταπολεμήσει τα χρέη με χρέη". Για το πολιτικό μήνυμα της κίνησης της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνει: "Μπορεί σε σύγκριση με τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης το επιτόκιο που πέτυχε η Αθήνα να είναι υψηλό, όμως για την ελληνική κυβέρνηση είναι επιτυχία. Επιστρέφει στις αγορές. Κι αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα δημοσιονομικό γεγονός. Για τον Τσίπρα και τους συν αυτώ είναι μια απόδειξη για την κυριαρχία που ανακτήθηκε έναντι των πιστωτών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Είναι μια πολιτική επιτυχία που θα μπορούσε να βοηθήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό και στο εσωτερικό."

Ωστόσο η Welt αφουγκράζεται και την άλλη πλευρά: "Για τους εταίρους στην ευρωζώνη, οι οποίοι στα πλαίσια του Τρίτου Προγράμματος Στήριξης θα δανείσουν στην Αθήνα γύρω στα 86 δις, η έξοδος στις αγορές αυτή τη στιγμή δεν είναι μια εντελώς απλή υπόθεση. Στη Γερμανία τουλάχιστον είναι σχεδόν αδύνατο να εξηγηθεί πολιτικά ότι η Ελλάδα αρχίζει πάλι να δανείζεται από ιδιώτες πιστωτές. Γιατί από την άλλη οι δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών της ευρωζώνης, θα κληθούν του χρόνου να παραιτηθούν από επιστροφές δανείων ύψους δισεκατομμυρίων, επειδή το ελληνικό χρέος δεν θα μπορεί να αποπληρωθεί."

Μακριά ακόμα η κανονική έξοδος στις αγορές

Σε σχόλιό της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επιχειρεί με μια σειρά συγκρίσεων να αποτιμήσει αντικειμενικά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. "Οι επενδυτές χρύσωσαν τη συμμετοχή τους στο ελληνικό τόλμημα. Αυτό δείχνει η σύγκριση με τις άλλες χώρες της κρίσης, την Κύπρο και την Πορτογαλία. Τα δικά τους πενταετή ομόλογα είχαν αποδόσεις κάτω του 2%. Και παρ' όλα αυτά, ορισμένοι επενδυτές προτίμησαν να απόσχουν από τα νέα ελληνικά ομόλογα. Κι αυτό επειδή υπάρχουν ακόμα πολλές αμφιβολίες για τη μεταρρυθμιστική βούληση της κυβέρνησης Τσίπρα."

"Ενώ κατά την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014 οι προσφορές είχαν αγγίξει τα 20 δις, αυτή τη φορά μόλις και έφθασαν τα 6,5 δις, υπήρξαν δηλαδή χαμηλότερες των προσδοκιών. Γι' αυτό και τελικά αντλήθηκαν μόνο 3 και όχι 4 δις ευρώ, όπως σχεδιαζόταν αρχικά. Υπ' αυτό το πρίσμα η επιστροφή της Αθήνας στις αγορές μόλις που πέτυχε. Τα στοιχεία αυτής της πρώτης απόπειρας εδώ και τρία χρόνια δείχνουν ότι κατά την περίοδο Τσίπρα σπαταλήθηκε χρόνος και διασπαθίστηκε εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από μια κανονική επιστροφή στις αγορές."

Πηγή: thetoc.gr