Ιταλία: 1/5 πολίτες κινδυνεύει «να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας»

Gazzetta team
Ιταλία: 1/5 πολίτες κινδυνεύει «να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας»
Σε ομιλία του σε ειδική επιτροπή της ιταλικής βουλής, ο πρόεδρος του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Istat) Τζόρτζο Αλέβα, τόνισε ότι «το 19,9% των κατοίκων της Ιταλίας βρίσκεται ήδη ή κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας».

«Ο κίνδυνος αυξήθηκε, άλλα όχι θεαματικά, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. (Αυτό αποτελεί) μια ένδειξη του ότι η οικονομική ύφεση δείχνει να έπληξε με ομοιόμορφο τρόπο, πλούσιους και φτωχούς πολίτες», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Istat.

H Κάτω Ιταλία συνεχίζει να βρίσκεται σε πιο δεινή θέση, κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι το 55,4% των κατοίκων της Σικελίας ζει σε οικογένειες που βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας, ενώ στην Απουλία, με πρωτεύουσα το Μπάρι, και στην Καμπανία, με μεγαλύτερη πόλη της Νάπολης, το σχετικό ποσοστό είναι και πάλι πολύ υψηλό, γύρω στο 45%. Στην βόρεια περιφέρεια Τρεντίνο Άλτο Άντιτζε, δεν ξεπερνά το 14%.

Η έρευνα του Istat βασίζεται σε επεξεργασία στοιχείων του 2015, και λαμβάνει υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, την πρόσβαση στην εργασία ατόμων δεκαοκτώ με πενήντα εννέα ετών και την δυνατότητα απόκτησης κύριας σημασίας αγαθών και υπηρεσιών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ