Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απειλεί να κλείσει τα γραφεία της Αλ Τζαζίρα στην Ιερουσαλήμ

Gazzetta team
Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απειλεί να κλείσει τα γραφεία της Αλ Τζαζίρα στην Ιερουσαλήμ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι σκοπεύει να κλείσει τα γραφεία του δικτύου τηλεόρασης Al Jazeera (Αλ Τζαζίρα) στην Ιερουσαλήμ, κατηγορώντας τον ειδησειογραφικό οργανισμό που εδρεύει στο Κατάρ ότι παρακίνησε τα πρόσφατα επεισόδια βίας στην πόλη.

Η Ιερουσαλήμ βιώνει μία από τις εποχές με τις μεγαλύτερες εντάσεις εδώ και χρόνια καθώς οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας των Ισραηλινών κοντά στο συγκρότημα της Πλατείας των Τεμενών και του Τεμένους Αλ Άκσα, από τις ιερότερες τοποθεσίες της πόλης, και τα γεγονότα έχουν καλυφθεί εκτενώς, μεταξύ άλλων και από την Αλ Τζαζίρα.

"Το δίκτυο Αλ Τζαζίρα συνεχίζει να προκαλεί βία γύρω από την Πλατεία των Τεμενών", είπε ο Νετανιάχου σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον κοινωνικό ιστότοπο Facebook.

Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν ήταν εύκαιρο για δηλώσεις.

Η απότομη άνοδος των εντάσεων και οι θάνατοι τριών Ισραηλινών και τεσσάρων Παλαιστινίων σε βίαια επεισόδια την Παρασκευή και το Σάββατο σήμαναν συναγερμό διεθνώς.

"Έχω μιλήσει πολλές φορές στις αρχές επιβολής νόμου, απαιτώντας να κλείσουν τα γραφεία της Αλ Τζαζίρα στην Ιερουσαλήμ. Εάν αυτό δεν γίνει λόγω νομικών ερμηνειών, θα εισαγάγω την απαιτούμενη νομοθεσία για να απελάσω την Αλ Τζαζίρα από το Ισραήλ", πρόσθεσε αργότερα στον λογαριασμό του ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η Αλ Τζαζίρα έχει αντιμετωπίσει και παρόμοια οργή από τη γειτονική Αίγυπτο το 2014 όταν η κυβέρνηση φυλάκισε τρεις δημοσιογράφους του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου για επτά χρόνια και έκλεισε τα γραφεία του. Δύο από τους τρεις υπαλλήλους έχουν αφεθεί ελεύθεροι, αλλά ο τρίτος εξακολουθεί να κρατείται.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ